Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Biofach 2019 luomumessut ja konferenssi Nürnbergissä Saksassa

Maailman johtava luomun messu- ja konferenssitapahtuma järjestettiin 30. kertaa Nürnbergissä Saksassa 13.-16.2.2019. Messuilla oli mukana 2900 näytteilleasettajaa 90 maasta, ja tilaisuuteen odotettiin noin 50000 kävijää. Rinnakkaisessa Vivaness-tapahtumassa esiteltiin luomukosmetiikkaa 260 näytteilleasettajan toimesta. Luomuinstituutin tutkijaverkostosta messuille osallistuivat Hanna-Maija Väisänen ja Birgitta Partanen Ruralia-instituutista sekä Hanna Kumela, Henri Vanhanen ja allekirjoittanut Lukesta. Trendituotteita Biofach-messujen teemoja olivat tänä... Lue lisää »

Tutkimushankkeiden raportteja

Luomututkimushankkeiden raportteja on ilmestynyt: Valkuaiskasveista voimaa -Tuota valkuaista – TUOVA -hankkeen (2016-2018) loppujulkaisu: http://jukuri.luke.fi/handle/10024/543463 OSMO-hankkeen raportti Kuinka maan kasvukuntoa kehitetään? Havaintoja kahdeksalta tilalta Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta: http://hdl.handle.net/10138/288213 OSMO-hankkeen raportti Uusia menetelmiä maaperästä vapautuvan typen määrän arviointiin: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/274091/Raportteja188.pdf?sequence=1&isAllowed=y Lue lisää »

HS Mielipide: Luomun ilmastovaikutus on oikeasti olematon

Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 22.12.2018. Suomessa on uutisoitu laajasti ruotsalaistutkimuksesta, jossa on tarkasteltu ruoantuotannon ilmastovaikutuksia (HS Tiede 20.12.). Nature-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta on nostettu julkisuuteen vain yksi johtopäätös: sen mukaan luomuruoan epäsuorat ilmastovaikutukset ovat suuremmat kuin tavanomaisesti tuotetun ruoan. Näkemys perustuu siihen, että luomun satotaso on tavanomaista matalampi ja luomutuotanto vaatii... Lue lisää »

TP Organics 4th Organic Innovation Days

TP Organics järjesti Brysselissä Organic Innovation Days –tilaisuuden neljättä kertaa 27.-29.11.2018. Kolmipäiväisestä tapahtumasta osa oli liitetty Global Sustainable Technology and Innovation Conferencen (G-STIC) yhteyteen. Sari Autio osallistui tilaisuuteen Suomen ja Luomuinstituutin edustajana.   Luomututkimuspolitiikkaa Ensimmäisen päivän painotus oli tutkimuspolitiikka. Tavoitteena on  EU:n tulevan Horisontti 2020 –ohjelman ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien teemojen, tulevan CAP-uudistuksen sekä tutkimusta ja... Lue lisää »

Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa

Maaseutuviraston (Mavi) tukitilaston mukaan luomumaidon osuus kaikesta koulujakelutukea saaneesta maidosta oli noin 9 % viime lukuvuoden aikana. Luvussa on mukana myös yksityiset ja yhdistysten ylläpitämät koulut ja päiväkodit. Koulujakelutukea maidolle haki noin 260 suomalaiskuntaa, ja noin 50 kuntaa jätti tuen hakematta. Luomumaidon korotettua koulujakelutukea hyödynsi yhteensä 78 kuntaa tai kaupunkia. Eniten luomumaitoa tarjosivat Porvoo, Mikkeli,... Lue lisää »

Maan kasvukunto ja OSMO-hanke Luomupäivillä Porissa

Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke (OSMO) on mukana Luomupäivillä Porissa. Hankkeen osastolla esitellään tilakokeiden tuloksia ja Luomupäivien ohjelmassa yliopistotutkija Tuomas Mattila esitelmöi maan kasvukunnon kehittämisestä. Lue lisää »

Luomuohjelma arvioitiin: luomussa paljon potentiaalia

Arviointi suosittelee luomuohjelman jatkamista myös vuoteen 2020 päättyvän ohjelmakauden jälkeen. Arviointi esittää, että maa- ja metsätalousministeriön pitäisi päivittää ohjelma yhdessä luomualan toimijoiden kanssa, ja antaa ohjelman toimenpiteille oma budjetti. Tähän asti luomualan kehittämiseen on ohjattu rahaa maaseutuohjelmasta. Arvioinnin mukaan lisäsatsauksia tarvitaan tuotannon ja jalostusasteen lisäämiseen sekä luomun edistämiseen ammattikeittiöissä. Myös tutkimus, koulutus ja neuvonta pitäisi... Lue lisää »

HS Mielipide: Luomupelto tekee jo ilmastotyötä

Helsingin Sanomien artikkelissa (HS 9.10.2018) kerrottiin ansiokkaasta Carbon Action -hankkeesta sekä maatalousmaan mahdollisuuksista varastoida ilmakehästä hiiltä maahan mikrobien ja sienten avulla. Maasta tulee hiilinielu, kun sitä viljellään niin, että orgaanisen aineksen määrä maaperässä lisääntyy. Hyviksi ”hiiliviljelymenetelmiksi” ovat osoittautuneet esimerkiksi orgaaninen lannoitus sekä monipuoliset viljelykierrot ja nurmiviljely. Nämä menetelmät ovat luomuviljelyssä jo arkea. Niiden ansiosta peltomaan... Lue lisää »

Kaupat ja kampanja kirittivät Tanskan luomumyynnin kasvua

Tanskan luomuihmeen taustalta löytyy kauppojen sitoutuminen luomuun ja kuluttajakampanja. Vuoden 2017 luomumyynnin lisääntyminen nosti luomun markkinaosuuden Tanskan vähittäiskaupassa 13,3 %:iin. Se on ylivoimaisesti maailman korkein. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava osuus oli viime vuonna 7,4 % ja Suomessa 2,3 %. Osan Tanskan hurjasta luomukasvusta selittää se, että myyntitilastoon saatiin viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan verkkokaupan luvut. Se... Lue lisää »

Luomu Ateria-tapahtumassa

Ateria-tapahtuma torstaina 15.11. klo 8.30-16 Helsingin Messukeskuksessa Kohderyhmänä kunnan ruokapalvelujohtajat sekä ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät sekä ravitsemusasiantuntijat. Ateriassa ruokapalvelutoimijat ja palveluntarjoajat kohtaavat toisensa. Paneelikeskustelu klo 12.20-13.10: Miten lisää luomua lasten lautasille? Monet julkiset ruokapalvelut haluaisivat tarjota nykyistä enemmän vastuullisesti tuotettua luomuruokaa, mutta kokevat sen työlääksi ja kalliiksi. Paneelissa kokeneet asiantuntijat tarjontaketjun jokaisesta lenkistä kertovat hyviä vinkkejä siitä, miten... Lue lisää »

1 2 3 11