Kanat_laitumellaVapaana kuin luomukana

Lintujen häkkikasvatus on luomussa kielletty. Munivat kanat elävät niin sanotuissa lattiakanaloissa tai kerrosritiläkanaloissa. Näissä kana pääsee liikkumaan, käyttäytymään parven arvojärjestyksen edellyttämällä tavalla, kuopsuttamaan kuiviketta ja hoitamaan höyhenpukuaan pehkukylvyssä.

Kerrosritiläkanalassa kana pääsee valitsemaan oleskelupaikkansa eri korkeuksille rakennetuilta ritilöiltä, mikä sopii niden luontaiseen käyttäytymiseen. Munituskanaloissa on aina myös orret, joille kanat asettuvat linnuille ominaiseen tapaan lepäämään.

Siipikarjaa ruokitaan luomurehulla, johon kuuluu myös karkeaa rehua ja juureksia.

Ulkoilevat siivekkäät

Luomukanaloissa sallittu eläintiheys on kuusi kanaa neliöllä, tavanomaisessa tuotannossa yhdeksän.

Sallitut eläinmäärät on tarkoin määritelty EU:n luonnonmukaisen tuotannon asetuksessa. Esimerkiksi munivia kanoja saa pitää samassa osastossa enintään 3000 yksilöä, hanhia ja kalkkunoita enintään 2500. Broilereilla on 230 % enemmän tilaa kuin tavanomaisessa tuotannossa, kalkkunoilla 100 % enemmän. Väljissä tiloissa, joissa eläinmäärä on rajoitettu, hoitajan on helpompi tarkkailla ja hoitaa eläimiään, ja siten ennaltaehkäistä sairauksia.

Luomutilan siipikarjarakennukset on rakennettava siten, että kaikki linnut pääsevät sääolosuhteiden salliessa helposti ulos ja vesilinnut pääsevät kesäaikaan uimaan. Tavanomaisen tuotannon kanat eivät yleensä pääse ulos.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa

Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista. Erilaisten tuotantotapojen vaikutusta nopeasti kasvavien broilereiden lihan laatuun on tutkittu vielä vähän. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten laidunnus vaikuttaa broilerinlihan laatuun. Vertailussa neljä kasvatustapaa Kiinteiden kanaloiden... Lue lisää »

Evira: Siipikarja suojattava keväällä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että siipikarja on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti siipikarja on joko pidettävä sisätiloissa tai sen ulkoilualue on suojattava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka. Lue Eviran koko tiedote. Lue lisää »

Luomuliitto: Luomumunista kannattaa maksaa

Kaupassa luomukananmunista saa maksaa jopa kolminkertaista hintaa verrattuna virikehäkeissä tuotettuihin muniin. Tarjolla on lisäksi vapaan kanan eli lattiakanan munia sekä ulkoilevien lattiakanojen munia. Eroaako luomumuna eri tavoin tuotetuista tavanomaisista munista niin paljon että niistä kannattaa lisähintaa maksaa? Lue Luomuliiton koko tiedote. Lue lisää »

Lisää artikkeleita »