‘luomuruoka’ arkisto

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lis√§√§ »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehitt√§nyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sis√§lt√§v√§t runsaasti terveytt√§ edist√§vi√§ ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorim√§√§r√§ll√§ eiv√§tk√§ sis√§ll√§ runsaasti terveytt√§ heikent√§vi√§ aineita, esim. lis√§tty√§ sokeria, suolaa tai tyydyttyneit√§ rasvoja, torjunta-aineiden tai el√§inl√§√§kkeiden j√§√§mi√§ tai keinotekoisia lis√§aineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sis√§lt√§mi√§ ravintoaineita kaloria kohti. Lue lis√§√§ »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla ty√∂skentelev√§ Eija Piispa kutsuu itse√§√§n leikillisesti ”ison perheen √§idiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeitti√∂ll√§ yli kuudelletuhannelle joka p√§iv√§. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut l√§hi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeitti√∂ t√§ss√§ onnistuu ja mit√§ tuottajan kannattaa tehd√§ saadakseen ammattikeitti√∂n asiakkaakseen. Lue lis√§√§ »

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

L√§hi ‚Äď ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkyl√§n julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun menness√§. Asiasta p√§√§tti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etel√§-Savon muut kunnat tekem√§√§n vastaava p√§√§t√∂s. Lue lis√§√§ »

Kehittämispaketilla vauhtia Tanskan luomuun

Viennin edistäminen, uudet innovaatiot ja luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin tulevat olemaan kehittämisen kärkiä luomun edistämisessä Tanskassa. Uusi hallitus esittää varattavaksi 10 miljoonaa euroa luomun kehittämiseen näillä kolmella osa-alueella.
Luomualan kehitt√§mist√§ pidet√§√§n kasvun ja viennin moottorina Tanskassa, joka tarjoaa my√∂s tehokkaita mahdollisuuksia v√§hent√§√§ maatalouden ymp√§rist√∂kuormitusta sek√§ v√§hent√§√§ kasvihuonekaasujen p√§√§st√∂j√§. Lue lis√§√§ »

60 prosenttia luomuruokaa julkisiin ammattikeittiöihin Tanskassa

Julkisten ammattikeitti√∂iden tulee tarjota 60 prosenttia luomuruokaa hallituksen uuden tavoitteen mukaan. Uuden tavoitteen julkisten ammattikeitti√∂iden luomuruoan¬†osuudelle¬†on asettanut Tanskan uusi elintarvikeministeri Mette Gjerskov.¬†¬†Tavoitteen saavuttamiseksi luvataan rahoitusta mm tehostettuun neuvontaan. Toimenpide on osa hallituksen esityst√§ ensi vuoden Luomun kehitt√§mispaketiksi. Lue lis√§√§ »

Ruoasta jo 75 prosenttia luomua Kööpenhaminan ruokaloissa

Ruoasta jo 75 prosenttia on luomua vuoden 2011 loppuun mennessä, kertoi tanskalainen Anya Hultberg Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa lokakuun alussa. Tavoitteena on nostaa luomuruoan osuus Kööpenhaminan ruokaloissa 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Luomutavoitteiden saavuttamisessa on edetty hyvin, kertoi Hultberg. Vuonna 2009 K√∂√∂penhaminan ruokaloiden ruoasta 60 prosenttia oli luomua. Lue lis√§√§ »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on her√§tty pohtimaan yh√§ laajemmin ruokavalion merkityst√§ terveydellemme. L√§√§ketieteess√§ ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yh√§ teollistuvammasta elintarviketuotannosta sek√§ ymp√§rist√∂n saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pit√§√§. Luomun√§k√∂kulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lis√§√§ »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on k√§ynyt l√§pi suuren joukon viime vuosina tehtyj√§ luomuun liittyvi√§ tutkimuksia. Tutkimuksista selvi√§√§ mit√§ ominaisuuksia kuluttajat liitt√§v√§t luomuun. N√§iden ominaisuuksien tunnistamisen j√§lkeen Nuutila on selvitt√§nyt, mit√§ tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lis√§√§ »