Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomuviljelyn ilmastovaikutusta ei voi pelkistää maankäyttöön

Hiljattain uutisoidun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuviljely on ilmaston kannalta huonompi vaihtoehto kuin tavanomainen viljely, koska luomu vaatii tavanomaista enemmän peltoalaa matalamman satotasonsa takia. Ruoantuotannon ilmastopäästöt eivät kuitenkaan ole pelkistettävissä maankäyttökysymykseksi. Ruotsalaisen Chalmersin teknillisen yliopiston johdolla tehty tutkimus on lähinnä yksipuolinen ajatusleikki. Siinä on kehitetty laskennallinen hiilihyötyindeksi mittaamaan maankäytön muutosten vaikutuksia kasvihuonekaasupäästöihin globaalilla tasolla. Jo lähtöoletukset... Lue lisää »

Luomutuotannon laajeneminen turvattava

Luomualan laajeneminen Suomessa uhkaa pysähtyä ensi keväänä luomutukien puutteeseen. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan luomutukiin eli luomukorvauksiin varatut rahat on jo sidottu vuoteen 2020 ulottuvalla ohjelmakaudella, eikä uusia luomusitoumuksia voida siksi tehdä. Se tarkoittaa, että luomukorvauksen piiriin ei voida ottaa uusia maatiloja tai uutta siirtymävaiheen peltoalaa vuosina 2019–2020. Hallituksen hyväksymän kansallisen luomuohjelman tavoitteena on, että 20... Lue lisää »

Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan

Pro Luomu arvioi, että suomalaisia luomujoulukinkkuja tulee tänä jouluna markkinoille vähän yli 120 000 kiloa. Luomun osuus kaikista kotimaisista joulukinkuista on noin 2 %. Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan tänä jouluna. Suomalaisia luomukinkkuja myyvät sekä K- että S-ryhmän kaupat ja Lidl-myymälät kautta maan. K- ja S-ryhmässä ne markkinoidaan Tammisen ja Talman Luomun tuotemerkeillä, ja Lidlissä kauppaketjun omalla... Lue lisää »

Kannanotto: Suomi tarvitsee lisää luomupeltoja

Suomi tarvitsee lisää luomupeltoja ratkaisemaan maatalouden keskeisiä haasteita; kohentamaan maatalouden kannattavuutta sekä torjumaan ilmastonmuutosta ja lajikatoa. Lisäksi luomu on vahva valtti elintarvikkeiden viennissä. Luomun kysyntä kasvaa sekä kotimarkkinoilla että viennissä. Viime vuonna luomutuotteiden myynti Suomessa lisääntyi 13 % ja oli noin 310 miljoonaa euroa. Ala arvioi, että myynti on mahdollista nostaa 2-3-kertaiseksi lähivuosina. Luomun maailmanmarkkina... Lue lisää »

Luomumunien tuotanto Suomessa lisääntynyt 15 %

Luomukananmunien tuotanto on ollut hitaassa mutta vakaassa kasvussa jo pitkään. Viime vuonna luomumunia munittiin Suomessa yhteensä 3,88 miljoonaa kiloa, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Munia tuottaa noin 50 luomukanalaa. Suomen suurimman munapakkaamon DAVA Foods Finlandin toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoo, että luomumunien tuotanto ja kulutus kasvaa ja häkkimunien laskee vuosittain noin... Lue lisää »

Luomuruokaa suosivilla muita pienempi syöpävaara

Ranskassa vuosina 2009–2016 tehdyssä seurantatutkimuksessa havaittiin, että erityyppisten syöpien ilmaantuvuus oli runsaasti luomutuotteita syövillä aikuisilla neljänneksen alempi kuin niillä, joiden ruokavalioon luomu kuului harvemmin. Luomuruokaa suosineilla oli muita selvästi vähemmän etenkin lymfoomaa ja vaihdevuosien jälkeistä rintasyöpää. Tutkimus tehtiin Ranskan kansallisessa terveyden ja lääketieteen tutkimusinstituutissa INSERM:issä ja siihen osallistui lähes 69 000 vapaaehtoista. Seitsemän seurantavuoden aikana tutkimuksen... Lue lisää »

Luomu on osa huomisen ruokatarinaa

– Vanhat tarinat eivät enää päde, kun uudelle kuluttajasukupolvelle myydään ruokaa, totesi tanskalainen ruokafuturologi Birthe Linddal puhuessaan torstaina 18.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Pro Luomun järjestämä seminaari kokosi Finlandia-talolle noin 200 luomusta kiinnostunutta kaupan ja elintarviketeollisuuden asiantuntijaa. Vanhoilla tarinoilla Linddal viittaa markkinavaltteihin, jotka helposti tunnistamme: helppoa ja nopeaa, kevyttä, lapsuuden makumuistoja, luonnollista ja läheltä, kasvispainotteista. Linddalin mukaan... Lue lisää »

Luomun myynti Suomessa kasvaa yhä voimakkaasti

Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Luomun myynti lisääntyi 13 % verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi 3,1 % samalla aikavälillä. Arvio luomutuotteiden myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Luomun markkinaosuus on nyt 2,3 %. Kaupan asiantuntijat ovat arvioineet, että se saadaan helposti 2-3-kertaistettua, jos... Lue lisää »

OSMO-hanke Euroopan yhteisellä asialla

Äskettäin julkaistussa EASACin (European Science Advice Council) raportissa ollaan huolissaan Euroopan maaperän kestävyydestä. Ruralia-instituutissa ollaan pyritty vastaamaan EASACin esittämiin haasteisiin jo vuodesta 2015 alkaen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hankkeella. Lue lisää »

Luomutiloilla vieraili yli 10 000 suomalaista

Suomen luonnon päivän tapahtumaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 42 luomutilaa eri puolilta maata. Ne järjestivät yleisölle monenlaista nähtävää ja koettavaa omista lähtökohdistaan.  Eniten avoimia luomutiloja oli Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Suomen luonnon päivän vietto alkoi vuonna 2013, ja luomutilojen avoimet ovet on ollut osa sen ohjelmaa alusta lähtien. Luonto ja luomu sopivat hyvin yhteen, sillä luomutuotanto... Lue lisää »

1 2 3 13