Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuviljelyn viljelykierroissa viljelykasvien lajisto on monimuotoisempaa kuin tavanomaisessa tuotannossa

Monipuolisen viljelykierron ylläpito on viljelijöille keino hoitaa maan kasvukuntoa, vähentää kasvitauti- ja tuholaisriskiä, hallita rikkakasvipainetta ja parantaa mahdollisuuksia tuottaa hyviä satoa ympäristöolosuhteiden vaihdellessa. Monipuolinen viljelykierto on kestävän kasvintuotannon peruslähtökohta. Tästä huolimatta tiedetään, että viljely on maailmanlaajuisesti yksipuolistunut viimeisen 50 vuoden aikana, mikä on johtanut viljelykasvivalikoiman kaventumiseen ja monokulttuurien yleistymiseen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon monipuolisempi... Lue lisää »

Suomen luonnon päivä luomutiloilla!

Lauantaina 31.8.2019 joka niemessä, notkossa ja saarelmassa ympäri Suomea vietetään Luonnon päivää. Koko Suomen yhteisissä karkeloissa on tänäkin vuonna mukana luomutiloja, jotka avaavat ovensa yleisölle n. klo 12-15. Lista ovensa avaavista luomutiloista löytyy täältä. Lue lisää »

Ihmistoiminnan ja elämäntyylien vaikutus ja kytkennät mikrobistoon, terveyteen ja ekosysteemeihin

Meitä kaikkia ympäröivät monimuotoiset mikrobiyhteisöt, joiden merkitystä terveyden ylläpitämiselle ei kaikilta osin vielä tunneta kovin hyvin. Ihmiskunnan toiminta ja elintapamme kuitenkin muuttavat mikrobiyhteisöjä. Tässä tutkimuskatsauksessa käydään läpi ihmisten, eläinten, kasvien ja mikrobiyhteisöjen välisiä vuorovaikutuksia sekä tutkimustarpeita niiden paremmaksi ymmärtämiseksi One Health -periaatteen mukaisesti. Artikkelissa on mukana suomalaisia tutkijoita.   Monikansallinen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuskatsauksen kasvien,... Lue lisää »

Maidon torjunta-aine-, antibiootti- ja kasvuhormonijäämät tavanomaisessa ja luomutuotannossa

Amerikkalaisessa tutkimuksessa mitattiin torjunta-aineiden, antibioottien ja kasvuhormonien jäämiä tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti tuotetuista maidoista. Vähittäismyynnissä olevia kuluttajien suosimia maitoja ostettiin elintarvikemyymälöistä eri puolilta Yhdysvaltoja.   Näytteitä oli yhteensä 69, joista 25 tavanomaisesti tuotettua ja 26 luomutuotettua 2 % rasvaa sisältävää maitoa ja vastaavasti 9 ja 9 näytettä kummankin tuotantotavan täysmaitoa. Näytteet lähetettiin tuoreina analysoitaviksi Emory-yliopiston lääketieteen... Lue lisää »

Ruokaa, ravinteita ja energiaa agroekologisesta symbioosista

Kestävälle ruoantuotannolle ja uusiutuvalle energialle on kasvava tarve tulevaisuudessa. Ruoan- ja energiantuotannon ei tulisi kuitenkaan kilpailla keskenään ja samaan aikaan maatalouden tulisi tuottaa muita ekosysteemipalveluita. Nykyään maatalous ja koko ruokajärjestelmä ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista ja mineraalilannoitteista. Kotieläintalouden ja kasvinviljelyn maantieteellinen ja tilakohtainen eriytyminen on haaste kestävämmälle maataloudelle. Ravinteiden kierrätys on haastavaa pitkien välimatkojen johdosta, minkä... Lue lisää »

Luomueläintilat hyödyttävät maatalousympäristössä pesiviä lintuja

Euroopan unionin maatalouden ympäristötuilla pyritään parantamaan luonnon monimuotoisuutta maatalousympäristössä. Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että ympäristötuista vain luomueläintilojen läheisyys kasvatti lintumääriä. Maatalousympäristön lintulajit ovat vähentyneet pitkään niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Lajien tilannetta on yritetty parantaa EU:n maatalouden ympäristötukien avulla, eli maksamalla maataloustuottajille tukia oletettavasti ympäristölle suotuisien toimenpiteiden toteuttamisesta. Ympäristötukia on useita erilaisia, mutta niiden mahdollisia vaikutuksia... Lue lisää »

Rikastetulla lantaseoksella lisää metaania ja monimuotoisempi mikrobipopulaatio biokaasureaktorissa

Ruotsalaisen tutkimuksen tavoitteena oli tutkia biokaasun tuotannossa erilaisia lantatyyppejä, jotka olivat peräisin joko luomumaidontuotannosta tai tavanomaisesta maidontuotannosta. Lisänä käytettiin apilanurmea ja ohran kokoviljasäilörehua. Tutkimuksessa perehdyttiin myös biokaasureaktorin mikrobipopulaatioon, hajotusasteeseen ja kaasun laatuun. Lannan sekaan kasvimassaa Lanta on hyvä raaka-aine biokaasun tuotannossa ja sitä onkin usein tarjolla suuria määriä. Ongelmana on kuitenkin lannan matala orgaanisen aineen... Lue lisää »

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa

Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista. Erilaisten tuotantotapojen vaikutusta nopeasti kasvavien broilereiden lihan laatuun on tutkittu vielä vähän. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten laidunnus vaikuttaa broilerinlihan laatuun. Vertailussa neljä kasvatustapaa Kiinteiden kanaloiden... Lue lisää »

Luomutuotanto kuromassa tavanomaisen tuotannon satotasoja kiinni

Maatalouden kestävän tehostamisen keskeisenä haasteena on tuottaa yhä enemmän elintarvikkeita ja rehuja siten, että luonnon monimuotoisuus, ravinteiden huuhtoutuminen ja kasvihuonekaasupäästöt olisivat mahdollisimman vähäisiä. Luonnonmukaisen viljelyn katsotaan olevan kestävämpää, mutta satotason alhaisempi tavanomaiseen viljelyyn verrattuna. 1950-luvulta lähtien maatalouden sadot ovat kasvaneet esimerkiksi kemiallis-teknistä viljelyä varten jalostettujen lajikkeiden, torjunta-aineiden ja mineraalilannoitteiden avulla. Samalla kuitenkin maaperän orgaaninen aines ja... Lue lisää »

Karjalle syötetty rehu ja lannan käsittely vaikuttavat hiilijalanjälkeen

Kasvinviljelyn, kotieläintuotannon, metsätalouden sekä näihin liittyvät maankäytön muutokset huomioiden, maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen määrä on noin 30 prosenttia kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Kotieläintuotannon osuus on noin 14,5 % päästöistä maailmanlaajuisesti ja nautakarjatalous vastaa tästä noin kahta kolmasosaa. Italialaisessa tutkimuksessa vertailtiin luomu- ja tavanomaista maatilaa Italia on merkittävä naudanlihan tuottajamaa. Luomutuotannon osuus Italian naudanlihan tuotannosta on noin 4 %.... Lue lisää »

1 2 3 9