‘kestävä kehitys’ arkisto

Ravinnekuormituksen arviointi: ravinnetaseista ravinnetehokkuuteen

Ravinnetaseet kuvaavat systeemiin tulevien ja systeemistä poislähtevien ravinteiden erotuksen. Tähänastisessa tarkastelussa maatalouden ravinteiden käyttöä ei ole kyetty kuvaamaan millään vertailukelpoisella, yhteismitallisella suureella. Ravinnetaseet eivät sellaisenaan sovellu kuvaamaan tilakohtaista ravinteiden hyväksikäyttöä. Keskeisimmät ongelmat liittyvät tulosten tulkintaan ja erilaisten ravinnevirtojen hallintaan. Tutkija Pentti SEuri tarkastelee ravinnetaseiden hyödyntämistä ja ravinnetehokkuuden määrittämistä. Lue lisää »

Fosforin tuotantohuippu – jatkoa öljyn tuotantohuipulle

Nykyaikaiset maanviljelyjärjestelmät ovat riippuvaisia raakafosfaatista saatavista fosforilannoitteista. Tämä tarkoittaa turvautumista rajalliseen luonnonvaraan, jonka tunnetut varannot voivat loppua tällä vuosisadalla. Huolestuttavampaa on se, että ennen tuon vaiheen saavuttamista tulemme näkemään maailman raakafosfaatin tuotannon huipun, todennäköisesti seuraavien 30 vuoden kuluessa. Lue lisää »

Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, että fosforilannoituksen kokonaismäärää voidaan vähentää huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotieläintuotantoon keskittyneillä alueilla. Lue lisää »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mitä erilaisimpia uskomuksia ja käsityksiä – myyttejä. Tässä artikkelissa vastataan niistä kahteen: ”Luomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa käytetyn karjalannan vuoksi” sekä ”Luomussa käytetään enemmän energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. Tällöin jäävät huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selvästi maatilatoimintoja suurempi. Lue lisää »

Tehokkuuden mittarit

Luomutuotanto voi olla tavanomaista tehokkaampaa, jos hyvä tulos saadaan suhteellisen pienillä tuotantopanoksilla. Pentti Seuri MTT:ltä selvittää LuomuTIETOverkon verkkoluennossaan erilaisia näkökulmia tehokkuuteen, kannattavuuteen ja intensiteettiin. Lue lisää »

Sveitsin COOP maailman kestävin kauppaketju

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet.

Coopin toiminnasta kestävyyden edistämiseksi kertoi ketjun viestintäjohtaja Simona Matt BioFach-kongressissa Nuernbergissä 15.2.2012. Lue lisää »

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.
Lue lisää »

Palkokasvit ilmastonmuutoksen hillitsijöinä sekä biopolttoaineiden raaka-aineena

Palkokasvien kyky sitoa typpeä vähentää fossiilisista energialähteistä peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä ja tuottaa pienempiä ilokaasu- eli dityppioksidipäästöjä verrattuna teollisesti valmistetulla typellä lannoitettuihin viljely- ja laidunjärjestelmiin. Palkokasvit myös nopeuttavat hiilen varastoitumista maaperään. Useiden erilaisten ekosysteemipalvelujen tarjoamisen lisäksi palkokasvit voivat toimia arvokkaina raaka-aineina biojalostamoille korvaten raakaöljyyn perustuvia materiaaleja. Lue lisää »

Luomututkimusta maamikrobeista aluetalouteen

Suomalaisten luomututkimusten laajennettuja tiivistelmiä löytyy runsaasti MTT:n koostejulkaistusta kansantajuisesti ja helppolukuisesti kirjoitettuna.
Julkaisun aihepiirejä ovat; kasvinviljely, kotieläintuotanto, luomuelintarvikkeiden laatu,  luomu- ja lähiruoka kulutusvalintana, luomu ja ympäristövaikutukset, luomumaatilojen kannattavuus. Lue lisää »

Kahdeksan syytä fosforivarojen käytön uudelleenarvioimiseksi globaalissa elintarvikejärjestelmässä

Kuten öljyn ja muiden luonnonvarojen, taloudellisesti käytettävissä olevien fosforivarojen tuotantotaso tulee saavuttamaan huippunsa, minkä jälkeen seuraa tuotannon jyrkkä lasku ja siitä aiheutuva  kysynnän ja tarjonnan välisen eron kasvu. Tuotannonalan tietoihin perustuvien analyysien mukaan maailmanlaajuinen fosforintuotannon huippu saavutetaan vuoden 2040 paikkeilla.

Lue lisää »