Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Mitä uutta luomualalla? - kuulumisia Biofach 2018 -messuilta

Kuva: Luomu tähtää YK:n kestävyystavoitteiden saavuttamiseen. Luomuinstituutin edustajat osallistuivat Euroopan luomulan suurimpaan messu- ja konferenssitapahtumaan Saksan Nürnbergissä 14.-16.2.2018. Messuilla oli yli 3000 näytteilleasettajaa kaikista maanosista.  Suomen messuosastolla oli mukana useita yrityksiä. Esillä oli   luomupuhdaskauraa, luomumetsämarjatuotteita, luomujäätelöä, luomulakritsaa ja luomubroileria sekä luomumahlaa. Luonnonkosmetiikkaan keskittyvässä Vivaness 2018 –messutapahtumassa oli myös esitys suomalaisista luomukeruutuotteista kosmetiikan ainesosina. Messujen oheisohjelma tarjosi tieteellisiä ... Lue lisää »

Osallistu Meriroskahaasteeseen

Suomen ympäristökeskuksen Meriroskahaaste-ideakilpailussa etsitään ratkaisuja, jotka vähentävät Itämereen päätyvän roskan määrää. Kilpailu on kaikille avoin, ja sen voittaja tai voittajat saavat yhteensä 32 000 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen. Meriroskahaasteeseen voi osallistua yksin tai ryhmässä. Ryhmän eli tiimin enimmäiskokoa ei ole määritelty. Osallistuja voi olla organisaatio tai luonnollinen henkilö. Tiimissä voi olla eri alojen osaajia. Ota haaste... Lue lisää »

Luomutuotanto ja tulevaisuuden kestävä ruokajärjestelmä

Voidaanko luomuviljelyllä ratkaista ruuantuotannon ympäristökuormituksen kysymyksiä? Miten luomun käytäntöjä voitaisiin kehittää ja soveltaa laajemmin? Ympäristötiedon foorumin ja Luomuinstituutin 30.10.2017   yhdessä järjestämän seminaarin yhteenveto ja esitysvideot on julkaistu Ympäristötiedon foorumin nettisivuilla. Lue lisää: http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/puheenvuorot/luomutuotanto-ja-kestava-ruokajarjestelma/ Teksti: Sari Autio   Lue lisää »

Vuoden Luomuyritys 2017 on Vertin tila

Vuoden Luomuyritys 2017 on Vertin tila Mikkelin Haukivuoren Harjumaasta. Luomuliitto julkisti valinnan valtakunnallisten Luomupäivien yhteydessä Kuopiossa 9.11.2017. Vertin tilan isäntäpari on Heikki ja Olka Mustalampi ja tilan toiminnassa mukana ovat myös Heikin vanhemmat Leena ja Pentti Mustalampi. Tila on perinteinen perheviljelmä, joka on ollut nykyisen suvun hallinnassa 1850-luvulta lähtien. Tila on monialaviljelmä, jonka päätuotteita ovat Hereford-karja ja sen kasvatus jalostuseläimiksi, nurmen ja... Lue lisää »

Luomun tiekartta kestävään ruoka- ja viljelyjärjestelmään Euroopassa

Euroopan luomusektorin etujärjestö IFOAM EU esitteli konferenssissaan Tallinnassa 5.-6.9.2017 tuoreen strategiansa, jonka avulla toteutetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita siten, että puolet Euroopan viljelyalasta on siirtynyt luomuun vuoteen 2030 mennessä. IFOAM EU:n puheenjohtaja Christopher Stopes esitteli tiekartan tähän tavoitteeseen pääsemiseksi. Hänen mukaansa luomulla on keskeinen rooli ruokajärjestelmän muuttamisessa kestävämmäksi. Strategiassa on kolmenlaisia toimia. ”Luomua joka pöytään”... Lue lisää »

Elmeri-sonni on yksi Luonnon päivän tähdistä

Lauantaina 26.8. on mahdollisuus tutustua monenkarvaisiin luomutilojen eläimiin ja erilaisiin kasveihin. Luonnon päivän tapahtumissa on mukana ympäri Suomea jopa 35 luomutilaa, joilta voi myös ostaa luomuherkkuja. – Luomutuottajat ovat ylpeitä esitellessään työtä, jota ovat tehneet luonnon monimuotoisuuden eteen. Luomutilat ovat tutkitusti monimuotoisempia muun muassa siksi, että kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä, kertoo Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen.... Lue lisää »

Metsistä on moneksi – etenkin luomuna

Tohtorikoulutettava Birgitta Partasen työtä on koko uran aikana leimannut kiinnostus luontoon ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Nyt meneillään oleva tutkimus kartoittaa, mitä mahdollisuuksia metsien sertifiointi luomuun toisi sekä metsänomistajille että luonnontuoteyrittäjille. Lähes kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta. Tämä toisi mahdollisuuksia hyödyntää puhtaita metsiämme entistä monimuotoisemmin ja täysipainoisemmin. Metsä on muutakin kuin puuta, ja... Lue lisää »

OSMO esittelee maan kasvukuntoa Västankvarnin peltopäivässä

OSMO- eli Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä –hankkeen osastolla esitellään monipuolisesti maan kasvukuntoa ja tilatutkimusten tuloksia. Osastolla esitellään myös tilatasolle sopivia maan kasvukunnon määrittämisen ja arvioinnin menetelmiä sekä maan kasvukunnon hoitomenetelmiä. Viljelijöillä on mahdollisuus saada arvioita erilaisten koneiden aiheuttamista maan tiivistymisriskeistä. Koneiden ja töiden tiivistymisriskien vähentämisen mahdollisuuksia esitellään osastolla eri työvaiheissa. Lue lisää »

From challenges to solutions in organic onion production

The third day of the international NJF-conference included presentations from the four tracks of the conference. One of the presentations in theme Challenges for organic horticultural crops was the research on onion seedlings versus onion sets in organic onion production. At the present, onion sets imported to Finland are contaminated by several Fusarium species, and... Lue lisää »

Kohti kestävämpää tuotantoa – tähtäimessä Luomu 3.0

Professori Dr. Gerold Rahmannin tutkimustyö on keskittynyt kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen. Hän on myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtaja. Luomu 3.0 on nimitys sille työlle, jolla luonnonmukaista tuotantoa kehitetään osaksi ruuantuotannon valtavirtaa ja osaksi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisuja. Tässä työssä on keskusteltu esimerkiksi ruokatuotannon kestävyydestä, ympäristön suojelemisesta ja kulutustottumusten muuttamisesta. Keskusteluun tulee saada entistä vahvemmin mukaan myös tutkimuksen... Lue lisää »

1 2 3 12