Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomusta leivotaan Kaakkois-Suomeen uutta menestystekijää

Kaakkoissuomalaiset ruoka-alan toimijat haluavat vauhdittaa alueellista luomuliiketoimintaa ja nostaa luomutuotteiden arvostusta kuluttajien keskuudessa. Luomun tavoitteellisen kehittämisen nähdään tuovan uutta elinvoimaa sekä alueen elintarvike- että matkailubisnekseen. Alan toimijoiden yhdessä laatiman Kaakkois-Suomen luomun toimintasuunnitelman tavoitteena on kasvattaa luomun osuus alueen peltoalasta 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi halutaan laajentaa kuluttajille tarjolla olevien luomutuotteiden valikoimaa, lisätä luomun käyttöä ammattikeittiöissä,... Lue lisää »

Luomuvihannesten valikoima on laajentunut

Luomukasvisten myynti päivittäistavarakaupassa on lisääntynyt koko 2010-luvun ajan, ja koronakevät kasvatti luomuhedelmien ja -vihannesten menekkiä entisestään. Nyt luomukasviksissa on myös runsaasti valinnanvaraa. Parhaillaan käynnissä olevan satokauden myötä kauppojen hevi-osastoille on tullut useita luomuvihanneksia, joita aiemmin ei ole ollut saatavilla kotimaisena. Tämän syksyn luomu-uutuuksia ovat esimerkiksi suomalainen fenkoli, jättisipuli, kyssäkaali ja lehtiselleri. Luomukasvisten valikoiman laajenemisen taustalla... Lue lisää »

Luomuala kasvoi hyvin vahvoilla viljelyalueilla

Luomuala kasvoi tänä vuonna hyvin. Myös uusia kotieläintiloja siirtyi luomuun ennätysmäärä. Ruokaviraston ennakkotiedot vuodelta 2020 kertovat, että luomun osuus peltoalasta on nyt 14,1 %. Viljojen ja palkokasvien viljely lisääntyi nurmea enemmän. Tänä vuonna luomuala lisääntyi viisi prosenttia ja kasvoi 321 969 hehtaariin. Luomuala kasvoi eniten jo ennestään vahvoilla luomualueilla Pohjois-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Luomuala lisääntyi ilahduttavasti... Lue lisää »

Luomusiementä tarvitaan lisää – luomusiementuotannon fokusryhmän raportti julkaistu

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeessa perustettiin luomusiementuotannon fokusryhmä pohtimaan uuteen asetukseen varautumista. Fokusryhmä pohti muutosten vaikutuksia, luomusiementuotannon tavoitteita sekä esittää kehittämistoimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Fokusryhmän työn tulokset on koottu raporttiin: ”Lisää luomusiementuotantoa”, luomusiementuotannon fokusryhmän raportti.  Raportti on luettavissa myös selailtavana versiona. EU:n uuden luomuasetuksen tavoite on edistää luomusiemenen käyttöä sekä uusien luomuun sopivien lajikkeiden jalostusta. Asetuksen myötä... Lue lisää »

Viljelijöiden kiinnostus lupaa kasvua luomulle

Luomutuotantoon siirtyy yhä useampi maatila, selviää maa- ja metsätalousministeriön tilaamasta tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 4 457 maatilaa, joista luomutiloja oli 813. Kantar TNS Agrin toteuttaman tutkimuksen mukaan kaikista tavanomaisista tiloista 11 prosenttia voisi olla kiinnostunut siirtymään luomutuotantoon vuoteen 2027 mennessä. Todennäköisinä siirtyjinä pidetään kyselyssä siirtymävuoden maininneita, joita oli noin puolet kaikista kiinnostuneista. Kiinnostus on hiipunut hieman kahdessa... Lue lisää »

Haussa vuoden paras luomutuote

Valtakunnallinen Vuoden luomutuote -kilpailu on käynnistynyt. Luomuliiton vuosittaisessa kilpailussa palkitaan kotimaisen luomutuotevalikoiman parhaat. Luomutuotteiden kysyntä Suomessa kasvaa kohisten – luomutuotteiden myynti on yli kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Kuluttajat toivovat myös entistä laajempaa luomutuotteiden valikoimaa. – Haluamme palkita valmistajat uusien luomutuotteiden kehittämisestä ja nostaa esille tuotteiden parhaimmiston, kertoo Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri. Mukaan mahtuvat niin pienet... Lue lisää »

Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä

Luomumansikan satokausi alkaa tänä vuonna pian juhannuksen jälkeen. Mansikan kypsymisestä kertovat Pro Luomun haastattelemat luomumansikanviljelijät. Luomumansikkaa viljellään Suomessa noin 170 hehtaarilla. Viime vuonna luomumansikan kokonaissato oli 406 000 kg. Yleisimmät luomuviljeltävät mansikkalajikkeet ovat Polka ja Boynty. Kaikkiaan 67 suoramyyntiä tarjoavan luomumansikkatilan yhteystiedot on tänään julkaistu Pro Luomu ry:n nettisivuilla. Suurin osa tiloista tarjoaa kuluttajille sekä suoramyyntiä... Lue lisää »

Paras hevikauppa löytyi Helsingistä – luomuhevin voitto Tampereelle

Helsingin keskustan Food Market Herkku on valittu voittajaksi Suomen Paras Hevi 2020 -kilpailussa, jonka järjesti ammattilehti Puutarha-Sanomat.  Viisihenkinen tuomaristo piti kaikkia kuutta finaalikauppaa esimerkillisinä hevikauppoina, mutta Helsingin Food Market Herkun hedelmä- ja vihannesosasto erottui edukseen monipuolisena kokonaisuutena. Netissä järjestetyssä yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai K-Citymarket Järvenpää, joka on voittanut esimerkiksi maailman parhaan kaupan tittelin. Kilpailu oli... Lue lisää »

Luomu kestävän ruoantuotannon veturiksi EU:n uusissa strategioissa

Pellolta pöytään -strategia asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2030 neljännes EU:n alueen peltoalasta on luomutuotannossa. Tällä hetkellä luomuala on EU:ssa 7,7 % koko peltoalasta. Vastaava luku Suomessa on 13,5 %. – Luomutuotannon lisääminen keinona lisätä ruuantuotannon kestävyyttä on osoitus siitä, että luomutuotanto nähdään Euroopassa kestävän ruoantuotannon veturina, toteaa Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila. Luomualan kattojärjestö IFOAM EU:n... Lue lisää »

Luomuviljoista huippusato – luomukeruuala romahti

Vuonna 2019 saatiin luomuviljasta 66 % parempi sato edellisvuoteen verrattuna. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran luomusadot olivat tilastohistorian parhaita. Yhteensä luomuviljoja tuotettiin lähes 143 miljoonaa kiloa. Kuluttajamarkkinoiden kaurabuumi näkyi myös luomussa. Vuonna 2019 luomukauraa viljeltiin 66 % enemmän kuin edellisvuonna. Kaura onkin tärkein luomuvilja: yli puolet koko luomuviljasadosta oli kauraa. Valtaosa luomukaurasta viedään jalostettuna vientiin.... Lue lisää »

1 2 3 17