REKO-renkaassa lähiruokatuotteet myydään kasvokkain

Tuottaja kohtaa kuluttajan: REKO-renkaassa myydään lähiruokatuotteet kasvokkain

– Tämä on kaikille osapuolille näppärää. Pääsääntöisesti olemme tässä puoli tuntia. Myyjät eivät joudu olemaan kahdeksaa tuntia odottelemassa, että joku tulisi ostamaan jotakin ja kuluttajakin tietää etukäteen, mitä on tarjolla, sanoo Lappeenrannan REKO-renkaan vetäjä ja ylläpitäjä Kirsi Viljakainen Kirkharjun lammastilalta.

REKO-rengas toimii siten, että suljetussa Facebook-ryhmässä kuluttajat tilaavat ostoksensa suoraan tuottajilta ja noutavat ne sitten kaupan parkkipaikalle järjestetystä noutopisteestä. Jokainen tuottaja myy omat tuotteensa, yleensä suoraan autosta. Jälleenmyyntiä ei saa tehdä. – Eli kun tänne tullaan, myynti on jo tehty.

Lappeenrannassa REKO-renkaaseen kuuluvat kohtaavat fyysisesti joka toinen viikko, keskiviikkoiltaisin ja lauantaina päivällä.

– Tuottaja laittaa ennen myyntiä Facebookiin ilmoituksensa, mitä on tällä kertaa myynnissä ja samaan yhteyteen myös hinnat. Kuluttajat kommentoivat ilmoituksen perään, mitä haluavat ostaa. Paikan päällä tuotteet ovat valmiina ja ne maksetaan. – Täällä on todella hieno tunnelma.

REKO-rengas on siis suljettu Facebook-ryhmä. – Jokainen tilaus on sitova tilaus. Jos tuotteita jää noutamatta, ryhmästä lentää herkästi ulos. – Joku saattaa tilata isommankin erän, vaikkapa kokonaisia lampaanruhoja. Jos niitä ei noudeta, niin mihin tuottaja ne laittaa.

Kuluttaja on myös tervetullut tilalle

REKO-rengas eroaa ruokapiireistä siinä, että nimenomaan kuluttaja ja tuottaja kohtaavat. Ruokapiirissä tuottajat toimittavat myyntierät yhteen paikkaan, josta ne välitetään eteenpäin. REKOssa tuottaja on aina itse paikalla.

-Sillä on suuri merkitys. Siinähän tämä juuri poikkeaa peruskaupasta. Eli kun tänne tulee, näkee ihmiset tuotteiden takana ja voi kysyä asioista, sanoo Kirsi Viljakainen.

– Voi kysyä, miten tuotteet on kasvatettu, saavatko eläimet olla ulkona, millaisia viljelytapoja käytetään, käytetäänkö myrkkyjä. Myös tilalle on mahdollisuus tulla katsomaan toimintaa.

– Minultakin on kysytty, että saavatko eläimet ulkoilla, vaikka ne eivät ole luomussa, vaikka peltomme ovat. On myös kysytty, miten lampaamme teurastetaan.

Kohtaamisesta on myös se hyöty, että tuottaja saa suoraa palautetta ja pystyy tarpeen mukaan kehittämään toimintaansa sen pohjalta.

– Meilläkin oli aluksi myynnissä vain puolikkaita tai kokonaisia karitsoita, mutta melko moni kuluttaja asuu kerrostalossa, jossa on pieni jääkaappi ja pakastin. Nyt on tehty niin, että voi ostaa myös vaikka puoli kiloa jauhelihaa tai paistikuutioita.

REKOssa mukana olevat tuottajat eivät siis kaikki ole luomussa.

– Olisi tosi hyvä, jos kaikkea saisi luomuna. Mutta lähiruokaa sen pitää olla. Tietysti esimerkiksi poro ei ole tältä seudulta, mutta onhan se tavallaan lähiruokaa, kun se tulee lähimmästä mahdollisesta paikasta eli pohjoisesta ja poromiehet itse sitä myyvät täällä.

– Jos joku myy leipää, toivotaan, että se olisi tämän alueen viljoista tehtyä.

REKOn periaatteisiin kuuluu myös eettisyys tuotannossa. Lähiruoka-ajatuksessa on sekin merkitys, että rahat liikkuvat omalla talousalueella. Se takaa myös työllisyyden.

Renkaan perustaminen on yksinkertaista

REKO-rengas toimii Lappeenrannassa ison marketin parkkipaikalla, jossa tuottajien myyntiautot ovat rivissä. Kauppiaan kanssa on sovittu myynnistä. Hyöty on molemminpuolinen. Asiakkaiden on helppo tulla marketiin, jossa on parkkitilaa ja samalla kauppias saa asiakkaita.

REKO-renkaan perustaminen vaatii aktiivisen henkilön, joka perustaa ryhmän Facebookiin. – Ei siinä ole sen kummempaa. Sitten pitää alkaa soitella ja lähettää sähköpostia alueen tuottajille, sanoo Kirsi Viljakainen.

Lappeenrannassa REKO-myynnissä on muun muassa sianlihaa, lampaanlihaa, Ylämaan karjaa, luomukananmunia, luomuvihanneksia, perunoita, jauhoja, hunajaa ja satunnaisesti marjoja.

REKO-renkaat ja lyhyet markkinakanavat ovat yksi Mikkelissä  9.-10.11.2015 järjestettävien valtakunnallisten Luomupäivien aihe.

Lisätietoa: Luomupäivät

Kuva: Lappeenrannan REKO-renkaan ylläpitäjä Kirsi Viljakainen Kirkharjun lammastilalta ostaa myös itse tuotteita muilta tuottajilta.

Teksti ja kuva: Kari Kauppinen