Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomusiementä tarvitaan lisää – luomusiementuotannon fokusryhmän raportti julkaistu

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeessa perustettiin luomusiementuotannon fokusryhmä pohtimaan uuteen asetukseen varautumista. Fokusryhmä pohti muutosten vaikutuksia, luomusiementuotannon tavoitteita sekä esittää kehittämistoimia tavoitteiden saavuttamiseksi. Fokusryhmän työn tulokset on koottu raporttiin: ”Lisää luomusiementuotantoa”, luomusiementuotannon fokusryhmän raportti.  Raportti on luettavissa myös selailtavana versiona. EU:n uuden luomuasetuksen tavoite on edistää luomusiemenen käyttöä sekä uusien luomuun sopivien lajikkeiden jalostusta. Asetuksen myötä... Lue lisää »

Viljelijöiden kiinnostus lupaa kasvua luomulle

Luomutuotantoon siirtyy yhä useampi maatila, selviää maa- ja metsätalousministeriön tilaamasta tutkimuksesta. Kyselyyn vastasi 4 457 maatilaa, joista luomutiloja oli 813. Kantar TNS Agrin toteuttaman tutkimuksen mukaan kaikista tavanomaisista tiloista 11 prosenttia voisi olla kiinnostunut siirtymään luomutuotantoon vuoteen 2027 mennessä. Todennäköisinä siirtyjinä pidetään kyselyssä siirtymävuoden maininneita, joita oli noin puolet kaikista kiinnostuneista. Kiinnostus on hiipunut hieman kahdessa... Lue lisää »

Haussa vuoden paras luomutuote

Valtakunnallinen Vuoden luomutuote -kilpailu on käynnistynyt. Luomuliiton vuosittaisessa kilpailussa palkitaan kotimaisen luomutuotevalikoiman parhaat. Luomutuotteiden kysyntä Suomessa kasvaa kohisten – luomutuotteiden myynti on yli kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Kuluttajat toivovat myös entistä laajempaa luomutuotteiden valikoimaa. – Haluamme palkita valmistajat uusien luomutuotteiden kehittämisestä ja nostaa esille tuotteiden parhaimmiston, kertoo Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri. Mukaan mahtuvat niin pienet... Lue lisää »

Luomumansikkaa pääsee poimimaan turvallisesti myös tänä kesänä

Luomumansikan satokausi alkaa tänä vuonna pian juhannuksen jälkeen. Mansikan kypsymisestä kertovat Pro Luomun haastattelemat luomumansikanviljelijät. Luomumansikkaa viljellään Suomessa noin 170 hehtaarilla. Viime vuonna luomumansikan kokonaissato oli 406 000 kg. Yleisimmät luomuviljeltävät mansikkalajikkeet ovat Polka ja Boynty. Kaikkiaan 67 suoramyyntiä tarjoavan luomumansikkatilan yhteystiedot on tänään julkaistu Pro Luomu ry:n nettisivuilla. Suurin osa tiloista tarjoaa kuluttajille sekä suoramyyntiä... Lue lisää »

Paras hevikauppa löytyi Helsingistä – luomuhevin voitto Tampereelle

Helsingin keskustan Food Market Herkku on valittu voittajaksi Suomen Paras Hevi 2020 -kilpailussa, jonka järjesti ammattilehti Puutarha-Sanomat.  Viisihenkinen tuomaristo piti kaikkia kuutta finaalikauppaa esimerkillisinä hevikauppoina, mutta Helsingin Food Market Herkun hedelmä- ja vihannesosasto erottui edukseen monipuolisena kokonaisuutena. Netissä järjestetyssä yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai K-Citymarket Järvenpää, joka on voittanut esimerkiksi maailman parhaan kaupan tittelin. Kilpailu oli... Lue lisää »

Luomu kestävän ruoantuotannon veturiksi EU:n uusissa strategioissa

Pellolta pöytään -strategia asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2030 neljännes EU:n alueen peltoalasta on luomutuotannossa. Tällä hetkellä luomuala on EU:ssa 7,7 % koko peltoalasta. Vastaava luku Suomessa on 13,5 %. – Luomutuotannon lisääminen keinona lisätä ruuantuotannon kestävyyttä on osoitus siitä, että luomutuotanto nähdään Euroopassa kestävän ruoantuotannon veturina, toteaa Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila. Luomualan kattojärjestö IFOAM EU:n... Lue lisää »

Luomuviljoista huippusato – luomukeruuala romahti

Vuonna 2019 saatiin luomuviljasta 66 % parempi sato edellisvuoteen verrattuna. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran luomusadot olivat tilastohistorian parhaita. Yhteensä luomuviljoja tuotettiin lähes 143 miljoonaa kiloa. Kuluttajamarkkinoiden kaurabuumi näkyi myös luomussa. Vuonna 2019 luomukauraa viljeltiin 66 % enemmän kuin edellisvuonna. Kaura onkin tärkein luomuvilja: yli puolet koko luomuviljasadosta oli kauraa. Valtaosa luomukaurasta viedään jalostettuna vientiin.... Lue lisää »

Luomua pääsiäispöytään – luomukaritsalla ja -kananmunilla kova kysyntä

Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen kertoo, että luomukaritsan myynnissä on jo alkuvuonna ollut selvää kasvua, lisäksi pääsiäinen on karitsan pääsesonki. – Yleensä jätämme jonkin verran varastoa, mutta nyt menee ihan kaikki, Pasi Tamminen kertoo. Suurin osa Tammisen luomukaritsasta myydään pakasteena, koska tuorelihalla ei ole tällä hetkellä ympärivuotista saatavuutta. Suurin tuoteryhmä on luomukaritsan jauheliha.... Lue lisää »

Luomuliitto avaa uuden palvelun helpottamaan kausityövoiman löytämistä luomutiloille

Luomuliitto käynnistää perjantaina 3.4.2020 verkkosivuillaan palvelun, joka tuo luomutilat sekä niillä työskentelystä kiinnostuneet henkilöt yhteen. Näin Luomuliitto pyrkii osaltaan helpottamaan niiden luomutilojen ahdinkoa, joilla on vaikeuksia kausityövoiman saannissa. Tilanne ulkomaisen työvoiman varassa toimivilla maatiloilla erityisesti puutarhatuotannossa on hälyttävä. Kausityövoiman saapumismahdollisuuksista Suomeen ei ole mitään varmuutta samaan aikaan kun tiloilla tehdään päätöksiä alkavan kasvukauden kylvöistä ja istutuksista.... Lue lisää »

Maailman luomumarkkina kasvoi yli 100 miljardiin dollariin

Luomun maailmanmarkkinoiden arvo nousi 105 miljardiin US dollariin (97 miljardia euroa) vuonna 2018. Arvo kasvoi edellisestä vuodesta 8,24 prosenttia. Maailman luomumyynti on yli kuusinkertaistunut vuodesta 2000. Suurimmat luomumarkkinamaat ovat Yhdysvallat, Saksa ja Ranska. Ranskassa luomumyynti myös kasvoi eniten, 15,4 prosenttia. Suurin markkinaosuus luomulla on Tanskassa, jossa luomua on 11,5 prosenttia koko markkinasta. Suurimmat luomumarkkinat Maailmanlaajuisesti... Lue lisää »

1 2 3 17