Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, ett√§ fosforilannoituksen kokonaism√§√§r√§√§ voidaan v√§hent√§√§ huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotiel√§intuotantoon keskittyneill√§ alueilla. Lue lis√§√§ »

Luomuviljan markkinakatsaus ilmestynyt

Luomuviljamarkkinoilla tilanne on melko vakaa. Viljojen, valkuais- ja √∂ljykasvien hinnat ovat s√§ilyneet korkealla. Ostajat ovat kiinnostuneet ostamaan kaikkia raaka-aineita, mutta erityisesti luomurukiista n√§ytt√§√§ olevan pulaa. N√§in kerrotaan 13.4.2012 ilmestyneess√§ VYR:n luomuviljan kotimaan markkinakatsauksessa. Lue lis√§√§ »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mit√§ erilaisimpia uskomuksia ja k√§sityksi√§ ‚Äď myyttej√§. T√§ss√§ artikkelissa vastataan niist√§ kahteen: ‚ÄĚLuomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa k√§ytetyn karjalannan vuoksi‚ÄĚ sek√§ ‚ÄĚLuomussa k√§ytet√§√§n enemm√§n energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ymp√§rist√∂vaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. T√§ll√∂in j√§√§v√§t huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selv√§sti maatilatoimintoja suurempi. Lue lis√§√§ »

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripe√§sti ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan my√∂s l√§hivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehitt√§miseen, mutta ep√§ilev√§t muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden v√§lille tarvitaan lis√§√§ kasvun varmistamiseksi. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Luomuala on kiinnostava kasvuala

Maa- ja mets√§talousministeri√∂n tiedotustilaisuudessa perjantaina 30.3. julkistettiin ministeri√∂n suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuore selvitys luomualan kehitt√§miskeinoista. Luomuala on kiinnostava kasvuala, mink√§ totesi my√∂s tilaisuuden avannut maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen. ProLuomu ry tavoittelee Marja-Riitta Kottilan johdolla luomuruuan lis√§√§mist√§ ruokap√∂ydiss√§. Lue lis√§√§ »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisi√§ pyritt√§ess√§ omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat my√∂s t√§rkeit√§ valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitk√§ palkokasvit soveltuvat meill√§ viljelt√§viksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyss√§ on syyt√§ k√§ytt√§√§? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nyk√§sen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lis√§√§ »

MMM: Luomutuotannon tavoitteeksi 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja mets√§talousministeri√∂n tavoitteena. Ministeri√∂ julkisti¬†maaliskuun lopussa¬†suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuoreen selvityksen luomualan kehitt√§miskeinoista. Maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen aikoo vied√§ ministeri√∂n linjaukset hallituksen k√§sittelyyn l√§hitulevaisuudessa. Lue lis√§√§ »

Luomutuotteet tarvitsevat sopivan jakeluketjun ja tarinan

Luomuviestinn√§n ja -markkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi kertoi LuomuTIETOverkolle¬†kuinka tuotteille l√∂ydet√§√§n sopivat jakelukanavat¬†ja millaiset¬†tarinat toimivat markkinnoinnissa. ¬† Lue lis√§√§ »

Miten Itämerta rehevöittävät ravinteet saadaan hyötykäyttöön? Ota kantaa 15.4. saakka

Ymp√§rist√∂ministeri√∂ laatii parhaillaan ravinteiden kierr√§tyksen ohjelmaa. Sen tavoitteena on, ett√§ erityisesti fosfori- ja typpip√§√§st√∂t It√§mereen v√§henev√§t selv√§sti ja ett√§ It√§meren tila olisi hyv√§. Kansalaisilta toivotaan Otakantaa.fi -foorumilla n√§kemyksi√§ siit√§, miten ravinteet saadaan paremmin hy√∂tyk√§ytt√∂√∂n. Keskustelu on auki 15.4. saakka. Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssin seurantaraportti julkaistu EU:ssa

Ruokamyrkytyksi√§ Euroopassa aiheuttavat bakteerit, salmonella ja kampylobakteeri, osoittautuivat usein vastustuskykyisiksi usealle antibiootille. Antibioottiresistenssin esiintyvyys el√§imist√§ ja elintarvikkeista eristetyiss√§ bakteereissa vastasi vuoden 2010 kartoituksessa edellisvuosia. Pohjoismaissa el√§imist√§ eristetyill√§ bakteereilla tavataan antibioottiresistenssi√§ selv√§sti harvemmin kuin Euroopassa keskim√§√§rin. Tiedot k√§yv√§t ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautikeskus ECDC:n toisesta yhteisraportista. Lue lis√§√§ »