‘hyvät käytännöt’ arkisto

Miten kalkkunat ja broilerit kasvavat luomutuotannossa?

Luomukalkkunoita on tuotettu Itävaltassa vähän yli kymmenen vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto on yksi parhaiten kannattavista tuotantosuunnista ja lisätoimijoita haetaan.  Luomubroiler-tuotannosta on pitempiaikaista kokemusta. Kalkkunantuotanto onkin saanut monia virikkeitä broilertuotannon kehittämisestä.

 

.

Lue lisää »

Pienistä kylistä luomukalkkunoita suurille markkinoille

Erikoiset linnut, erikoiset rehut ja erikoinen pitotapa olivat Franz Planeggerin johtoajatuksia hänen käynnistäessään luomukalkkunoiden sopimustuotantoa Itävallan takamailla Launsdorfin kylässä. Nykyään 15 yhteistyötilalla kasvatetaan vuosittain 30 000 ruskeaa Kelly Bronze -kalkkunaa. Rehut teetetään omalla reseptillä paikallisella luomurehumyllyllä ja linnut teurastetaan lähellä.

 

.

 

Lue lisää »

Miten rakennan luomulihasikalan? Kokemuksia Itävallasta

 

Kuivikkeen käyttö, karkearehun tarjonta, liikkumatila karsinoissa ja ulkotarhan toteutus asettavat omat haasteensa luomusikalan rakentajalle. Etenkin, kun rahaa ei saa kulua liikaa. Esittelyssä on kolme mallia Itävallasta: Laatikkopihatto, 50/50 karsina pienryhmille sekä suurryhmäsikala. Ne tarjoavat tilaa tonkia, huomioivat sikojen liikkumistarpeen ja ohjaavat sikojen käyttäytymistä. Kiinteän lattian ja yksinkertaisten seinärakenteiden ansiosta rakennukset ovat muunneltavissa muuhunkin käyttöön, mikä pienentää investoijan riskiä. Rakennuskustannukset ovat 400 € – 1000 € lihasikapaikkaa kohti. Tuotoksen optimoinnin kannalta rakennuksen sijainti ilman- ja tuulensuuntien suhteen on tärkeää.  Lue lisää »

Miten luomusikatuotanto toimii Itävallassa?

Artikkeliin on koottu luomutuotannon reunaehdot Itävallassa. Millaiset ovat tuotantotilojen kasvuolosuhteet ja rakenne? Miten valvonta ja neuvonta toimii? Miten alaa kehitetään ja mitä voi tehdä vielä paremmin? Nämä olivat kysymyksiä, joihin haettiin vastauksia opintomatkalla syksyllä 2011.

 

 

 

 

Lue lisää »

Rohkeutta lähiluomuun

Kansa tahtoo lähiluomua. Miksi sitä ei sitten ole tarjolla?

Selätetään ihan aluksi sanahirviö. Lähiluomu. Hyväksytään se tosi asia, että lähiluomua ei ole vielä sertifioitu. Se tarkoittaa yhdelle oman kasvimaan tuotteita ja toiselle kotimaista tuotantoa. Yleisimmin lähiluomulla tunnutaan tarkoittavan kotimaakunnassa kasvatettua ruokaa. Luomuasiantuntija Mikko Rahtolan mielestä lähiluomua voisi joissain tapauksissa olla esimerkiksi Itämeren alue. Lue lisää »

Sveitsin COOP maailman kestävin kauppaketju

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet.

Coopin toiminnasta kestävyyden edistämiseksi kertoi ketjun viestintäjohtaja Simona Matt BioFach-kongressissa Nuernbergissä 15.2.2012. Lue lisää »

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.
Lue lisää »

Piiriojien kunnostus ja täydennyssalaojitus

IMG_0205 – KopioPellon kuivatuksessa on tärkeää reunaojien kunto. Tasaisilla lohkoilla pellon muotoilu, notkelmien tasaaminen ja täyttäminen ovat tärkeitä toimia pellon peruskunnostamiseksi.

Toisinaan tarvitaan myös salaojituksen parantamista ja täydennyssalaojitusta.

Näihin kysyksiä valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajala  LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksessä. Lue lisää »

Paimenkoiran käyttö karjatilalla

Paimenkoira on verraton apulainen karjatiloilla.  Miten siirtää eläimet laitumelle ja lohkolta toiselle? Miten siirtää eläimiä navetassa lypsylle ja lypsyltä pois sekä osastosta toiseen? Paimenkoira korvaa enemmän kuin yhden ihmisen kotieläinten hoidossa.  Luomumaidontuottaja Heikki Teittinen on paneutunut paimenkoirien käyttöön ja koulutukseen. Seuraavassa hän kertoo paimenkoirien käytöstä nautojen ja lampaiden hoidon apuna sekä paimenkoirien kouluttamisesta.

 

.

Lue lisää »

Kustannustehokas sikalaremontti haussa

Sikojen hyvinvoinnin keskiössä on mahdollisuus tonkimiseen ja eriytetyt toiminta-alueet nukkumiseen, syömiseen ja ulostamiseen. Keskeisiä ongelmia olemassa olevissa sikalarakennuksissa ovat tilanpuute, muutoksissa syntyvät ilmastointiongelmat ja virikemateriaalin taipumus tukkia lannanpoistojärjestelmä. Osaratkaisuja on paljon: olkihäkit, annosteluautomaatit, pehmeät pesät, isommat karsinat tai pienen olki- tai heinämäärän tarjoaminen virikelelun lisäksi. Muutoskustannusten lisäksi pitää huomioida lisääntyvä työmenekki huoltotoimenpiteissä. Lue lisää »