Miten rakennan luomulihasikalan? Kokemuksia Itävallasta

 

Kuivikkeen k√§ytt√∂, karkearehun tarjonta, liikkumatila karsinoissa ja ulkotarhan toteutus asettavat omat haasteensa luomusikalan rakentajalle. Etenkin, kun rahaa ei saa kulua liikaa. Esittelyss√§ on kolme mallia It√§vallasta: Laatikkopihatto, 50/50 karsina pienryhmille sek√§ suurryhm√§sikala. Ne tarjoavat tilaa tonkia, huomioivat sikojen liikkumistarpeen ja ohjaavat sikojen k√§ytt√§ytymist√§. Kiinte√§n lattian ja yksinkertaisten sein√§rakenteiden ansiosta rakennukset ovat muunneltavissa muuhunkin k√§ytt√∂√∂n, mik√§ pienent√§√§ investoijan riski√§. Rakennuskustannukset ovat 400 ‚ā¨ – 1000 ‚ā¨ lihasikapaikkaa kohti. Tuotoksen optimoinnin kannalta rakennuksen sijainti ilman- ja tuulensuuntien suhteen on t√§rke√§√§.¬† Lue lis√§√§ »

Miten luomusikatuotanto toimii Itävallassa?

Artikkeliin on koottu luomutuotannon reunaehdot Itävallassa. Millaiset ovat tuotantotilojen kasvuolosuhteet ja rakenne? Miten valvonta ja neuvonta toimii? Miten alaa kehitetään ja mitä voi tehdä vielä paremmin? Nämä olivat kysymyksiä, joihin haettiin vastauksia opintomatkalla syksyllä 2011.

 

 

 

 

Lue lis√§√§ »

Luomu kasvaa ja luomuvalvonta toimii

Luomuvalvonnalla turvataan kuluttajien luottamusta luomutuotantotapaan ja varmistetaan reilun kilpailun edellytyksi√§ luomutuotteiden markkinoilla. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luomuvalvontaraportin 2011 mukaan n√§m√§ tavoitteet toteutuvat hyvin my√∂s tilanteessa, jossa luomu kehittyy vauhdilla. Havaittujen s√§√§nn√∂stenvastaisuuksien ja annettujen seuraamusten m√§√§riss√§ ei ole suuria muutoksia edellisiin vuosiin verrattuna. Lue lis√§√§ »

Luomutilan kaliumhuolto -tietokortti

Biotiittikivijauhetta_kalilannoitukseen-001Mistä luomuviljelyssä saadaan kaliumia? Mikä on maan omien kaliumvarojen merkitys? Miten luomutilan kaliumhuolto on syytä järjestää?

Luomutilan kaliumhuollon järjestämisestä kertoo Luomutilan kalium-huolto tietokortti, jonka on laatinut Jaana Väisänen LuomuTIETOverkkoon.

Lue lis√§√§ »

Maan eloperäinen aines ja biologinen aktiivisuus

Laaja juuristo saa riitt√§v√§sti ravinteita v√§hemm√§ll√§ lannoituksellan mm maan rakenteesta.Maan eloper√§inen aines ja biologinen aktiivisuus ovat t√§rkeit√§ maan kasvukuntoon vaikuttavia ominaisuuksia. Jukka Rajalan LuomuTIETOverkolle laadimassa diaesityksess√§ k√§sitell√§√§n aihetta monipuolisesti. Lue lis√§√§ »

Luomuviljely parantaa mansikan pölytyksen onnistumista

Luonnonmukaisen viljelyn vaikutuksia mansikoiden p√∂lytykseen selvitettiin Lundin yliopiston tutkimuksessa. Viljelykokeessa mansikoiden p√∂lytys onnistui yli kaksi kertaa paremmin luomuviljelyss√§ kuin tavanomaisilla tiloilla. Paremman p√∂lytyksen my√∂t√§ sek√§ sadon m√§√§r√§ ett√§ laatu olivat korkeampia. My√∂nteinen vaikutus ilmenee jo 2-4 vuoden kuluessa luomuun siirtymisest√§. Tutkimus osoittaa, ett√§ luomuviljelyyn siirtyminen voi parantaa nopeasti p√∂lytyksen onnistumista ja siten my√∂s mansikkasadon m√§√§r√§√§ ja laatua. Lue lis√§√§ »

Millaisia tukia luomusika‚Äď ja nautatilalle?

Luomukotiel√§intila voi saada monenlaisia tukia. EU- ja kansalliset tuet, ymp√§rist√∂tuen erityistuet ja kotiel√§inten hyvinvointituki tarjoavat monia vaihtoehtoja, joita luomukotiel√§intiloilla voidaan hy√∂dynt√§√§. Yritysneuvoja Katja Mahal on laatinut havainnollisen yhteenvedon LuomuTIETOverkko-hankkeelle luomukotiel√§intilojen k√§ytett√§viss√§ olevista eri tukimuodoista. Lue lis√§√§ »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Luomuporsastuotannon haasteet Osarassa

Osaran koulutilalla on harjoitettu luomutuotantoa vuodesta 1996 l√§htien. My√∂s siat hoidetaan luonnonmukaisesti. Miten pieni emakkosikala on muutettu luomutuotannon soveltuvaksi? Miten tuotanto on j√§rjestetty? Mm. n√§ihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal¬† k√§ytt√§en esimerkkin√§ Osaran koulutilan luomusikalaa LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Kokemuksia luomusikatuotannosta Euroopasta

Euroopan eri maissa on tuhansia luomusikatiloja, jotka ovat tuottaneet luomusianlihaa kuluttajille yli 30 vuoden ajan. Mm. n√§ist√§ eurooppalaisista kokemuksista kertoo luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal¬† LuomuTIETOverkolle laatimassaan PP-esityksess√§. Lue lis√§√§ »