Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

ProAgria: Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirja ilmestynyt

Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirjaan on koottu uusin tieto viljelykiertojen hyödyistä, vaikutuksista maaperään, satoihin ja ympäristöön sekä erilaisista mahdollisuuksista monipuolistaa viljelyä. Julkaisussa tuodaan monien eri näkökulmien, kuten kannattavuuden, ilmastonmuutoksen, työn ja energian käytön kautta esille, miten viljelyn monipuolistamisen avulla maatila voi parantaa tulevaisuuden toimintaedellytyksiä ja hallita viljelyn riskejä.  Julkaisu on ilmestynyt ProAgria Keskusten Liiton ja Luonnonvarakeskuksen (Luken)... Lue lisää »

Orgaanista seleeniä saa lisätä luomueläinten rehuun

Maa- ja metsätalousministeriö sallii 25.11.2014 antamallaan päätöksellä orgaanisen seleenin lisäämisen luomukotieläinten rehuihin eläinsuojelullisin perustein, koska suomalaisilla luomueläimillä esiintyy seleeninpuutosta. Seleenin puutos saattaa johtaa esimerkiksi lihasrappeumaan, hedelmällisyyshäiriöihin ja nuorilla eläimillä äkilliseen kuolemaan akuutin sydänlihasrappeuman seurauksena. Puutos johtuu seleeniköyhästä maaperästämme ja EU:n luomusäännöksistä, jotka eivät salli seleenihiivan lisäämistä luomueläinten rehuihin. Sallitut luomutäydennysrehut sisältävät epäorgaanista seleeniä, joka ei... Lue lisää »

Marjojen tuholaisista tietolehtisiä

Vanhempi tutkija Sanna Kauppinen ja erikoistutkija Tuomo Tuovinen MTT:ltä ovat laatineet  helppolukuiset tietolehtiset yleisimmistä marjojen tuholaisista. Lajin tunnistus on selkeiden kuvien perusteella helppoa. Kunkin tuholaisen aiheuttama vioitus kuvataan lyhyesti. Samoin tarkkailumenetelmät. Lopuksi annetaan ohjeita lajin luomutorjuntaan. Petohyönteisistä – hyödyllisistä viljelijän apulaisista – on laadittu erillinen tietolehtinen. Lue lisää »

Opas luomunaudanlihantuotantoon siirtyville

Luonnonmukaisen naudanlihatuotannon hyvät toimintatavat -oppaan tarkoituksena on antaa perustiedot luomunaudanlihantuotannon käytännön toteutuksesta ja siitä, miten siirtyä luomunaudanlihantuotantoon. Uusi opas julkaistiin 17.6.2014 ja se on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta. Lue lisää »

MAMK: Luomun markkinavalvonnan koulutusmateriaalit

Millaisia ovat luomuvalvonnan periaatteet ja toteutus? Miten reseptin mukainen laskennallinen raaka-ainemenekki eroaa todellisesta käytöstä? Miten käytetään apuaineita luomujalosteiden valmistuksessa? Miten käytetään luomutuotteiden virallista tunnusta – luomulogoa? Mm näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Mikkelin Ammattikorkeakoulun tuottama oppimateriaali. Lue lisää »

Tuotantoeläinten terveydenhoitoon tukea kasvilääkinnästä

Tuotantoeläinten yleiskuntoa voi parantaa käyttämällä perusrehujen täydennykseksi  terveysvaikutteisia kasveja. Tuotantoeläinten yleiskunnon tai ruokahalun huononemisen ensi oireisiin voi puuttua käyttämällä kasvirohdoksia tilanteen pahenemisen ehkäisemiseksi. Varsinaisten todettujen sairauksien tukihoidoksi voi käyttää toipumista edistäviä yrttejä sen jälkeen kun eläinlääkäri on tehnyt diagnoosin ja mahdollisesti lääkinnyt eläimen. Kasvilääkinnän perusteista ja rohdosten mahdollisuuksia käsiteltiin Mikkelissä järjestetyllä kurssilla. Lue lisää »

Lähiruuan hankintaopas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä

Julkisissa elintarvikehankinnoissa huomio kiinnittyy usein kilpailuttamisvaiheeseen, vaikka lähiruokahankinnan tärkeimmät ratkaisut pitää tehdä valmisteluvaiheessa. Onnistunut lähiruuan hankintaprosessi vaatii ennakoivaa vuoropuhelua, joka mahdollistaa myös julkiskeittiöiden elintarvikehankinnat alueen pk-yrityksistä. Lue lisää »

Vaihtoehto-Nobel kestävän maatalouden kehittäjälle

Sveitsiläiselle Hans Herrenille ja hänen johtamalleen Biovision-Säätiölle on myönnetty vuoden 2013 Right Livelihood Award- palkinto. Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hän pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana. Lue lisää »

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Slow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. Lue lisää »

1 7 8 9 10