Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Omavaraisuudella kestävyyttä ja kilpailukykyä maitotiloille

Ostorehut ja lannoitteet sekä suuret investoinnit kasvattavat maitotilojen tuotantoa EU:ssa, mutta voivat heikentää kannattavuutta ja lisätä ympäristöhaittoja. Luomumaitotilat tuottavat rehunsa lähinnä nurmien ja biologisen typensidonnan avulla. Samalla hiiltä sitoutuu maahan. Siksi luomumaidon hiilijalanjälki on usein pienempi kuin tavanomaisesti tuotetun maidon. Euroopan Komission rahoittama viisivuotinen tutkimus etsi keinoja parantaa eurooppalaisten maitotilojen kannattavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kestävä maidontuotanto... Lue lisää »

Luomuhedelmien ja -vihannesten tarjoaminen pakkaamattomana voi edistää niiden myyntiä

Hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkijat tutkivat pakkauksien käytön ja pakkaamattomuuden vaikutuksia siihen, valitsevatko kuluttajat hedelmien ja vihannesten joukosta luomuvaihtoehdon. Tutkijat tarttuvat ristiriitaiselta vaikuttavaan käytäntöön, jossa monissa ruokakaupoissa tavanomaisesti viljellyt hedelmät ja vihannekset ovat suurimmaksi osaksi pakkaamattomia ja luomutuotteet taas useammin pakattuja.   Pakkaamiseen liittyy teknisiä perusteluja ja kuluttajien mieltymyksiä Tutkimuksen taustalla on monitahoinen keskustelu elintarvikkeiden pakkaamisen syistä ja pakkaamisen... Lue lisää »

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot osana kestävämpää ruokajärjestelmää

Vaihtoehtoiset ruokaverkostot voivat myös vahvistaa luomun asemaa Vallitsevan ruokajärjestelmän ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys aiheuttaa huolta. Erilaiset vaihtoehtoiset ruokaverkostot, kuten ruokapiirit, kumppanuusmaatalous, tuottajatorit ja erikoisruokakauppa on nähty yhtenä vastauksena tähän. Toisaalta niiden kestävyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia on kyseenalaistettu, ja on myös esitetty etteivät ne ole puhtaasti vaihtoehtoisia vaan niissä on myös tavanomaisen ruokajärjestelmän piirteitä. Helsingin yliopiston... Lue lisää »

Kasvinsuojeluaineet menettävät tehonsa rikkakasveihin

Hyöty rikkakasvien kemiallisista torjunta-aineista hupenee yllättävää vauhtia tavanomaisessa viljelyssä. U.S.A.:ssa kasvisuojeluaineiden tuottama sadonlisä on laskenut alle puoleen kolmessakymmenessä vuodessa. Kasvinsuojeluaineille vastustuskykyisiä rikkakasvikantoja kehittyy nopeasti, jos viljely on yksipuolista eikä rikkakasveja ehkäistä viljelykierron tai maanmuokkauksen avulla. Tutkijat A.S. Davis ja G.B. Frisvold herättävät keskustelua kemiallisen rikkakasvintorjunnan vaikeutumisesta artikkelissaan Ovatko kemialliset torjunta-aineet vain hetkellinen keino rikkakasvien hillitsemiseen?... Lue lisää »

Puolukalla on verisuoniterveyttä parantavia vaikutuksia

Suomalainen puolukka alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa verenpainetaudin eläinmallissa. Sydän- ja verisuonisairaudet koskettavat suurta osaa suomalaisista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan sydän- ja verisuonisairauksista aiheutuu miltei puolet suomalaisten työikäisten kuolemista. FINRISK2012-tutkimuksessa selvisi, että kohonnut verenpaine on jopa yleistynyt viime vuosina. Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy usein muitakin riskitekijöitä, kuten verisuonten jäykistyminen ja elimistön lievä tulehdustila.... Lue lisää »

Luomuviljely edistää niveljalkaisten monimuotoisuutta maailmanlaajuisesti

Tuore maailmanlaajuinen synteesitutkimus vahvistaa, että luomuviljelyllä on positiivinen vaikutus niveljalkaispopulaatioiden monimuotoisuuteen maatalousympäristössä. Meta-analyysi käsitteli aineistoa 60 julkaistusta tieteellisestä tutkimusraportista 43 viljelykasvilla, 21 maassa ja 5 maanosassa. Tutkimuksissa havaittu niveljalkaislajisto jaoteltiin neljään agroekosysteemien toiminnalle tärkeään toiminnalliseen ryhmään: pölyttäjiin, petohyönteisiin, kasvinsyöjiin ja hajottajiin. Pelkästään lajirikkauden tarkastelu ei kuvasta riittävästi viljelykäytäntöjen vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen, joten tässä tutkimuksessa mittareina... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Luomu vie kiertotaloutta eteenpäin

Ravinteiden kierrättäminen on olennainen osa luonnonmukaista maataloutta. Koska luomuviljelyssä ei käytetä mineraalilannoitteita, luomuviljelijät ovat joutuneet kehittämään ravinteiden kierrätykseen perustuvaa lannoitusta. Luomutuotannossa toteutetaan mallikelpoisia kestävän ravinnekierron menetelmiä, joita voidaan hyödyntää myös tavanomaisessa maataloudessa. Palkokasvit typentuottajina Luonnonmukaisessa maataloudessa ravinteiden saanti perustuu pitkälti biologiseen typensidontaan, karjanlannan hyödyntämiseen ja omavaraiseen rehuntuotantoon, jotka muodostavat luomutuotannon ravinnesysteemin perustan. Luomutilojen viljelykierto suunnitellaan... Lue lisää »

Luomuviljely vähensi typpikuormitusta vesiin pitkäaikaisessa kenttäkokeessa

Luomuviljely vähensi vesistöjen typpikuormitusta verrattuna tavanomaiseen viljelyyn. Luken monivuotisessa kokeessa kuormitus väheni sekä pinta-alaa että tuotettua satoa kohti. Viljelykierron sisältämällä nurmella oli suuri vaikutus kuormitukseen ja satoon. Luomuviljelyn ja tavanomaisen tuotannon vesistökuormituksia alettiin tutkia Toholammin huuhtoutumiskentällä vuonna 1997. Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalle hietamaan kentälle perustettiin neljä 4-vuotista kotieläintilan viljelykiertoa: kolme luomua ja yksi tavanomainen. Vuonna 2001 lopetettiin... Lue lisää »

Luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon rasvahappokoostumuksessa on eroa

Meta-analyysi osoittaa, että luonnonmukaisesti tuotetussa maidossa on enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotetussa. Runsas laitumen ja nurmipalkokasvien käyttö luomulehmien ruokinnassa vaikuttaa maidon koostumukseen suotuisasti. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä kasvaa Suomessa ja muualla maailmassa. Ympäristöystävällisyyden ja eettisyyden lisäksi luomutuotteisiin yhdistetään usein mielikuva terveellisyydestä. Luonnonmukaisesti tuotettuun maitoon liittyvät terveysväittämät perustuvat muun muassa siihen, että luonnonmukainen tuotanto... Lue lisää »

1 2 3 4 7