Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Syksyn 2014 Tutkittua tietoa luomusta luennot käynnistyvät 16.9.

Kaikille avoimet Tutkittua tietoa luomusta -luennot jatkuvat syksyllä 2014 joka toinen tiistai16.9. alkaen. Luentoja voi seurata myös verkon välityksellä Luomuinstituutin verkkokokoushuoneessa. Tutustu Tutkittua tietoa luomusta luentojen ohjelmaan ja verkko-osallistumisohjeisiin. Syksyn ensimmäisen luennon aiheena tiistaina 16.9. klo 9.00-10.00 on Luomu Etelä-Savon ravintoloissa, ja sen pitää elintarviketieteiden ylioppilas Juha-Pekka Järvinen Helsingin yliopistosta. Juha-Pekka Järvinen esittelee tavanomaisesti tuotettujen raaka-aineiden... Lue lisää »

Luomulle tukea eduskunnasta - luomututkimusohjelman julkistamistilaisuuden satoa

Kansallinen luomututkimusohjelma julkistettiin 26.3. eduskunnan Pikkuparlamentissa. Julkistamistilaisuudessa mukana oli luomualan asiantuntijoita hallinnosta ja kehittämisorganisaatioista, tutkijoita, yrittäjiä ja rahoituksen edustajia. Maa- ja metsätalousministeriön tervehdyksen esitti kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Puheenvuorossaan hän korosti tutkimukseen perustuvan päätöksenteon merkitystä. Eduskunnan Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Leppä esitti valiokunnan puheenvuoron. Eduskuntaryhmät esittivät puheenvuoroissaan kannanottonsa kysymyksiin, mitä puolue aikoo tehdä luomututkimuksen ja... Lue lisää »

Puhetta ja asiaa luomusta Satakunnassa

Satafood ja Pyhäjärvi-instituutti järjestivät Huittisissa 18.3. seminaarin, jonka aiheet pyörivät luomun ympärillä.  Tilaisuudessa puhuttiin luomutuotannosta, sen kannattavuudesta, jatkojalostuksesta ja markkinoista. Lue juttu seminaarista VYR:n sivuilta. Lue lisää »

Lähiruuan hankintaopas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä

Julkisissa elintarvikehankinnoissa huomio kiinnittyy usein kilpailuttamisvaiheeseen, vaikka lähiruokahankinnan tärkeimmät ratkaisut pitää tehdä valmisteluvaiheessa. Onnistunut lähiruuan hankintaprosessi vaatii ennakoivaa vuoropuhelua, joka mahdollistaa myös julkiskeittiöiden elintarvikehankinnat alueen pk-yrityksistä. Lue lisää »

Luomuinstituutti hakee luomuliha- ja luomukasvisketjun kehittäjiä Etelä-Savosta

Luomuinstituutti hakee yhteistyökumppaneita kehittämään Etelä-Savon maakunnan luomuliha- ja luomukasvisketjuja Kehittämishankkeen tarkoituksena on rakentaa toimiva luomuruokaketju alkutuotannosta, jatkojalostuksen ja kaupan kautta kuluttajille sekä ammattikeittiöille. Hankkeeseen haetaan yhteistyökumppaneita luomuruokaketjun eri osa-alueilta; emolehmä- ja lypsykarjatiloja, kasvituotantotiloja, teurastamoja, jatkojalostajia, vähittäis- ja tukkukauppoja, ammattikeittiöitä ja ruokapiirejä. Kehittämishankkeen rahoitus tulee Etelä-Savon maakuntaliitolta ja Euroopan aluekehitysrahastolta. Lisätietoja hankkeesta antaa Jaakko Nuutila, 045 6504970 jaakko.nuutila@mtt.fi Lue lisää »

Luomuliitto ei pakottaisi maidon D-vitaminointiin

Maa- ja metsätalousministeriö väläytti Mikkelin Luomupäivillä keskiviikkona, että D-vitaminoinnista voitaisiin tehdä pakollista, jotta luomumaitoa saataisiin laajemmin jakeluun kouluissa ja päiväkodeissa. – Toivoisimme löytyvän muita keinoja luomumaidon saamiseksi kouluihin kuin lakisääteinen D-vitamiinilisäys, kommentoi Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila. – Meijereiden mukaan D-vitaminointi edellyttää homogenointia ja juuri homogenoimattomuus on ollut yksi luomumaidon vahvuuksista. Miksi D-vitamiini on pakko lisätä... Lue lisää »

Ruokatieto: Luomumaitoa juovat lapset saavat ruuasta vain vähän D-vitamiinia

Luomumaitoa juovat lapset saavat miltei puolet vähemmän D-vitamiinia verrattuna tavanomaista maitoa juoviin lapsiin. Tilanne selvisi Helsingin yliopiston tutkimuksessa. Luomumaitoon ei Suomessa lisätä D-vitamiinia.Tutkimuksessa vertailtiin luomumaitoa ja tavanomaista maitoa tarjoavan päiväkodin lasten D-vitamiinin saantia päiväkoti- ja kotiruuasta sekä vitamiinivalmisteista. Lisäksi lasten veren D-vitamiinipitoisuudet mitattiin. Vaikka D-vitamiinin saannissa oli suuri ero ryhmien välillä, oli lasten kokonaissaanti suositusten... Lue lisää »

Ruokatieto: Luomu ammattikeittiön lautasella maksaa vain vähän enemmän

Tavanomaisesti tuotettujen raaka-aineiden korvaaminen luomuruualla kasvattaa laskua – mutta ei aina kohtuuttomasti. Odotettu tulos saatiin espoolaisen Laurea ammattikorkeakoulun vertailussa. Luomun käytön suurimmaksi esteeksi koetaan julkisella sektorilla usein korkeampi hinta. Vertailu osoitti, että ruokalistasuunnittelun avulla voidaan kuitenkin ottaa käyttöön myös laadukkaampia ja hieman kalliimpia raaka-aineita. Lue Ruokatiedon koko uutinen Lue lisää »

Vaihtoehto-Nobel kestävän maatalouden kehittäjälle

Sveitsiläiselle Hans Herrenille ja hänen johtamalleen Biovision-Säätiölle on myönnetty vuoden 2013 Right Livelihood Award- palkinto. Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hän pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana. Lue lisää »

1 8 9 10 11