Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomumunien tuotanto Suomessa lisääntynyt 15 %

Luomukananmunien tuotanto on ollut hitaassa mutta vakaassa kasvussa jo pitkään. Viime vuonna luomumunia munittiin Suomessa yhteensä 3,88 miljoonaa kiloa, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Munia tuottaa noin 50 luomukanalaa. Suomen suurimman munapakkaamon DAVA Foods Finlandin toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoo, että luomumunien tuotanto ja kulutus kasvaa ja häkkimunien laskee vuosittain noin... Lue lisää »

Luomuruokaa suosivilla muita pienempi syöpävaara

Ranskassa vuosina 2009–2016 tehdyssä seurantatutkimuksessa havaittiin, että erityyppisten syöpien ilmaantuvuus oli runsaasti luomutuotteita syövillä aikuisilla neljänneksen alempi kuin niillä, joiden ruokavalioon luomu kuului harvemmin. Luomuruokaa suosineilla oli muita selvästi vähemmän etenkin lymfoomaa ja vaihdevuosien jälkeistä rintasyöpää. Tutkimus tehtiin Ranskan kansallisessa terveyden ja lääketieteen tutkimusinstituutissa INSERM:issä ja siihen osallistui lähes 69 000 vapaaehtoista. Seitsemän seurantavuoden aikana tutkimuksen... Lue lisää »

Luomu on osa huomisen ruokatarinaa

– Vanhat tarinat eivät enää päde, kun uudelle kuluttajasukupolvelle myydään ruokaa, totesi tanskalainen ruokafuturologi Birthe Linddal puhuessaan torstaina 18.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Pro Luomun järjestämä seminaari kokosi Finlandia-talolle noin 200 luomusta kiinnostunutta kaupan ja elintarviketeollisuuden asiantuntijaa. Vanhoilla tarinoilla Linddal viittaa markkinavaltteihin, jotka helposti tunnistamme: helppoa ja nopeaa, kevyttä, lapsuuden makumuistoja, luonnollista ja läheltä, kasvispainotteista. Linddalin mukaan... Lue lisää »

Luomun myynti Suomessa kasvaa yhä voimakkaasti

Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Luomun myynti lisääntyi 13 % verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi 3,1 % samalla aikavälillä. Arvio luomutuotteiden myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Luomun markkinaosuus on nyt 2,3 %. Kaupan asiantuntijat ovat arvioineet, että se saadaan helposti 2-3-kertaistettua, jos... Lue lisää »

OSMO-hanke Euroopan yhteisellä asialla

Äskettäin julkaistussa EASACin (European Science Advice Council) raportissa ollaan huolissaan Euroopan maaperän kestävyydestä. Ruralia-instituutissa ollaan pyritty vastaamaan EASACin esittämiin haasteisiin jo vuodesta 2015 alkaen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hankkeella. Lue lisää »

Luomutiloilla vieraili yli 10 000 suomalaista

Suomen luonnon päivän tapahtumaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 42 luomutilaa eri puolilta maata. Ne järjestivät yleisölle monenlaista nähtävää ja koettavaa omista lähtökohdistaan.  Eniten avoimia luomutiloja oli Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Suomen luonnon päivän vietto alkoi vuonna 2013, ja luomutilojen avoimet ovet on ollut osa sen ohjelmaa alusta lähtien. Luonto ja luomu sopivat hyvin yhteen, sillä luomutuotanto... Lue lisää »

Luomusertifiointi ja luonnontuoteala sähköiseen palveluun

Maa- ja metsätalousministeriö kehittää sähköisen palvelun metsänomistajien luomusitoutumisten kartoittamiseksi, jonka on tarkoitus astua voimaan vuonna 2019. Palvelulla halutaan edistää luomusertifiointia ja luomutuotealan hyödynnettävyyttä. Toiminto on osa Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelua. Lue koko tiedote täältä.   Lue lisää »

Luomumansikka kypsyy juhannusviikolla

Jos sää jatkuu yhä lämpimänä, luomumansikan satokausi voi jäädä lyhyeksi kuten tavanomaisesti tuotetun mansikankin. Tämä on seurausta siitä, että kaikki mansikat kukkivat alkukesästä pelloilla samaan aikaan poikkeuksellisen runsaan lämmön innostamina. Pitkään jatkunut kuivuus voi vaikuttaa mansikoiden kokoon siten, että ne jäävät hieman normaalia pienemmiksi, varsinkin jos pellolla ei ole käytössä tihkukastelua. Homeista ei tänä kesänä... Lue lisää »

Luomuinstituutti + OKRA

Luomuinstituutti lähtee edustamaan luomututkimusta OKRA-maatalousnäyttelyyn Oripäähän 4.-7. heinäkuuta. Tule käymään pisteellämme! Tutustu luomututkimukseen ja kysy asiantuntijoilta kiperiä kysymyksiä luomusta. Luomuinstituutti vaikuttaa messuilla Luonnonvarakeskuksen pisteellä. Nähdään messuilla!           Lue lisää »

Vastuullisuudella on väliä, merkillä merkitystä

Suomen tunnetuimmat vastuullisuusmerkit ovat pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, luomumerkki ja Reilun kaupan merkki: 80 % kuluttajista tuntee ne ainakin nimeltä. Tiedot käyvät ilmi Kantar TNS:n helmikuussa tekemästä verkkokyselystä, johon osallistui 1 077 täysi-ikäistä suomalaista. Kyselyn mukaan yli puolet kuluttajista kokee vastuullisten valintojen teon helpoksi päivittäisostoksilla. Kolme neljäsosaa kuluttajista luottaa puolueettoman tahon myöntämään vastuullisuusmerkkiin enemmän kuin... Lue lisää »

1 2 3 13