Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Ruokaa, ravinteita ja energiaa agroekologisesta symbioosista

Kestävälle ruoantuotannolle ja uusiutuvalle energialle on kasvava tarve tulevaisuudessa. Ruoan- ja energiantuotannon ei tulisi kuitenkaan kilpailla keskenään ja samaan aikaan maatalouden tulisi tuottaa muita ekosysteemipalveluita. Nykyään maatalous ja koko ruokajärjestelmä ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista ja mineraalilannoitteista. Kotieläintalouden ja kasvinviljelyn maantieteellinen ja tilakohtainen eriytyminen on haaste kestävämmälle maataloudelle. Ravinteiden kierrätys on haastavaa pitkien välimatkojen johdosta, minkä... Lue lisää »

Luomueläintilat hyödyttävät maatalousympäristössä pesiviä lintuja

Euroopan unionin maatalouden ympäristötuilla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta maatalousympäristössä. Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että ympäristötuista vain luomueläintilojen läheisyys kasvatti lintumääriä. Maatalousympäristön lintulajit ovat vähentyneet pitkään niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Lajien tilannetta on yritetty parantaa EU:n maatalouden ympäristötukien avulla, eli maksamalla maataloustuottajille tukia oletettavasti ympäristölle suotuisien toimenpiteiden toteuttamisesta. Ympäristötukia on useita erilaisia, mutta niiden mahdollisia vaikutuksia... Lue lisää »

Rikastetulla lantaseoksella lisää metaania ja monimuotoisempi mikrobipopulaatio biokaasureaktorissa

Ruotsalaisen tutkimuksen tavoitteena oli tutkia biokaasun tuotannossa erilaisia lantatyyppejä, jotka olivat peräisin joko luomumaidontuotannosta tai tavanomaisesta maidontuotannosta. Lisänä käytettiin apilanurmea ja ohran kokoviljasäilörehua. Tutkimuksessa perehdyttiin myös biokaasureaktorin mikrobipopulaatioon, hajotusasteeseen ja kaasun laatuun. Lannan sekaan kasvimassaa Lanta on hyvä raaka-aine biokaasun tuotannossa ja sitä onkin usein tarjolla suuria määriä. Ongelmana on kuitenkin lannan matala orgaanisen aineen... Lue lisää »

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa

Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista. Erilaisten tuotantotapojen vaikutusta nopeasti kasvavien broilereiden lihan laatuun on tutkittu vielä vähän. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten laidunnus vaikuttaa broilerinlihan laatuun. Vertailussa neljä kasvatustapaa Kiinteiden kanaloiden... Lue lisää »

Luomutuotanto kuromassa tavanomaisen tuotannon satotasoja kiinni

Maatalouden kestävän tehostamisen keskeisenä haasteena on tuottaa yhä enemmän elintarvikkeita ja rehuja siten, että luonnon monimuotoisuus, ravinteiden huuhtoutuminen ja kasvihuonekaasupäästöt olisivat mahdollisimman vähäisiä. Luonnonmukaisen viljelyn katsotaan olevan kestävämpää, mutta satotason alhaisempi tavanomaiseen viljelyyn verrattuna. 1950-luvulta lähtien maatalouden sadot ovat kasvaneet esimerkiksi kemiallis-teknistä viljelyä varten jalostettujen lajikkeiden, torjunta-aineiden ja mineraalilannoitteiden avulla. Samalla kuitenkin maaperän orgaaninen aines ja... Lue lisää »

Karjalle syötetty rehu ja lannan käsittely vaikuttavat hiilijalanjälkeen

Kasvinviljelyn, kotieläintuotannon, metsätalouden sekä näihin liittyvät maankäytön muutokset huomioiden, maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen määrä on noin 30 prosenttia kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Kotieläintuotannon osuus on noin 14,5 % päästöistä maailmanlaajuisesti ja nautakarjatalous vastaa tästä noin kahta kolmasosaa. Italialaisessa tutkimuksessa vertailtiin luomu- ja tavanomaista maatilaa Italia on merkittävä naudanlihan tuottajamaa. Luomutuotannon osuus Italian naudanlihan tuotannosta on noin 4 %.... Lue lisää »

Luomuruoan laatu ja terveyshyödyt

Luonnonmukaisesti tuotetun ja tavanomaisen ruoan ravitsemuksellista laatua vertailtiin italialaisessa katsauksessa. Sertifioitu luomutuotanto edellyttää, että tuotannossa noudatetaan agroekologisia viljelymenetelmiä, jotka painottavat maaperän hoitoa ja vähentävät ympäristön kuormitusta. Luomutuotannossa ei hyväksytä synteettisiä kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita, vaan kasvinsuojelussa turvaudutaan ennaltaehkäiseviin viljelytoimiin ja mekaanisiin menetelmiin sekä lannoitetaan viljelykierrossa olevilla viherlannoitusnurmilla, orgaanisilla kierrätyslannoitteilla ja karjanlannalla. Luomukarjataloudessa pyritään myös tuotantoeläinten hyvinvointiin... Lue lisää »

Luomupellon pitkäaikaiset ilmastovaikutukset

Maatalous aiheuttaa suoraan arviolta 10-12 % globaaleista ilmastovaikutuksista. Jos tähän lisätään vielä lannoitteiden valmistuksesta ja maan käytön muutoksista aiheutuvat päästöt voi maatalouden ilmastovaikutukset nousta 30 %:iin hiilidioksidisekvivalentteina laskettuna. Maatalouden suorista päästöistä 38 % tulee peltomaasta, jonka päästöistä dityppioksidilla  (N2O) on keskeinen rooli.  N2O vapautuu peltomaasta ilmakehään kemiallisten lannoitteiden ja lannan käytön sekä orgaanisen aineksen hajoamisen seurauksena.... Lue lisää »

Luomupelloilla suuremmat ympäristöhyödyt

Luomupelloilla luonnon monimuotoisuus on suurempi ja vesistö- ja ilmastohaitat pienemmät, kertoo laajan tutkimushankkeen raportti. Saksalainen Thünen Institut vertaili useamman tutkimuslaitoksen yhteishankkeessa luomuviljelyä käsittelevää tieteellistä kirjallisuutta tavoitteena koota yhteen luomun tuottamia ympäristöhyötyjä. Thünen Institut tekee soveltavaa tutkimusta maa-, metsä- ja kalatalouden aloilla. Hankkeessa arvioitiin 528 tutkimusta ja lähes 3000 luomu–tavanomainen vertailuparia. Tuloksia tarkasteltiin vesiensuojelun, maan kasvukunnon,... Lue lisää »

Luomuvehnän lehvästön sieniyhteisöt ovat monimuotoisia

Kasvien lehvästön pinnalla eli fyllosfäärissä elävät mikro-organismit ovat tärkeitä kasvinterveydelle sekä tuottavuudelle. Joitakin sienien aiheuttamia kasvitauteja lukuun ottamatta ei vielä tunneta, miten kasvinviljelyn käytännöt vaikuttavat fyllosfäärissä esiintyviin sieniin eri viljelykasveilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli verrata sienien monimuotoisuutta, tasaisuutta ja yhteisön muotoutumista syysvehnän lehvästössä luonnonmukaisessa ja tavanomaisessa tuotannossa. Samalla tutkittiin syysvehnän sieniyhteisöjen rakenteeseen vaikuttavia ympäristö- ja... Lue lisää »

1 2 3 9