Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Suomen luomuvienti on ottamassa kasvuloikkaa

Pro Luomun teettämän selvityksen mukaan luomun osuus Suomen kaikesta elintarvikeviennistä on tällä hetkellä lähes kaksi prosenttia. Luomuviennin kasvunäkymät ovat hyvät, sillä yritykset lähes poikkeuksetta odottavat viennin lisääntyvän voimakkaasti. Luomuviennin suurimmat tuoteryhmät ovat viljapohjaiset tuotteet eli mylly- ja leipomotuotteet sekä erilaiset kaurapohjaiset valmisteet, maitovalmisteet sekä luonnontuotteet. Suomesta viedään myös muun muassa luomumakeisia sekä luomuperunajauhoja, -siemeniä ja... Lue lisää »

Luomukokki-kilpailu huipentuu voittajan valintaan

Vuoden tärkeimmillä ravintola-alan ammattimessuilla käytävään Luomukokki-kilpailuun valittiin kuusi kilpailijaa reseptikilpailun perusteella. Kilpailussa arvioidaan gastronomista ammattitaitoa ja kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja. Voittajalta edellytetään vahvaa tuntemusta luomuraaka-aineista. Tuomaristoon kuuluvat päätuomari Benjamin Frostell sekä Filip Langhoff, Toni Kostian, Simona Milazzo sekä lehdistön edustaja Heli Koivuniemi. Tule jännittämään kilpailun etenemistä Luomukokki-kilpailun semifinaali käydään keskiviikkona ke 6.3. kahdessa ryhmässä. Kolme finalistia... Lue lisää »

Tavoite seuraavalle hallitukselle: tuplataan luomu

Luomualan järjestöjen vaalitavoitteena on kaksinkertaistaa kotimainen luomutuotanto sekä luomun vähittäismyynti, käyttö ammattikeittiöissä ja vienti. Tavoite edellyttää valtiovallalta luomun tarjonnan ja kysynnän edistämistä. Tällä hetkellä luomun osuus Suomen koko peltoalasta on noin 13 %, ja tuotannosta muutaman prosentin luokkaa tuotannonalasta riippuen. Vähittäiskaupassa luomun markkinaosuus on 2-3 %, ja ammattikeittiöiden käyttämistä raaka-ainekiloista luomua on noin 10 %.... Lue lisää »

Luomun myynnin kasvu jatkui viime vuonna

Viime vuonna luomutuotteiden myynti vähittäiskaupassa lisääntyi yhdeksän prosenttia. Myydyimmät yksittäiset luomutuotteet olivat banaani ja kananmuna. Pro Luomu arvioi, että luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupoissa yhteensä 336 miljoonalla eurolla vuonna 2018. Luomun osuus kaikesta päivittäistavarakaupan ruokamyynnistä nousi 2,4 prosenttiin. Arvio Suomen luomumarkkinoiden kehityksestä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä saatuihin myyntitietoihin. Luomun myynnin kasvu tasaantui hieman verrattuna pariin edellisvuoteen, jolloin luomumarkkina... Lue lisää »

Luomupelloilla luonnon monimuotoisuus suurempi – Luomussa kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä lainkaan

Luomupeltojen lajimäärä on jopa kaksi kertaa suurempi tavanomaisiin verrattuna. Luomupelloilta löytyy mm. neljänneksen enemmän kukkia hyödyntäviä hyönteisiä ja lähes kaksin verroin lieroja tavanomaisesti viljeltyihin peltoihin verrattuna. Tämä käy ilmi saksalaisen Thünen Institutin julkaisemasta raportista, jota varten käytiin läpi 528 luomu- ja tavanomaista viljelyä vertailevaa tutkimusta. Suomessakin on herätty huoleen hyönteisten määrän vähenemisestä, jonka tutkimukset osoittavat... Lue lisää »

Luomu kasvoi vahvasti ympäri maailmaa vuonna 2017

Luomun maailmanmarkkinat nousivat 97 miljardiin US dollariin vuonna 2017. Luomu myynti maailmalla on kasvanut lähes 50 % aikavälillä 2011–2017. Luomumarkkinoiden kasvuluvut julkisti tutkimus- ja konsulttiyhtiö Ecovia Intelligence Biofach-messuilla Saksassa. Lähes 90 % luomun myynnistä tulee Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, mutta myös Aasiassa luomun myynti kasvaa vahvasti. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa luomun myynti on toistaiseksi vielä vähäistä. Suurin... Lue lisää »

Luomukokki-kilpailun semifinalistit valittu

Luomukokki -semifinaaliin valittiin reseptikilpailun perusteella kuusi keittiömestaria: Simo Harrivaara, Ventuno, Helsinki Markus Kaihola, Sahanlahti Resort, Puumala Mikko Lahtinen, Hotelli Punkaharju, Punkaharju Niko Pirtinsola, Scandic Tampere Station, Tampere Alfred Tallberg, Suomen suurlähetystö, Oslo Turo Väärti, Ravintola Muru, Helsinki Kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella luomukasvisruoka-annos (lakto-ovo) 10 hengelle. Valinnan tekivät kilpailun johtaja lehtori Sampo Kantele Perho Liiketalousopistosta  ja kilpailun päätuomari... Lue lisää »

Luomuviljelyn ilmastovaikutusta ei voi pelkistää maankäyttöön

Hiljattain uutisoidun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuviljely on ilmaston kannalta huonompi vaihtoehto kuin tavanomainen viljely, koska luomu vaatii tavanomaista enemmän peltoalaa matalamman satotasonsa takia. Ruoantuotannon ilmastopäästöt eivät kuitenkaan ole pelkistettävissä maankäyttökysymykseksi. Ruotsalaisen Chalmersin teknillisen yliopiston johdolla tehty tutkimus on lähinnä yksipuolinen ajatusleikki. Siinä on kehitetty laskennallinen hiilihyötyindeksi mittaamaan maankäytön muutosten vaikutuksia kasvihuonekaasupäästöihin globaalilla tasolla. Jo lähtöoletukset... Lue lisää »

Luomutuotannon laajeneminen turvattava

Luomualan laajeneminen Suomessa uhkaa pysähtyä ensi keväänä luomutukien puutteeseen. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan luomutukiin eli luomukorvauksiin varatut rahat on jo sidottu vuoteen 2020 ulottuvalla ohjelmakaudella, eikä uusia luomusitoumuksia voida siksi tehdä. Se tarkoittaa, että luomukorvauksen piiriin ei voida ottaa uusia maatiloja tai uutta siirtymävaiheen peltoalaa vuosina 2019–2020. Hallituksen hyväksymän kansallisen luomuohjelman tavoitteena on, että 20... Lue lisää »

Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan

Pro Luomu arvioi, että suomalaisia luomujoulukinkkuja tulee tänä jouluna markkinoille vähän yli 120 000 kiloa. Luomun osuus kaikista kotimaisista joulukinkuista on noin 2 %. Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan tänä jouluna. Suomalaisia luomukinkkuja myyvät sekä K- että S-ryhmän kaupat ja Lidl-myymälät kautta maan. K- ja S-ryhmässä ne markkinoidaan Tammisen ja Talman Luomun tuotemerkeillä, ja Lidlissä kauppaketjun omalla... Lue lisää »

1 2 3 14