Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

TP Organics 4th Organic Innovation Days

TP Organics järjesti Brysselissä Organic Innovation Days –tilaisuuden neljättä kertaa 27.-29.11.2018. Kolmipäiväisestä tapahtumasta osa oli liitetty Global Sustainable Technology and Innovation Conferencen (G-STIC) yhteyteen. Sari Autio osallistui tilaisuuteen Suomen ja Luomuinstituutin edustajana.   Luomututkimuspolitiikkaa Ensimmäisen päivän painotus oli tutkimuspolitiikka. Tavoitteena on  EU:n tulevan Horisontti 2020 –ohjelman ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien teemojen, tulevan CAP-uudistuksen sekä tutkimusta ja... Lue lisää »

Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa

Maaseutuviraston (Mavi) tukitilaston mukaan luomumaidon osuus kaikesta koulujakelutukea saaneesta maidosta oli noin 9 % viime lukuvuoden aikana. Luvussa on mukana myös yksityiset ja yhdistysten ylläpitämät koulut ja päiväkodit. Koulujakelutukea maidolle haki noin 260 suomalaiskuntaa, ja noin 50 kuntaa jätti tuen hakematta. Luomumaidon korotettua koulujakelutukea hyödynsi yhteensä 78 kuntaa tai kaupunkia. Eniten luomumaitoa tarjosivat Porvoo, Mikkeli,... Lue lisää »

Maan kasvukunto ja OSMO-hanke Luomupäivillä Porissa

Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke (OSMO) on mukana Luomupäivillä Porissa. Hankkeen osastolla esitellään tilakokeiden tuloksia ja Luomupäivien ohjelmassa yliopistotutkija Tuomas Mattila esitelmöi maan kasvukunnon kehittämisestä. Lue lisää »

Luomuohjelma arvioitiin: luomussa paljon potentiaalia

Arviointi suosittelee luomuohjelman jatkamista myös vuoteen 2020 päättyvän ohjelmakauden jälkeen. Arviointi esittää, että maa- ja metsätalousministeriön pitäisi päivittää ohjelma yhdessä luomualan toimijoiden kanssa, ja antaa ohjelman toimenpiteille oma budjetti. Tähän asti luomualan kehittämiseen on ohjattu rahaa maaseutuohjelmasta. Arvioinnin mukaan lisäsatsauksia tarvitaan tuotannon ja jalostusasteen lisäämiseen sekä luomun edistämiseen ammattikeittiöissä. Myös tutkimus, koulutus ja neuvonta pitäisi... Lue lisää »

HS Mielipide: Luomupelto tekee jo ilmastotyötä

Helsingin Sanomien artikkelissa (HS 9.10.2018) kerrottiin ansiokkaasta Carbon Action -hankkeesta sekä maatalousmaan mahdollisuuksista varastoida ilmakehästä hiiltä maahan mikrobien ja sienten avulla. Maasta tulee hiilinielu, kun sitä viljellään niin, että orgaanisen aineksen määrä maaperässä lisääntyy. Hyviksi ”hiiliviljelymenetelmiksi” ovat osoittautuneet esimerkiksi orgaaninen lannoitus sekä monipuoliset viljelykierrot ja nurmiviljely. Nämä menetelmät ovat luomuviljelyssä jo arkea. Niiden ansiosta peltomaan... Lue lisää »

Kaupat ja kampanja kirittivät Tanskan luomumyynnin kasvua

Tanskan luomuihmeen taustalta löytyy kauppojen sitoutuminen luomuun ja kuluttajakampanja. Vuoden 2017 luomumyynnin lisääntyminen nosti luomun markkinaosuuden Tanskan vähittäiskaupassa 13,3 %:iin. Se on ylivoimaisesti maailman korkein. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava osuus oli viime vuonna 7,4 % ja Suomessa 2,3 %. Osan Tanskan hurjasta luomukasvusta selittää se, että myyntitilastoon saatiin viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan verkkokaupan luvut. Se... Lue lisää »

Luomu Ateria-tapahtumassa

Ateria-tapahtuma torstaina 15.11. klo 8.30-16 Helsingin Messukeskuksessa Kohderyhmänä kunnan ruokapalvelujohtajat sekä ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät sekä ravitsemusasiantuntijat. Ateriassa ruokapalvelutoimijat ja palveluntarjoajat kohtaavat toisensa. Paneelikeskustelu klo 12.20-13.10: Miten lisää luomua lasten lautasille? Monet julkiset ruokapalvelut haluaisivat tarjota nykyistä enemmän vastuullisesti tuotettua luomuruokaa, mutta kokevat sen työlääksi ja kalliiksi. Paneelissa kokeneet asiantuntijat tarjontaketjun jokaisesta lenkistä kertovat hyviä vinkkejä siitä, miten... Lue lisää »

Luomutiloilla voi ihailla lampaita ja traktoreita luonnon päivänä

Luomutiloja on tänä vuonna mukana Suomen luonnon päivän tapahtumassa ennätysmäärä, yhteensä 42. Eniten yleisölle avoinna olevia tiloja löytyy Uudeltamaalta, jossa muutamalle pääsee helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla. Niin ikään Varsinais-Suomessa tapahtumaan osallistuu useita luomutiloja. Pohjoisin luomutila avaa ovensa Torniossa Lapissa, ja mukana on nyt ensimmäistä kertaa myös opetustila eli Keudan Saaren kartano Mäntsälässä. Tiedot avoimista luomutiloista... Lue lisää »

Luomuinstituutti OKRA:ssa 2018

Okra-messut olivat Luomuinstituutille menestyksekkäät. Paljon keskustelua luomutuotannosta ja uusia oivalluksia maanviljelijöiltä ja kuluttajilta. Messuilla oli paljon luomusta kiinnostuneita jakamassa tietoutta toinen toisilleen. Luomuinstituutin pisteellä järjestettiin kulutus-merkkivisailu, jossa piti yhdistää oikea merkki oikeaan selitykseen. (Kilpailun materiaalit löydät sivuiltamme, täältä.) Ihmiset olivat kiinnostuneita merkkien merkityksistä, ja yleisesti merkit tunnistettiin hyvin. Huomionarvosta oli, että EU:n pakollinen luomumerkki, lehtimerkki, tunnistettiin... Lue lisää »

FT Hanna Tuomisto kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessoriksi

Luomuinstituutin tieteellisen neuvottelukunnan jäsen, vanhempi tutkija FT Hanna Tuomisto Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista on valittu kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessorin (tenure track) tehtävään 1.9.2018 lähtien. Professuuri on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan, Helsingin yliopiston kestävystieteiden instituutin (HELSUS) sekä Luonnonvarakeskuksen yhteinen. Sijoituspaikka on maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maataloustieteen osastolla Helsingin Viikin kampuksella. Luomuinstituutti onnittelee Hannaa lämpimästi! Lue lisää »

1 2 3 10