‘siipikarja’ arkisto

Miten kalkkunat ja broilerit kasvavat luomutuotannossa?

Luomukalkkunoita on tuotettu Itävaltassa vähän yli kymmenen vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto on yksi parhaiten kannattavista tuotantosuunnista ja lisätoimijoita haetaan.  Luomubroiler-tuotannosta on pitempiaikaista kokemusta. Kalkkunantuotanto onkin saanut monia virikkeitä broilertuotannon kehittämisestä.

 

.

Lue lis√§√§ »

Pienistä kylistä luomukalkkunoita suurille markkinoille

Erikoiset linnut, erikoiset rehut ja erikoinen pitotapa olivat Franz Planeggerin johtoajatuksia hänen käynnistäessään luomukalkkunoiden sopimustuotantoa Itävallan takamailla Launsdorfin kylässä. Nykyään 15 yhteistyötilalla kasvatetaan vuosittain 30 000 ruskeaa Kelly Bronze -kalkkunaa. Rehut teetetään omalla reseptillä paikallisella luomurehumyllyllä ja linnut teurastetaan lähellä.

 

.

 

Lue lis√§√§ »

Ihmisen rooli luomukarjojen hoidossa

Karjan parissa ty√∂skentelev√§t ihmiset ovat ratkaisevia el√§inten hyvinvoinnille. Luomutilalla el√§inten hoitajan merkitys on suuri. El√§inten hyvinvointiin eiv√§t vaikuta ainoastaan ne tavat, miten ihmiset rakentavat tuotantoj√§rjestelm√§n, suunnittelevat el√§inten hoidon ja ruokinnan, t√§ytt√§v√§t el√§imen lajinmukaisen k√§ytt√§ytymisen tarpeet ja hyv√§t tuotanto-olosuhteet vaan siihen vaikuttaa my√∂s ihmisten ja el√§inten v√§linen vuorovaikutus. El√§imen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten el√§in kokee ihmisen ja ihmisen suhtautuminen el√§imiin vaikuttaa siihen, miten h√§n niit√§ kohtelee. Lue lis√§√§ »

Eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen ja hyödyntäminen luonnonmukaisessa karjataloudessa

Luomutuotannossa el√§inten luonnollista k√§ytt√§ytymist√§ pidet√§√§n yhten√§ niiden hyv√§n el√§m√§n edellytyksist√§ ja luomus√§√§nn√∂iss√§ korostetaankin el√§inten lajinmukaista k√§ytt√§ytymist√§. T√§m√§ tekee etologiasta, el√§inten k√§ytt√§ytymistieteest√§, t√§rke√§n v√§lineen k√§yt√§nn√∂n kotiel√§intiloilla. El√§inten luonnollisen k√§ytt√§ytymisen tunteminen auttaa esimerkiksi el√§inten paimentamisessa ja liikuttelussa, kiimojen seurannassa ja sairaiden tai vahingoittuneiden el√§inten tunnistamisessa. Lue lis√§√§ »

Eläinten hyvinvointi, etiikka ja luomutuotanto

Artikkeli k√§sittelee el√§inten hyvinvointia filosofisesta n√§k√∂kulmasta. Suhtaudutaanko tuotantoel√§imiin luomutuotannossa eri tavalla kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja jos suhtaudutaan, niin miksi? Ovatko kyseess√§ erilaiset arvot vai erilainen n√§kemys ihmisen asemasta luonnossa? El√§inten hyvinvointi on t√§rke√§ osa luonnonmukaisen tuotannon eettist√§ kehyst√§ ja siit√§ keskustellaan monissa erilaisissa yhteyksiss√§. Mutta mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla tarkoitetaan luomutuotannossa? Onko el√§inten el√§m√§ laadultaan hyv√§√§ ja millaisessa eettisess√§ viitekehyksess√§ kysymyst√§ pit√§isi tarkastella? Luomutuotannossa painotetaan luonnollisuutta, ja se tietenkin vaikuttaa paljon k√§sitykseen siit√§, mit√§ el√§inten hyvinvoinnilla ymm√§rret√§√§n. Lue lis√§√§ »

Luomunuorikkokasvatus ja luomurehujen riittävyys

Koska EU-tason yhteiset luomunuorikoiden tuotantotapaohjeet eiv√§t ole viel√§ valmistuneet, on Suomessakin ollut mahdollista kasvattaa kananuorikot luomukanalaan poikkeusehdoin: Vuoden 2011 loppuun saakka on mahdollista hankkia alle 18 viikon ik√§isi√§ nuorikoita tavanomaisesta tuotannosta edellytt√§en, ett√§ poikaset ruokitaan luomurehulla ja niiden l√§√§kinn√§ss√§ noudatetaan luonnonmukaisen tuotannon ohjeita. Lis√§ksi edellytet√§√§n, ett√§ luomutuottaja tekee kirjallisen sopimuksen poikaskasvattajan kanssa. Lue lis√§√§ »

Kananmunista 17 prosenttia luomua Ruotsissa

V√§hitt√§iskaupan kautta myydyist√§ kananmunista 17,4 prosenttia oli luomua vuonna 2010 Ruotsissa myynnin arvolla mitattuna. Myytyjen kananmunien m√§√§r√§st√§ luomumunien osuus oli 13 prosenttia. Lue lis√§√§ »