Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Raskaana oleville naisille oma ruokaohjelma Etelä Koreassa

Raskaana oleville naisille on käynnistynyt oma ruokaohjelma Etelä-Koreassa vuoden 2020 alusta alkaen. Ohjelman tarkoitus on tarjota ympäristöystävällisesti tuotettua ruokaa raskaana olevalle 45 000 naiselle ja uusille äideille. Koronavirus-pandemian takia ohjelmaa on laajennettu koskemaan 80 000 naista. Lue lisää »

Sienitautia kestävät luomubanaanit Ranskassa markkinoille

Tästä keväästä lähtien Ranskan suuren kauppaketjun Carrefourin myymälöiden luomuosastoilta on saatavissa kirkkaan keltaisia luomubanaaneja. Uuden lajikkeen nimi on Pointe d´ Or. Ne viljellään agro-ekologisia periaatteita noudattaen ja lajike on kestävä banaanin pelättyä Black Sigatoka –sienitautia vastaan. Ensimmäisen sadon suuruus on noin 1000 tonnia. Mutta seuraavalle vuodelle tuotantoa voidaan laajentaa suuresti, mikäli lajike maistuu kuluttajille. Lue lisää »

Hanki arvostusta ostamalla luomuruokaa!

Suomalaisessa tutkimuksessa selvitettiin luomuruoan kuluttajiin liitettyjä arvostuksia kahden nettikyselyn ja koejärjestelyn avulla. Tutkimuksella haluttiin selvittää, liitetäänkö luomuruoan kuluttajiin prososiaalisen statuksen mielikuvaa ja miten kuluttajakäyttäytymistä havainnoivien henkilöiden omat arvot vaikuttavat luomukuluttajuuden arvostukseen. Prososiaalisella statuksella tarkoitetaan kanssaihmisten huomiota ja arvostusta, mitä voidaan tavoitella esimerkiksi hankkimalla ja käyttämällä korkealaatuisia ylellisyystuotteita. Tutkimuksessa havaittiin luomuruoan kuluttamisen näyttäytyvän sosiaalisesti arvostettavana. Tutkimuksessa... Lue lisää »

Terveydelle haitallisimmat hyönteisten torjunta-aineet halvimpia

Italialainen tutkijaryhmä selvitti tuhohyönteisten torjunnan kustannuksia ja terveysvaikutuksia viininviljelyssä viljelijöiden käyttökirjanpidon perusteella. Italiassa käytetään tehoaineiksi laskettuna keskimäärin 6,6 kg kasvinsuojeluaineita hehtaarille vuodessa, ja viininviljelyssä vuosittaisia torjuntakäsittelyjä on enemmän kuin useimmilla muilla satokasveilla. Italian viinitarhoilla esiintyy yleisesti useita tuhohyönteislajeja, joiden torjuntaan on markkinoilla runsaasti insektisidivalmisteita. Torjuntakustannus vai käyttäjän terveys? Koska useimmilla insektisideillä on käyttäjän terveyden kannalta... Lue lisää »

Luomukulutus viestittää sosiaalisesti arvostetuista piirteistä: arvoperustalla rooli mielikuvissa

Journal of Food Products Marketing -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa, joka syntyi osana poikkitieteellistä Suomessa toteutettua MainGreen-hanketta, on yhtäältä selvitetty, millaisia sosiaalisesti arvostettuja piirteitä luomuruoan suosijalta vaikuttavaan henkilöön liitetään ja toisaalta, eroavatko mielikuvat erilaiset arvomaailmat omaavien kuluttajien keskuudessa. Lisäksi on selvitetty, onko luomun tuotetyypillä roolia käsityksissä. Tutkimuksen taustalla on tutkijan aiempia huomioita siitä, että luomukulutukseen kytkeytyy maineellista symboliikkaa. Tutkimus... Lue lisää »

Finnish food consumption and its displaced impacts

Vilma Sandström defended her PhD dissertation in the University of Helsinki on 21.11.2018. In this dissertation the focus is on the quantitative analysis of the displaced environmental pressures through international trade related to Finnish food consumption, and the development of accounting methodologies to better account for the implications of trade. Globalization has increased the interconnections... Lue lisää »

Suomalaisten ruoankulutuksen ulkoistetut ympäristövaikutukset

Helsingin yliopistossa 21.11.2018 väitelleen Vilma Sandströmin väitöskirjassa keskiössä on analyysi suomalaisten ruoankulutuksen aiheuttamasta ulkoistetusta ympäristön käytön paineesta sekä ruoankulutuksen hiilijalanjälkilaskennan kehittäminen niin, että kaupan materiaalivirrat otetaan siinä paremmin huomioon. Globalisaation myötä maantieteellisten alueiden väliset yhteydet ovat lisääntyneet. Kaukaisia ympäristö- ja yhteiskunnallis-taloudellisia vaikutuksia, takaisinkytkentöjä sekä seurauksia maantieteellisten systeemien välillä kutsutaan englanninkielisellä termillä telecouplings. Tällaisten yhteyksien kasvu... Lue lisää »

Matkaraportti: 5th Organic Processing Conference

16-17.1.2018, Zwolle, Hollanti Tuomo Tupasela, Luke Tänä vuonna konferenssissa otettiin huomioon innovatiiviset välineet (digitalisaatio), joiden avulla luomutoimijat voivat parantaa laatua sekä varmistaa avoimuuden ja jäljitettävyyden arvoketjussa. Konferenssissa tarkasteltiin myös luomualan suuntauksia ja tulevaisuuden näkymiä. Avaussession aiheena oli miten saavuttaa 50% luomupeltoala vuoteen 2030 mennessä. Avauspuheen piti Eduardo Cuoco (IFOAM EU director). Keskustelussa oli aiheina mm. pitäisikö... Lue lisää »

Luomuhedelmien ja -vihannesten tarjoaminen pakkaamattomana voi edistää niiden myyntiä

Hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkijat tutkivat pakkauksien käytön ja pakkaamattomuuden vaikutuksia siihen, valitsevatko kuluttajat hedelmien ja vihannesten joukosta luomuvaihtoehdon. Tutkijat tarttuvat ristiriitaiselta vaikuttavaan käytäntöön, jossa monissa ruokakaupoissa tavanomaisesti viljellyt hedelmät ja vihannekset ovat suurimmaksi osaksi pakkaamattomia ja luomutuotteet taas useammin pakattuja.   Pakkaamiseen liittyy teknisiä perusteluja ja kuluttajien mieltymyksiä Tutkimuksen taustalla on monitahoinen keskustelu elintarvikkeiden pakkaamisen syistä ja pakkaamisen... Lue lisää »

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot osana kestävämpää ruokajärjestelmää

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot voivat myös vahvistaa luomun asemaa Vallitsevan ruokajärjestelmän ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys aiheuttaa huolta. Erilaiset vaihtoehtoiset ruokaverkostot, kuten ruokapiirit, kumppanuusmaatalous, tuottajatorit ja erikoisruokakauppa on nähty yhtenä vastauksena tähän. Toisaalta niiden kestävyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia on kyseenalaistettu, ja on myös esitetty etteivät ne ole puhtaasti vaihtoehtoisia vaan niissä on myös tavanomaisen ruokajärjestelmän piirteitä. Helsingin yliopiston... Lue lisää »

1 2