Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomusiementuotannon taustat ja tarpeet

Luomusiementuotannon taustoista ja kehittämistarpeista kertoi erikoissuunnittelija Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista Tuottavaa Luomua -Luomusiementuotannon seminaarissa marraskuussa. Lue lisää »

Itämeren ympäristöystävällisin viljelijäkilpailun voitto Suomeen

Hyvinkääläiset Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola on valittu Itämeren alueen ympäristöystävällisimmiksi viljelijöiksi. Eerola ja Sakki-Eerola, jotka palkittiin jo kesällä Suomen ympäristöystävällisimpinä viljelijöinä, vastaanottivat WWF:n jakaman kansainvälisen palkinnon tänään Saksan Stralsundissa. Palkinnon myöntämisen perusteena oli, että Eerolan ja Sakki-Eerolan maatilalla luontoa ja Itämerta suojellaan kokonaisvaltaisesti. Tila siirtyi luomutuotantoon vuonna 2010. Lue lisää »

Löytyykö ratkaisuja luomusipulia vaivaavaan sipulimätäongelmaan?

Luomutuotannon riesaksi noussut sipulimätä leviää oireettomienkin istukassipulien mukana. Sipulin siemenet ovat sitä vastoin istukkaita huomattavasti terveempiä. Sipulintaimiin perustuvan sipulintuotannon kehittäminen on varteenotettava keino vähentää sipulimätää. Useiden eri Fusarium-sienten aiheuttama sipulimätä on aiheuttanut viime vuosina merkittäviä tuhoja luomusipulin tuotannossa mädättämällä sipuleita pellossa ja erityisesti varastossa. Pahimmillaan yli 70 prosenttia sadosta on pilaantunut taudin takia. Tauti leviää huonolaatuisen... Lue lisää »

Luomumaidon tuotantoon hyvät toimintatavat kokoava opas

Luonnonmukaisen maidontuotannon hyvät toimintatavat -opas helpottaa luomumaidontuotantoon siirtymistä ja käytännön toteutusta. Oppaassa kuvataan tärkeimpiä huomioon otettavia tekijöitä ja se sisältää myös ohjeita karikoiden välttämiseksi. Uuden oppaan on tuottanut ProAgrian luomuneuvonta. Opas on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta. Lue lisää »

Luomun talousvaikutukset selvitetään maakunnittain

Luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon vaikutusten eroja alue- ja kansantaloudellisesti selvitetään ensimmäistä kertaa Suomessa sekä nykytilanteeseen että tulevaisuuteen peilaten. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa käynnistyneen hankkeen päätavoitteena on tarkastella luomutuotannon alue- ja kansantaloudellisia vaikutuksia Suomessa sekä selvittää tuotannon edistämiseen liittyviä tekijöitä. Pyrkimyksenä on tuottaa ja levittää uutta tietoa luomun merkityksestä niin työllisyydelle kuin taloudelle. Lue lisää »

Sveitsin Coop: Tekoja sanojen asemesta kestävyyden ja luomun edistämisessä

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet. Yritys korostaa tekoja sanojen asemesta. Tämä yrityksen strategia näkyy kaikessa yrityksen toiminnassa. Myös ketjun mainonta on tämän kestävän linjan mukaista. Lue lisää »

Yritysesimerkkejä luomuyrityksistä

Luomuyrityksistä on julkaistu yritysesittelyjä videoina ja teksteinä. Niiden välityksellä on mahdollista tutustua luomuleipomoon, luomulihan tuotantoon ja suoramarkkinointiin tilojen välisenä yhteistyönä, monipuoliseen jatkojalostusyritykseen sekä luomu- ja lähiruokaan erikoistuneeseen kauppaan. Etelä-savolaisten luomuyritysten esittelyt on toteuttanut Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus. Materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa. Lue lisää »

Selvitys luomun arvoketjusta Etelä-Savossa

Minkälainen on luomuelintarvikkeiden arvoketju? Mitkä ovat tämän arvoketjun ominaispiirteet Etelä-Savossa? Löytyykö kansainvälisiltä markkinoilta luomun arvoketjuun liittyviä liiketoimintamalleja, joita voitaisiin soveltaa Etelä-Savossa? Mitkä ovat eteläsavolaisen luomun arvoketjun kehittämistarpeet ja haasteet?  Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen laatimassa selvityksessä tarkastellaan näiden kysymysten avulla Etelä-Savon luomuarvoketjua. Lue lisää »

1 10 11 12 13 14