Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuviljan satotaso on matala, mutta käyttölaatu hyvä

Luomuviljan satotaso on merkittävästi tavanomaista tuotantoa matalampi. Viljasadon laatuseurannan perusteella näytteiden teknisessä käyttölaadussa ei ole merkittävää eroa tuotantotapojen välillä lukuun ottamatta rikkapitoisuuden osatekijöitä ja rukiin hehtopainoa. Luomuviljan ja tavanomaisesti tuotetun viljan satotasoissa on merkittäviä eroja. Tämä selvisi, kun satotasoja sekä kauran ja rukiin laatutekijöitä tarkasteltiin tilastollisesti. Luomuviljan satotasoluokat painottuivat matalampiin luokkiin, kun tavanomainen vilja jakautui... Lue lisää »

Tarjotaanko kuntien ruokapalveluissa 20 % luomua vuonna 2020?

Suomen hallitus on asettanut tavoitteeksi, että julkisissa ruokapalveluissa tarjottavasta ruoasta 20 % on luomua vuoteen 2020 mennessä. EkoCentrian ylläpitämä Portaat luomuun -ohjelma selvitti tammi-helmikuussa 2013, kuinka pitkä matka tavoitteeseen on. Taloustutkimus Oy:llä teetetty selvitys kokosi tietoa luomuelintarvikkeiden käytöstä julkisen sektorin ruokapalveluissa tällä hetkellä. Selvitykseen vastasi 185 kuntien ruokapalveluiden hallinnoinnista ja päätöksistä vastaavaa henkilöä. Selvityksen vastausprosentti... Lue lisää »

Suomalaisten luomuhunajien antibakteerinen vaikutus

Infektiotautien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarvitaan uusia menetelmiä, sillä antibiooteille resistentit bakteerikannat kasvavat maailmanlaajuisesti, eikä kattavia rokotteita vielä ole. Antibiooteille vaihtoehtoisia hoitoja tarvitaankin pikaisesti. Infektoiden ehkäisyn ja hoidon tutkimus luonnonaineilla kuten hunajalla avaa uusia turvallisia näkymiä. Lue lisää »

Luomulihan ja tavanomaisesti tuotetun lihan laatu

Lihan laatu on termi, jolla on monta merkitystä ja käsitettä. Lihan laatu voidaan jakaa ainakin kuuteen eri pääryhmään: tuotantolaatu, teknologinen laatu, ravitsemuslaatu, mikrobiologinen laatu, eettinen laatu ja syömälaatu. Lihan laatuun vaikuttavat useat eri tekijät. Merkittäviä tekijöitä ovat mm. eläimen alkuperä, geneettiset ominaisuudet, rotu, sukupuoli, eläinten käsittely, kasvatusolosuhteet, ruokinta, teurastusprosessi, ruhon jäähdytys, lihan raakakypsytys ja kypsentäminen... Lue lisää »

Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa

Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu,  että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä... Lue lisää »

Luomumaidon markkinakatsaus: Suomen myydyin luomutuote

Luomumaito on Suomen myydyin luomutuote. Luomumaitotuotteiden osuus Suomen noin 215 miljoonan euron luomumarkkinasta on noin kolmannes. Juustojen, jogurttien, voin ja ruuanvalmistustuotteiden myynti luomuna on vielä melko vähäistä. Luomumaidon osuudeksi maidonmyynnistä arvioitiin vuoden 2012 lopussa lähes neljä prosenttia, kun esimerkiksi juustoissa vastaava osuus oli vain noin yksi prosentti. Talouden epävarmuus suosii edullisempia tuotteita Perusmaitojen myynti on... Lue lisää »

Luomulihan markkinakatsaus: tarjonta lisääntymässä

Suomalaisten ravintomenoista liha ja -lihatuotteet vievät suurimman osuuden. Sen sijaan luomun kokonaismarkkinasta luomuliha lohkaisee vain noin viiden prosentin siivun. Markkinan kasvua on hidastanut luomulihantuotannon vähäisyys ja luomuvalmisteiden vähäinen tarjonta. Luomun osuus koko lihamarkkinasta on vajaan prosentin. Luomulihan tarjonta parantunut Luomulihaa saadaan Suomessa eniten naudoista ja lampaista. Vuonna 2012 luomun osuus naudanlihantuotannosta oli 2,1 % ja... Lue lisää »

Miten sitoutuneisuus luomuun ilmenee eri kuluttajaryhmissä?

Sitoutuneisuus on keskeinen kuluttajan valintoja selittävä käsite. Salmivaaran pro gradu –tutkielmassa tarkasteltiin kuluttajien sitoutuneisuutta luomuun. Tutkimuksen pääongelmia olivat: (1) Minkälaisia eri kuluttajaryhmiä ostokäyttäytymisen perusteella voidaan löytää? (2) Miten sitoutuneisuuden ulottuvuudet painottuvat kuluttajaryhmien sitoutuneisuusprofiileissa? Kuluttajien sitoutuneisuutta tarkasteltiin Kapfererin ja Laurentin sitoutuneisuusmallin viiden ulottuvuuden kautta. Nämä ulottuvuudet ovat kiinnostus/merkitys, nautinto, symboliarvo, riskin (virheellisen oston) tärkeys sekä riskin... Lue lisää »

Saksalaistutkimus: Kasvihuonekaasujen päästöt luomussa viidennestä pienemmät

Luomutilat ovat tavanomaisia tiloja energiatehokkaampia ja tuottavat vähemmän pinta-alaa kohti laskettuja CO2-päästöjä. Luomutilat tuottavat kasvihuonekaasuja viidennestä vähemmän tuoteyksikköä kohti kuin tavanomaiset tilat. Tämä tulos on saatu Saksassa tehdyssä nelivuotisessa tutkimuksessa, jossa mukana oli 40 luomutilaa ja 40 tavanomaista tilaa. Tutkimus tehtiin neljän yliopiston yhteistyönä. Tutkimus käytännön tiloilta Tutkimuksessa selvitettiin 40 luomutilan ja 40 tavanomaisen maatilan... Lue lisää »

Luomu on menossa eteenpäin julkisella sektorilla

Suomessa noin viisi prosenttia julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-ainekiloista on luomua. Ruotsissa vastaava osuus oli lähes 20 % jo vuonna 2011. Eniten luomusta valmistettua ruokaa tarjoillaan päiväkodeissa ja kouluissa, joissa luomua on noin seitsemän prosenttia raaka-aineista. Vähiten tai ei lainkaan luomua saavat syödäkseen vanhustenpalvelujen asiakkaat. Tiedot käyvät ilmi Portaat luomuun -ohjelman Taloustutkimus Oy:llä teettämästä selvityksestä. Tammikuussa... Lue lisää »

1 7 8 9 10 11