Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Kirppojen torjuntamenetelmiä rypsin ja rapsin viljelyssä

Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa hyväksytyssä Liisa Vigeliuksen kandidaatintutkielmassa selvitettiin kirppojen torjuntaa öljykasveilta ilman kemiallista torjuntaa. Kirpat ovat rypsin ja rapsin taimivaiheen tuholaisia, joiden torjunta voi olla haastavaa. Niiden esiintymistä on vaikea ennustaa, ja se voi vaihdella suuresti ajallisesti ja paikallisesti. Kirppavaurioita voidaan kuitenkin vähentää ilman kemiallisia torjunta-aineita erityisesti viljelyksellisillä menetelmillä. Biologiset menetelmät vaativat vielä... Lue lisää »

Luomuperunaa onnistuneesti ammattikeittiöihin

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että luomuperunan käyttöä ammattikeittiöissä estää luomuperunan heikko saatavuus suurempina erinä, korkea hinta ja ennen kaikkea alhainen jalostusaste. Ammattikeittiösektorilla vaatimukset perunan osalta ovat kasvaneet niin, että nykyvaatimuksien mukaan perunan on oltava vähintään pestyä, mielellään kuorittua, pilkottua tai jopa esikypsennettyä. Luomuperunan tuottajat eivät ole nähneet ammattikeittiöitä kiinnostavina asiakkaina jalostustoiminnan työläyden, investointivaatimusten ja toisaalta... Lue lisää »

Luomutuotannolla voidaan ruokkia maapallon kasvava väestö kestävällä tavalla

Luomutuotannon mahdollisuuksista ruokkia maailman väestö kestävällä tavalla on viime vuosina virinnyt hyvin paljon keskustelua. Asiaa on tarkasteltu lähes yksinomaan tehokkuusnäkökulmasta käsin kohdistamalla huomio satotasoihin ja ympäristövaikutuksiin tuotettua satokiloa kohden. Näissä tarkasteluissa luomutuotanto on leimattu tehottomaksi vaihtoehdoksi erityisesti sen alhaisempien satotasojen ja suuremman maan käytön vaatimuksen takia. Tässä tutkimuksessa on otettu laajempi koko ruokajärjestelmää tarkasteleva näkökulma.... Lue lisää »

Status-motiivien aktivoiminen voi saada suosimaan luomua – ja tehdä iloiseksi!

Appetite-tiedelehdessä julkaistussa, Vaasan yliopiston, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Jyväskylän yliopiston yhteistutkimuksessa on selvitetty erilaisin kokeellisin menetelmin, kytkeytyykö luomuruokien suosimiseen sosiaaliseen statukseen liittyvää mainesymboliikkaa, ja millaisin eri tavoin se voi ilmentyä. Työn taustalla on huomioita siitä, että kestävien tuotteiden kulutussyiden on monesti osoitettu olevan myös maineellisia. Tutkimus rakentui kahdesta osiosta, joissa yliopisto-opiskelijat tekivät joko tuotevalintoja tai... Lue lisää »

Heikentääkö prosessointi mielikuvaa luomun terveellisyydestä ja mausta?

Luomu mielletään terveelliseksi ja maukkaaksi Luomumerkki kertoo elintarvikkeen tuotantomenetelmästä. Tutkimusten mukaan luomumerkki luo kuluttajille positiivisen mielikuvan myös tuotteen muista ominaisuuksista, kuten terveellisyydestä ja mausta. Ilmiö on niin sanottu sädekehävaikutus, jossa yksi myönteinen ominaisuus lisää positiivista suhtautumista tuotteen muihinkin ominaisuuksiin. Tutkimus luomuun liittyvistä mielikuvista Portugalilaiset tutkijat selvittivät miten luomumerkki vaikuttaa kuluttajien mielikuviin käsittelemättömien ja prosessoitujen elintarvikkeiden... Lue lisää »

Luomuviljelijä välttyy kasvinsuojeluaineiden haittavaikutuksilta

Kasvinsuojeluaineilla on haittavaikutuksia Kasvinsuojeluaineiden haittavaikutuksia on tutkittu paljon. Osa näistä kemikaaleista on osoitettu terveydelle tai ympäristölle vaarallisiksi ja niiden käyttö on kielletty. Kasvinsuojeluaineet voivat vaurioittaa perimää, vaikuttaa lisääntymisterveyteen ja sisäelinten toimintaan. Pitkälle edennyt perimän vaurio saattaa aiheuttaa esimerkiksi syöpää tai perinnöllisiä sairauksia. Osa kasvinsuojeluaineista alentaa vastustuskykyä ja on myrkyllisiä ihmisen puolustusjärjestelmälle. Elimistön puolustusjärjestelmän muutoksia saattaa... Lue lisää »

Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat tomaatin C-vitamiini- ja polyfenolipitoisuuksiin

Tomaatin bioaktiivisten yhdisteiden pitoisuuteen vaikuttavat lajike ja kasvuolosuhteet tuotantotekniikkaa enemmän. Tomaatti sisältää terveyttä edistäviä yhdisteitä Tomaatti sisältää paljon terveydelle suotuisia bioaktiivisia aineita, kuten karotenoideja, polyfenoleita ja C-vitamiinia. Kypsän tomaatin punainen väri on karotenoidien aikaansaamaa. Yleisin tomaatin karotenoideista on lykopeeni. Lisäksi tomaatti sisältää mm. β-karoteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Flavonoidit ja fenoliset hapot ovat tomaatin sisältämiä... Lue lisää »

Maanpeitekasvit torjuvat rikkakasveja

Syysviljan sadonkorjuun jälkeen kylvettävät maanpeitekasvit hidastavat rikkaruohojen ja muiden oheiskasvien itämistä ja kasvua. Liettualaisessa kuusivuotisessa kokeessa parhaiten rikkakasveja torjui valkosinappi yksin tai yhdessä tattarin kanssa. Liettuan maa- ja metsätalouden tutkimuskeskuksen koeasemalla Joniskelisissa tutkittiin maanpeitekasvien vaikutusta rikkakasveihin vuosina 2006–2012. Nopeasti rehevöityvät maanpeitekasvit valtaavat maan viljelykasvin sadonkorjuun jälkeen. Ne eivät ehdi kukkia tai siementää ennen syyskyntöä, joten... Lue lisää »

Luomuviljely parantaa maaperän mikrobien aktiivisuutta ja niiden runsautta

Kesällä 2017 julkaistu synteesitutkimus vahvisti näkemystä, jonka mukaan luomuviljely lisää maaperän mikrobiston aktiivisuutta ja runsautta. Maan mikrobiston määrällä ja aktiivisuudella on vaikutusta maan kasvukuntoon. Meta-analyysissa käytiin läpi 56 pelto- tai kasvihuoneolosuhteissa toteutettua tieteellistä tutkimusta. Analyysista rajattiin pois laboratorio-olosuhteissa tehdyt tutkimukset. Mukaan valituissa tutkimuksissa tarkasteltiin erilaisia tuotantojärjestelmiä, yksivuotisia ja monivuotisia satokasveja ja ne oli toteutettu eri... Lue lisää »

Omavaraisuudella kestävyyttä ja kilpailukykyä maitotiloille

Ostorehut ja lannoitteet sekä suuret investoinnit kasvattavat maitotilojen tuotantoa EU:ssa, mutta voivat heikentää kannattavuutta ja lisätä ympäristöhaittoja. Luomumaitotilat tuottavat rehunsa lähinnä nurmien ja biologisen typensidonnan avulla. Samalla hiiltä sitoutuu maahan. Siksi luomumaidon hiilijalanjälki on usein pienempi kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Euroopan Komission rahoittama viisivuotinen tutkimus etsi keinoja parantaa eurooppalaisten maitotilojen kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kestävä maidontuotanto... Lue lisää »

1 2 3 7