‘laatu’ arkisto

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lis√§√§ »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Luomuyrttien laadunhallinta

Yrttien tulee olla hyv√§laatuisia, jotta niit√§ voidaan hy√∂dynt√§√§ mausteena ja rohdoksena.¬†Yrttiviljelyn ansiokkaasta edist√§misty√∂st√§√§n¬†√§skett√§in el√§kkeelle j√§√§nyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitk√§n ja eritt√§in ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehitt√§j√§n√§ maassamme. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »

Luomututkimusta maamikrobeista aluetalouteen

Suomalaisten luomututkimusten laajennettuja tiivistelmiä löytyy runsaasti MTT:n koostejulkaistusta kansantajuisesti ja helppolukuisesti kirjoitettuna.
Julkaisun aihepiirej√§ ovat; kasvinviljely, kotiel√§intuotanto, luomuelintarvikkeiden laatu,¬† luomu- ja l√§hiruoka kulutusvalintana, luomu ja ymp√§rist√∂vaikutukset, luomumaatilojen kannattavuus. Lue lis√§√§ »

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

IFOAM kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa

Nanoteknologia on nopeasti kasvava tieteenala.¬†¬† Maailmanlaajuinen luomualan kattoj√§rjest√∂ IFOAM¬†(International Federation of Organic Agriculture) on ottanut kantaa nanoteknologiaan ja sen mahdolliseen k√§ytt√∂√∂n luomutuotannossa. IFOAM ¬†kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien k√§ytt√∂ luonnonmukaisessa maataloudessa. Kannanottoon voi nyt tutustua¬† suomenkielell√§. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila tutki luomun ylivoimatekij√∂it√§. H√§n on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »