Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

HS Mielipide: Luomupelto tekee jo ilmastotyötä

Helsingin Sanomien artikkelissa (HS 9.10.2018) kerrottiin ansiokkaasta Carbon Action -hankkeesta sekä maatalousmaan mahdollisuuksista varastoida ilmakehästä hiiltä maahan mikrobien ja sienten avulla. Maasta tulee hiilinielu, kun sitä viljellään niin, että orgaanisen aineksen määrä maaperässä lisääntyy. Hyviksi ”hiiliviljelymenetelmiksi” ovat osoittautuneet esimerkiksi orgaaninen lannoitus sekä monipuoliset viljelykierrot ja nurmiviljely. Nämä menetelmät ovat luomuviljelyssä jo arkea. Niiden ansiosta peltomaan... Lue lisää »

Kaupat ja kampanja kirittivät Tanskan luomumyynnin kasvua

Tanskan luomuihmeen taustalta löytyy kauppojen sitoutuminen luomuun ja kuluttajakampanja. Vuoden 2017 luomumyynnin lisääntyminen nosti luomun markkinaosuuden Tanskan vähittäiskaupassa 13,3 %:iin. Se on ylivoimaisesti maailman korkein. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava osuus oli viime vuonna 7,4 % ja Suomessa 2,3 %. Osan Tanskan hurjasta luomukasvusta selittää se, että myyntitilastoon saatiin viime vuonna ensimmäistä kertaa mukaan verkkokaupan luvut. Se... Lue lisää »

Luomu Ateria-tapahtumassa

Ateria-tapahtuma torstaina 15.11. klo 8.30-16 Helsingin Messukeskuksessa Kohderyhmänä kunnan ruokapalvelujohtajat sekä ruokapalveluiden hankinnoista vastaavat päättäjät sekä ravitsemusasiantuntijat. Ateriassa ruokapalvelutoimijat ja palveluntarjoajat kohtaavat toisensa. Paneelikeskustelu klo 12.20-13.10: Miten lisää luomua lasten lautasille? Monet julkiset ruokapalvelut haluaisivat tarjota nykyistä enemmän vastuullisesti tuotettua luomuruokaa, mutta kokevat sen työlääksi ja kalliiksi. Paneelissa kokeneet asiantuntijat tarjontaketjun jokaisesta lenkistä kertovat hyviä vinkkejä siitä, miten... Lue lisää »

Luomutiloilla voi ihailla lampaita ja traktoreita luonnon päivänä

Luomutiloja on tänä vuonna mukana Suomen luonnon päivän tapahtumassa ennätysmäärä, yhteensä 42. Eniten yleisölle avoinna olevia tiloja löytyy Uudeltamaalta, jossa muutamalle pääsee helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla. Niin ikään Varsinais-Suomessa tapahtumaan osallistuu useita luomutiloja. Pohjoisin luomutila avaa ovensa Torniossa Lapissa, ja mukana on nyt ensimmäistä kertaa myös opetustila eli Keudan Saaren kartano Mäntsälässä. Tiedot avoimista luomutiloista... Lue lisää »

Luomuinstituutti OKRA:ssa 2018

Okra-messut olivat Luomuinstituutille menestyksekkäät. Paljon keskustelua luomutuotannosta ja uusia oivalluksia maanviljelijöiltä ja kuluttajilta. Messuilla oli paljon luomusta kiinnostuneita jakamassa tietoutta toinen toisilleen. Luomuinstituutin pisteellä järjestettiin kulutus-merkkivisailu, jossa piti yhdistää oikea merkki oikeaan selitykseen. (Kilpailun materiaalit löydät sivuiltamme, täältä.) Ihmiset olivat kiinnostuneita merkkien merkityksistä, ja yleisesti merkit tunnistettiin hyvin. Huomionarvosta oli, että EU:n pakollinen luomumerkki, lehtimerkki, tunnistettiin... Lue lisää »

FT Hanna Tuomisto kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessoriksi

Luomuinstituutin tieteellisen neuvottelukunnan jäsen, vanhempi tutkija FT Hanna Tuomisto Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista on valittu kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessorin (tenure track) tehtävään 1.9.2018 lähtien. Professuuri on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan, Helsingin yliopiston kestävystieteiden instituutin (HELSUS) sekä Luonnonvarakeskuksen yhteinen. Sijoituspaikka on maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maataloustieteen osastolla Helsingin Viikin kampuksella. Luomuinstituutti onnittelee Hannaa lämpimästi! Lue lisää »

Matkaraportti: Suomen luomututkimusta eurooppalaisiin verkostoihin

Horizon 2020 infopäivä ja verkostoitumistilaisuus 25.-26.6.2018 Brysselissä Euroopan komission tutkimus- ja maatalouspääosastot sekä tutkimuksen toimeenpanovirasto REA järjestivät 25.6.2018 infopäivän tulevista vuoden 2019 hakukuulutuksista ohjelmaan Societal Challenge 2: Food Security, sustainable agriculture and forestry, maritime and inland water research and the bioeconomy. Päivän puheenjohtajana toimi REAn osastopäällikkö Maciej Gorka. Paikalla oli yli 300 tutkijaa noin 30... Lue lisää »

Timo Kaila: Yhdessä enemmän luomua

Teksti: hankintapäällikkö Timo Kaila, Apetit Ruoka Oy Luomutilojen määrä Suomessa on kasvanut tasaisesti kuluvan vuosikymmenen ajan. Eviran arvion mukaan tämän vuoden lopussa Suomessa olisi lähes 5 100 luomutilaa, kun kymmenisen vuotta sitten määrä oli tuhannen tilan verran pienempi. Suurin hyppäys luvussa on tapahtunut kuitenkin hetkessä, kun tämän vuoden aikana luomuun siirtyy lähes 500 uutta tilaa.... Lue lisää »

Ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi Tuomas ja Iiris Mattilan tila

WWF:n järjestämän Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä -kilpailun kansallisen osuuden on voittanut Kilpiän tila Pusulassa Uudellamaalla. 75 hehtaarin luomutilaa hoitavat Tuomas ja Iiris Mattila, jotka muiden viljelijöiden tavoin taistelevat parhaillaan alkukesän poikkeuksellista kuivuutta vastaan. Mattilat ovat onnistuneet vähentämään kuivuuden aiheuttamia haittoja keinoilla, jotka ovat myös Itämeri-ystävällisiä. Lue lisää »

Noora Mantere: Äärimmäiset sääolot vaativat maalta paljon

Teksti: toimitussihteeri Noora Mantere, Luomuliitto Kuivuus kurittaa peltoja suuressa osassa maata. Pahimmillaan vettä ei olla saatu kuukauteen. Kuivilla töyräillä siemen ei ole edes itänyt, toisaalla vilja keskittyy kasvattamaan juurta yhä syvemmälle karkaavan kosteuden perässä. ProAgrian ennusteen mukaan kuivuuden aiheuttama sadonmenetys kevätviljoilla on jo tässä vaiheessa kesää viidenneksen luokkaa. Ennätyssateisesta kesästä ja syksystä 2017 oltiin tuskin... Lue lisää »

1 2 3 4 11