Jankkurointi oikotienä pellon hyvään kasvukuntoon (tietokortti)

Jankkuroinnilla voidaan parantaa tiiviin maan kasvukuntoa. Jankkuri kuohkeuttaa maata kääntämättä sitä. Se viiltää ruokamultakerrokseen ontelon ja murtaa maata, mutta jättää maan pintaan vain kapeita jälkiä ja pientä aaltoilua.
Jankkurointia on tarpeen täydentää erillisellä sänki- ja kylvömuokkauksella. Tuomas Mattila on laatinut jankkuroinnin perusasiat ja jankkuroinnin käytännön suorittamisen ohjeet tietokortin muotoon.  Lue lisää »

Yrttitietoa: Saksankirveli, Suvikynteli, Yrtti-iiso ja Voikukka

Bertalan Galambosi tiivisti LuomuTIETOverkolle muutaman sivun mittaisiin tietokortteihin olennaiset asiat Saksankirvelistä, Suvikyntelistä, Yrtti-iisosta ja Voikukasta.

 

 

 

Lue lisää »

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita löytyy runsaasti. Kestävien omenalajikkeiden asiantuntija Anssi Krannila teki LuomuTIETOverkolle laajan havainnollisen esityksen ruvenkestävistä omenalajikkeista, jotka voivat menestyä Suomessa.

 

 

Lue lisää »

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla työskentelevä Eija Piispa kutsuu itseään leikillisesti ”ison perheen äidiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeittiöllä yli kuudelletuhannelle joka päivä. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut lähi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeittiö tässä onnistuu ja mitä tuottajan kannattaa tehdä saadakseen ammattikeittiön asiakkaakseen. Lue lisää »

Rypsi luomuviljelyssä– tuloksia ja haasteita

Rypsi on tärkeä öljykasvi ja hyvälaatuisen valkuaisen lähde kotieläimille. Luomukotieläintuotannossa tarvittavat valkuaisrehut tulisi tuottaa kotimaassa.
Tutkija Miia Kuisma laati LuomuTIETOverkkoon PP-esityksen rypsin luomuviljelystä erityisesti MTT:n Karilan tutkimusasemmalla suoritettujen luomurypsin viljelytutkimusten valossa.

Lue lisää »

Luomumaidon ilmastovaikutus tavanomaista pienempi

Luomumaidon kasvihuonekaasupäästöt maitokiloa kohti ovat 10-20 prosenttia pienempiĂĄ kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Luomumaidon päästöt olivat matalampia myös maidontuotantoon käytettyä peltopinta-alaa kohti laskettuna. Nämä tulokset saatiin, kun  luomututkimuslaitos FiBL vertaili  eri maidontuotantotapojen ilmastovaikutuksia laajassa elinkaaritutkimuksessa Itävallassa. Lue lisää »

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely

Jäävuorisalaatti sekä kukka-ja parsakaali ovat tärkeitä vihanneksia, joiden viljelyä luonnonmukaisesti voitaisiin lisätä.

Veikko Hintikainen on laatinut LuomuTIETOverkolle PP-esityksen jäävuorisalaatin sekä kukka-ja parsakaalin viljelystä.

 

Viljan kuivaus hakkeella

Viljan kuivaus vaatii runsaasti energiaa. Vilja kuivataan yleensä öljyllä. Viljan kuivaus onnistuu myös hakkeella lämpiävässä kuivurissa yhtä vähällä työllä puintiaikaan kuin öljylläkin. Mikko Siitari Mikkelistä laati PP-esityksen siitä, kuinka viljankuivuri muutettiin  heidän tilallaan hakkeella toimivaksi. Tällöin öljyn käytöstä viljan kuivaukseen luovuttiin kokonaan.

 

 

Lue lisää »

Nautojen hyvinvointi

Kotieläinten hyvinvointi on tärkeää sekä eläinten tuottavuudelle että vastuullisen eläinten hoidon ja maatalouden imagon kannalta. Eläinten tulisi voida elää kullekin eläinlajille tyypillistä elämää.
Eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja FT Satu Raussi on laatinut nautojen hyvinvoinnista PP-esityksen LuomuTIETOverkolle .

 

 

Lue lisää »

Maatalous ja ilmastonmuutos

Ihmisen harjoittama maanviljelys ja karjatalous vaikuttaa ilmakehän koostumukseen ja ominaisuuksiin lukemattomin eri tavoin. Osa vaikutuksista on seurausta biologisista ja kemiallisista prosesseista maatiloilla kuten vaikkapa peltomaan eloperäisen aineksen hajoamisesta, kotieläinten lannan käsittelystä tai kotieläinten ruuansulatuksesta. Osa vaikutuksista puolestaan aiheutuu kokonaan maatilojen ulkopuolella, kuten esim. maataloudessa käytettävien tuotantopanosten (koneet, väkilannoitteet, kasvinsuojeluaineet) valmistuksesta ja kuljetuksesta aiheutuvat päästöt. Lue lisää »