kuvituskuva-4Sikamaista tilankäyttöä

Luomusikalassa lihasialla on lähes kaksi kertaa enemmän sisätilaa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Emakoita kasvattavilla tiloilla ahtaiden porsitushäkkien käyttö on kielletty kokonaan ja emakon porsimiskarsina on 200 % suurempi kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Luomusika ei vietä koko elämäänsä sisätiloissa, vaan se pääsee ulos touko- ja lokakuun välisenä aikana.

Sialle laumakäyttäytyminen on tärkeää. Kun sialla on riittävästi tilaa, se jakaa elinpaikkansa neljään eri soppeen, jossa se syö, puuhailee/leikkii, nukkuu ja ulostaa. Karsinoihin tuodaan olkia tai muita kuivikkeita, joita siat saavat tonkia.

Luomuruokinta

Monipuolinen ja sialle lajityypillinen ruokavalio kuuluu luomun ehtoihin. Muun luomulaatuisen rehun lisäksi kaikille sioille on annettava niin sanottua karkeaa rehua: heinää, juureksia ja säilörehua. Pikkuporsaat saavat emänmaitoa tai muuta luomumaitoa vähintään 40 päivän ikäisiksi saakka – pidemmän ajan kuin tavanomaisessa tuotannossa kasvavat porsaat.

Emakkosikalat vaativat mittavia tilainvestointeja ja sianlihan hinta on tuotantokustannuksiin verrattuna alhainen. Näistä syistä sikojen luomutuotanto ei ole yleistynyt. Vuonna 2012 luomuvalvonnassa olevia lihasikaloita oli kymmenen ja emakkosikaloita yhdeksän.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Karkearehut lisäävät sikojen aktiivisuutta ja vähentävät aggressiivista käyttäytymistä

Luonnonmukaisessa tuotannossa sikojen tulisi saada toteuttaa lajinmukaisia käyttäytymistarpeitaan, joihin kuuluu ympäristön tutkiminen ja ruuan etsiminen tonkimalla. Luomussa sioilla tulee olla mahdollisuus ulkoilla, ja ulkoilualueet lisäävät sikojen mahdollisuuksia toteuttaa tonkimistarvettaan. Sikojen on myös saatava päivittäin karkearehua vapaasti. Siat voivat sulattaa osan karkearehujen kuidusta paksusuolen mikrobikäymisen avulla. Karkearehuilla on myös positiivinen vaikutus sikojen hyvinvointiin. Ne lisäävät sikojen... Lue lisää »

Tuotantoympäristö vaikuttaa emakoiden emo-ominaisuuksiin

Emakon porsastuotos on keskeinen porsastuotannon taloudellisuuteen vaikuttava tekijä niin luonnonmukaisessa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomutuotannossa porsaiden on saatava imeä emakon maitoa vähintään 40 päivän ikään saakka, kun tavanomaisessa tuotannossa porsaat vieroitetaan nuorempina, 4 – 5 viikon iässä. Ruotsissa luomuemakot ovat porsaidensa kanssa omissa karsinoissaan kahden viikon ajan porsimisesta. Sen jälkeen emakko porsaineen saa olla ryhmäkarsinassa muiden... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »