Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomun ja juuren maukas liitto

Miksi luomu toimii hapanjuurileivonnassa niin hyvin? Olisiko hapanjuurileipää leipovista mikroleipomoista ratkaisuksi luomuleivän tarjonnan lisäämiseen? Näitä asioita kysyimme kotileipomo Kipakan Kirsi Tanskalta ja hyvän leivän sanansaattajalta Eliisa Kuuselalta. – Hapanjuurileivonta lisää myös arvostusta raaka-ainetta kohtaan ja kiinnostusta siihen, mitä se jauhe pussissa on. Että se kasvaa meidän pellossamme ja on hyvin vahvasti kotimaista. Kiinnostutaan siitä, keitä... Lue lisää »

Kriisi poikii uusia innovaatioita

Järvenpäässä sijaitseva Härmän Rati voi hyvällä omallatunnolla mainostaa olevansa Suomen luomuisin ravintola ja kokous- ja juhlapaikka: ravintolan tarjonnasta on jopa 99 % luomua. Härmän Ratin Luomupojat-verkkokaupasta voi lounaiden lisäksi tilata ravintolan pienpanimotuotteita ja leivonnaisia sekä muita luomutuotteita. Kuten muutkin Suomen ravintolat, myös Härmän Rati on ollut huhti- ja toukokuun suljettuna ruokailijoilta. Kokonaan kiinni ravintola ei... Lue lisää »

Maan kasvukunnon kehittämishanke OSMO päätökseen

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin toteuttama nelivuotinen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke on saatu päätökseen ja tulokset ovat kaikkien käytettävissä. Tilatutkimuksissa pureuduttiin koelohkojen kasvukunnon parantamiseen erilaisin menetelmin ja viljelijävalmennuksessa kehitettiin yli 1300 viljelijän osaamista monin tavoin. Hankkeessa tuotettu runsas materiaali on nyt kaikkien vapaasti saatavana internetissä. Lue lisää »

Luomukasviksilla kova kysyntä, löytyykö työvoimaa?

Kuluttajat suosivat nyt kotimaisia luomukasviksia. Yksi poikkeustilan tuomista haasteista on löytää luomutiloille tarpeeksi apukäsiä ulkomaista työvoimaa koskevien rajoitusten vuoksi. Haastattelimme kahta luomukasvisten tuottajayritystä poikkeustilan järjestelyistä ja haasteista. Luomukasvisten kysyntä kasvanut Joroisissa Aholaisten luomutilalla on huomattu, että luomukasvisten menekki on noussut kuluttajapuolella huomattavasti maalis-huhtikuussa. Tilalla kauppakunnostetaan juuri varaston viimeisiä keräkaaleja. Tanja ja Erkki Aholaisen tilan luomukasviksia... Lue lisää »

Luomuinstituutin tutkimusstrategiaa päivitetään

Luomuinstituutti on käynnistänyt tutkimusstrategiansa uudistustyön. Vuodenvaihteessa 2019-20 sidosryhmille lähetettiin kysely, jonka avulla selvitettiin sidosryhmien näkemyksiä Luomuinstituutin tärkeimmistä tehtävistä, tärkeimmistä tutkimuksen aihepiireistä ja toiveista käytettävien viestintäkanavien suhteen. Kyselyyn vastasi 60 henkilöä, jotka edustavat eri toimialoja kuvan 1 mukaisesti. Kysely lähetettiin 174 henkilölle, joten lopullinen vastausprosentti oli 34 %. Kyselyssä pyydettiin vastaajaa määrittämään Luomuinstituutin ensisijainen tehtävä. Vastaajien... Lue lisää »

Luomualan kehittäjien online-työpajat

Seuraava online-työpaja järjestetään torstaina 16.4. klo 10-11.45 Microsoft Teams –alustalla, teemana on luomun viestintä. Ilmoittaudu heti mukaan työpajaan, kutsu Teams-kokoukseen tulee keskiviikkona 15.4. Online-työpajan 16.4. ohjelma 10.00 Tervetuloa, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry 10.10 Luomun viestintä aluehankkeessa – case Luomuisa Satakunta, hankeasiantuntija Tuuli Pirttikoski, Satafood 10.30 Luomu maakunnissa koosteet, asiantuntija Aura Lamminparras, Pro Luomu 10.45 Luomu... Lue lisää »

Luomufoorumi 2020 etäseminaari

Keskiviikko 25.3. Seminaari klo 10-12: Monimuotoinen luomutuotanto Tallenne etäseminaarista löytyy Pro Luomun YouTube kanavalla: https://youtu.be/c1G7Ws34FTM Etäseminaarin esitykset löytyvät sivun alalaidasta. 10.00 Tervetuloa Luomufoorumin etäseminaariin, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu 10.10 Lisää ja monimuotoisempaa luomusiementä: Luomusiemen fokusryhmän tulosten esittely, Ryhmän vetäjä Pekka Terhemaa, Etelä-Suomen ProAgria 10.40 Kommenttipuheenvuoro: Lisää luomusiementä, toimitusjohtaja Antti Ollila, Tilasiemen Oy 10.50 Kommenttipuheenvuoro: Monimuotoisuuden mahdollisuudet, luomuviljelijä Magnus Selenius... Lue lisää »

Sustainable agriculture from the perspective of soil biodiversity

A recent research project responds to concerns over weakened soil biodiversity. The objective of the SoildiverAgro project of the Natural Resources Institute Finland (Luke) is to protect soil biodiversity and fertility by developing cultivation methods. The EU-funded research project covers six geographic regions, ranging from Finland to the Mediterranean. Agricultural lands have lost a significant... Lue lisää »

Kestävää maataloutta maaperäeliöiden monimuotoisuuden näkökulmasta

Tuore tutkimushanke vastaa huoleen maaperän biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä. Luonnonvarakeskuksen SoildiverAgro-projektin tavoitteena on turvata maaperän monimuotoisuus ja maan kasvukunto viljelymenetelmiä kehittämällä. EU-rahoitteisessa hankkeessa tutkimusta tehdään kuudella maantieteellisellä alueella Suomesta Välimerelle asti. Maatalousmaat ovat menettäneet merkittävän osan hiilivarastoistaan viimeisten vuosikymmenien aikana. Tehokkaat maanmuokkausmenetelmät, runsas kasvinsuojeluaineiden ja keinolannoitteiden käyttö sekä keskittyminen vain yhden kasvilajin viljelyyn aiheuttavat muun muassa... Lue lisää »

1 2 3 14