Valvontakäynti vähintään kerran vuodessa

Jokaisella luomuvalvontaan liittyneellä tilalla käy joka vuosi eläimiin erikoistunut luonnonmukaisen tuotannon tarkastaja. Säännöllinen valvonta varmistaa, että tiloilla noudatetaan luomuehtoja, toimitaan eläinsuojelulain mukaisesti ja eläimet voivat hyvin. Tavanomaisia tiloja ei tarkasteta säännöllisesti, vaan eläinten hyvinvointia valvotaan pistokokein.

Tarkastaja kirjaa havaintonsa ja jättää raportin ELY-keskuksen luomuvalvontaviranomaiselle. Jos huomautettavaa ei löydy, tuottaja saa tilan tuotteiden luomulaadun vahvistavan päätöksen ja todistuksen.

Suomalainen luomutuotannon ohjeistus perustuu Euroopan unionin luomuvalvonnan järjestämistä ja luonnonmukaista tuotantotapaa määritteleviin säädöksiin. Lisäksi alaa ohjaavat Suomen lakiin kirjattu asetus luonnonmukaisesta tuotannosta sekä Eviran ohjeet säädösten toimeenpanosta.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

MMM: Luomutuotannon valvonnalle tulee oma laki

Luomutuotannon valvontaan ehdotetaan ensi kertaa omaa lakiaan. Lain yhtenä keskeisenä tarkoituksena on turvata luomutuotannon edellytykset ja kasvu Suomessa säätämällä selkeästi ja nykylainsäädännön edellyttämällä tarkkuudella luomutuotannon valvontajärjestelmästä. Lue maa- ja metsätalousministeriön koko tiedote. Lue lisää »

Lisää artikkeleita »