Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomu kestävän ruoantuotannon veturiksi EU:n uusissa strategioissa

Pellolta pöytään -strategia asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2030 neljännes EU:n alueen peltoalasta on luomutuotannossa. Tällä hetkellä luomuala on EU:ssa 7,7 % koko peltoalasta. Vastaava luku Suomessa on 13,5 %. – Luomutuotannon lisääminen keinona lisätä ruuantuotannon kestävyyttä on osoitus siitä, että luomutuotanto nähdään Euroopassa kestävän ruoantuotannon veturina, toteaa Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila. Luomualan kattojärjestö IFOAM EU:n... Lue lisää »

Luomuviljoista huippusato – luomukeruuala romahti

Vuonna 2019 saatiin luomuviljasta 66 % parempi sato edellisvuoteen verrattuna. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran luomusadot olivat tilastohistorian parhaita. Yhteensä luomuviljoja tuotettiin lähes 143 miljoonaa kiloa. Kuluttajamarkkinoiden kaurabuumi näkyi myös luomussa. Vuonna 2019 luomukauraa viljeltiin 66 % enemmän kuin edellisvuonna. Kaura onkin tärkein luomuvilja: yli puolet koko luomuviljasadosta oli kauraa. Valtaosa luomukaurasta viedään jalostettuna vientiin.... Lue lisää »

Luomua pääsiäispöytään – luomukaritsalla ja -kananmunilla kova kysyntä

Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen kertoo, että luomukaritsan myynnissä on jo alkuvuonna ollut selvää kasvua, lisäksi pääsiäinen on karitsan pääsesonki. – Yleensä jätämme jonkin verran varastoa, mutta nyt menee ihan kaikki, Pasi Tamminen kertoo. Suurin osa Tammisen luomukaritsasta myydään pakasteena, koska tuorelihalla ei ole tällä hetkellä ympärivuotista saatavuutta. Suurin tuoteryhmä on luomukaritsan jauheliha.... Lue lisää »

Luomuliitto avaa uuden palvelun helpottamaan kausityövoiman löytämistä luomutiloille

Luomuliitto käynnistää perjantaina 3.4.2020 verkkosivuillaan palvelun, joka tuo luomutilat sekä niillä työskentelystä kiinnostuneet henkilöt yhteen. Näin Luomuliitto pyrkii osaltaan helpottamaan niiden luomutilojen ahdinkoa, joilla on vaikeuksia kausityövoiman saannissa. Tilanne ulkomaisen työvoiman varassa toimivilla maatiloilla erityisesti puutarhatuotannossa on hälyttävä. Kausityövoiman saapumismahdollisuuksista Suomeen ei ole mitään varmuutta samaan aikaan kun tiloilla tehdään päätöksiä alkavan kasvukauden kylvöistä ja istutuksista.... Lue lisää »

Luomusiementä tarvitaan lisää

EU:n uuden luomuasetuksen tavoite on edistää luomusiemenen käyttöä sekä uusien luomuun sopivien lajikkeiden jalostusta. Asetuksen myötä tavanomaisesti tuotetun siemenen poikkeusluvat loppuvat vuonna 2035, jonka jälkeen luomutiloilla tulisi kylvää vain luomusiementä.  Luomusiementä tarvitaan siis merkittävästi lisää. Ehdotus tuplaamisesta tarkoittaa, että nykyisten 150 siementuottajan lisäksi tarvitaan saman verran uusia tuottajia. Ryhmä ehdottaa myös luomusiementuotannon osaamisen kehittämistä Jotta... Lue lisää »

Maailman luomumarkkina kasvoi yli 100 miljardiin dollariin

Luomun maailmanmarkkinoiden arvo nousi 105 miljardiin US dollariin (97 miljardia euroa) vuonna 2018. Arvo kasvoi edellisestä vuodesta 8,24 prosenttia. Maailman luomumyynti on yli kuusinkertaistunut vuodesta 2000. Suurimmat luomumarkkinamaat ovat Yhdysvallat, Saksa ja Ranska. Ranskassa luomumyynti myös kasvoi eniten, 15,4 prosenttia. Suurin markkinaosuus luomulla on Tanskassa, jossa luomua on 11,5 prosenttia koko markkinasta. Suurimmat luomumarkkinat Maailmanlaajuisesti... Lue lisää »

Sales of organic food easily doubles over the decade

Retail sales of organic food increased by 9.6% in 2019. The Finnish Organic Food Association Pro Luomu estimates that last year saw sales of organic products worth around 368 million euros. In the 2010s as a whole, sales doubled. Pro Luomu began monitoring the trend in 2011, when sales amounted to approximately 163 million euros.... Lue lisää »

Luomun myynti tuplaantui reilusti vuosikymmenessä

Vähittäiskaupan luomutuotteiden myynti lisääntyi 9,6 prosenttia vuonna 2019. Luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu arvioi, että viime vuonna luomutuotteita myytiin yhteensä noin 368 miljoonalla eurolla. Luomun myynti on 2010-luvun aikana yli kaksinkertaistunut. Pro Luomu aloitti luomumyynnin seuraamisen vuonna 2011, jolloin se oli noin 163 miljoonaa euroa. Luomun myynti 2011-2019 Luomun myynti kasvoi hieman edellisvuotta enemmän. Luomun myynti... Lue lisää »

Luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa tuplaantui

Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa lukuvuonna 2018–19 tarjotusta rasvattomasta maidosta 19,3 % oli luomua. Rasvatonta koulumaitoa hankittiin lapsille ja nuorille yhteensä noin 15,39 miljoonaa litraa, ja rasvatonta piimää 1,20 miljoonaa litraa. Tiedot ilmenevät Ruokaviraston koulujakelutukea koskevista tilastoista. Luomumaidon käyttö suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa alkoi lisääntyä syksyllä 2017, kun sille alettiin maksaa korotettua koulujakelutukea. Se on EU:n... Lue lisää »

Kaakkois-Suomi on vahvaa luomuvilja-aluetta

Luomuviljelty peltoala Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella nousi tänä vuonna lähes 20 900 hehtaariin. Kehitys on ollut tasaista koko kuluvan vuosikymmenen: esimerkiksi vuoteen 2013 verrattuna Kaakkois-Suomen luomuala on kasvanut 75 %. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Luomu Kaakkois-Suomessa -koosteesta, joka perustuu julkisiin tilastoihin ja selvityksiin. Kaakkois-Suomessa toimii nyt yhteensä 290 luomutilaa, eli joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila. Kaakon... Lue lisää »

1 2 3 17