Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Teemaretki: luomukasvikset

Aika: torstai 6.6.2019 klo 10:00-16:30 Paikka: Lassen Luomu/ Kulmalan puutarha, Lintintie 36, 25520 Perniö as. 10:00  Kahvitarjoilu 10:30 Tilakierros Kulmalan puutarhalla Maapohjaviljely kasvihuoneessa ja uusi luomulainsäädäntö. Jetta Kulmala ja Lasse Kulmala, Lassen Luomu 12:30 Siirtyminen Saloon omilla autoilla (n. 20 minuutin ajomatka) Ruokailupaikka: Salon kaupungintalo, Henkilöstöravintola Kaneliomena, Tehdaskatu 2, 24100 Salo 13:00 Lounas (omakustanteinen 6€), lounaan... Lue lisää »

A new contest celebrates innovative organic products

The goal of the contest is to inspire companies in the food industry to develop organic products that combine organic quality with other trendy characteristics. The contest encourages companies to introduce to the market organic products that consumers find interesting and that are built on skillful concepts. In addition to the actual product, contest entries... Lue lisää »

Häme puskee luomua kasvuun

Kuluvan vuoden alussa alkanut Luomussa vara parempi -hanke aikoo tuplata Hämeen luomutuotannon ja -kulutuksen. HAMK:n vetämän kolmevuotisen hankkeen tavoitteena on nostaa luomun osuus maakunnan pelloista 20 %:iin, ja kasvattaa sekä luomutuotannon määrää että luomuruoan käyttöä ammattikeittiöissä. Hanke aikoo valjastaa myös digitalisaation palvelemaan luomukehitystä. Viime vuonna Hämeessä oli luomuviljeltyä peltoa lähes 14 500 hehtaaria, mikä oli noin... Lue lisää »

KOULU kirittää luomukasvisten viljelyä

Luomun osuus Suomen koko vihannes- ja perunantuotannosta on noin 2-3 %. Vuonna 2018 luomuvihanneksia tuotettiin lähes 4,5 milj. kg ja luomuperunaa 14 milj. kg. Perunan ohella tärkeimmät suomalaiset luomukasvikset ovat porkkana, valkokaali, herne ja sipuli. Enemmän ja monipuolisempaa valikoimaa kuitenkin kaivattaisiin niin kaupoissa, ammattikeittiöissä kuin teollisuudessa. Kysyntä on ollut kasvussa jo pitkään, eikä tarjonta riitä... Lue lisää »

Tieteenkesyttäjä 2019

Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen on nimetty vuoden 2019 Tieteenkesyttäjäksi Mikkelin tiedepäivillä. Tieteenkesyttäjä-tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa. Pääsihteeri Matti Malinen Mikkelin yliopistokeskuksesta perustelee Sari Iivosen valintaa näin: Sari Iivonen on perehtynyt ja nostanut esiin monia kestävän ruokajärjestelmän kysymyksiä muun muassa luomualkutuotannon kehittämisessä, matkailu- ja ruoka-alan uusissa palvelukonsepteissa sekä... Lue lisää »

Organic Eprints kansallisten editorien koulutus ja kokous Pariisissa 1.-3.4.2019

Organic Eprints  on avoin luomututkimusta kokoava kansainvälinen tietokanta, jota pitää yllä Tanskan luomututkimuslaitos ICROFS. ICROFS järjesti osana CORE Organic –aktiviteetteja koulutus- ja neuvottelutilaisuuden Organic Eprintsin kansallisille editoreille Pariisissa 1.-3.4.2019. Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Organic Eprintsin pääeditori Ilse Ankjaer Rasmussen ICROFSista. Edellinen vastaava tilaisuus oli pidetty neljä vuotta sitten Roomassa. Tällä välin kansallisiin vastuuhenkilöihin oli tullut paljon... Lue lisää »

Luomu houkuttelee tuottajia

Viime keväänä Suomessa koettiin varsinainen luomubuumi, kun lähes 500 tavanomaista maatilaa päätti siirtyä luomuun. Tuottajien luomuinto yllätti maa- ja metsätalousministeriön, joka joutui loppuvuodesta toteamaan, että uusiin luomusitoumuksiin ei maatalouden nykyisellä ohjelmakaudella enää riitä rahaa. Viime kevään buumin myötä Suomen luomuviljelyala nousi viime vuonna lähes 297 000 hehtaariin. Luomutiloja on nyt hieman yli 5 000. Kantar TNS:n viime... Lue lisää »

Biofach 2019 luomumessut ja konferenssi Nürnbergissä Saksassa

Maailman johtava luomun messu- ja konferenssitapahtuma järjestettiin 30. kertaa Nürnbergissä Saksassa 13.-16.2.2019. Messuilla oli mukana 2900 näytteilleasettajaa 90 maasta, ja tilaisuuteen odotettiin noin 50000 kävijää. Rinnakkaisessa Vivaness-tapahtumassa esiteltiin luomukosmetiikkaa 260 näytteilleasettajan toimesta. Luomuinstituutin tutkijaverkostosta messuille osallistuivat Hanna-Maija Väisänen ja Birgitta Partanen Ruralia-instituutista sekä Hanna Kumela, Henri Vanhanen ja allekirjoittanut Lukesta. Trendituotteita Biofach-messujen teemoja olivat tänä... Lue lisää »

Tutkimushankkeiden raportteja

Luomututkimushankkeiden raportteja on ilmestynyt: Valkuaiskasveista voimaa -Tuota valkuaista – TUOVA -hankkeen (2016-2018) loppujulkaisu: http://jukuri.luke.fi/handle/10024/543463 OSMO-hankkeen raportti Kuinka maan kasvukuntoa kehitetään? Havaintoja kahdeksalta tilalta Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta: http://hdl.handle.net/10138/288213 OSMO-hankkeen raportti Uusia menetelmiä maaperästä vapautuvan typen määrän arviointiin: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/274091/Raportteja188.pdf?sequence=1&isAllowed=y Lue lisää »

HS Mielipide: Luomun ilmastovaikutus on oikeasti olematon

Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 22.12.2018. Suomessa on uutisoitu laajasti ruotsalaistutkimuksesta, jossa on tarkasteltu ruoantuotannon ilmastovaikutuksia (HS Tiede 20.12.). Nature-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta on nostettu julkisuuteen vain yksi johtopäätös: sen mukaan luomuruoan epäsuorat ilmastovaikutukset ovat suuremmat kuin tavanomaisesti tuotetun ruoan. Näkemys perustuu siihen, että luomun satotaso on tavanomaista matalampi ja luomutuotanto vaatii... Lue lisää »

1 2 3 11