« Takaisin hankelistaukseen

Hyvinvointia hyllylle, tietoa tarjolle – kuluttajan opas vastuullisiin valintoihin eläinten hyvinvoinnin ja tuotannon läpinäkyvyyden turvaamiseksi

Hankkeessa tuotetaan kuluttajille suunnattu sähköinen opas, joka auttaa tekemään eläinten hyvinvoinnin huomioivia valintoja ruokaostoksilla. Kuluttajien tietämys, hyvinvoinnin arvotus ja ostomieltymykset kartoitetaan kuluttajakyselyillä, joiden pohjalta opas suunnitellaan.

Oppaita on kolme: maidon, munien ja jauhelihan ostoon. Oppaat toimivat sovelluksena mobiililaitteilla. Kuluttaja voi valita, mitä eläinten hyvinvoinnin osa-alueita hän haluaa painottaa, paljonko on valmis maksamaan tuotteesta jne. Opas valitsee tietojen perusteella kuluttajalle sopivimman tuotteen, mutta antaa samalla vinkkejä myös muista, eläinten hyvinvoinnin kannalta paremmista valinnoista ja kertoo faktoja eläintuotannosta helposti ymmärrettävästi ja selkeästi.

Usein eläinten hyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto on luomutuote. Oppaan tarkoitus on auttaa kuluttajia hahmottamaan, miten eläinten hyvinvointi toteutuu eri tavoin tuotetuissa eläintuotteissa ja antaa perusteita ostopäätökselle. Lähtökohtana on lihapaketti kaupan kylmätiskissä, kananmunakenno hyllyllä tai maitopurkki kylmäkaapissa, eli kuluttajatiedon suunta on takautuvasti hyllyltä elävään eläimeen päin.

Oppaat julkaistaan myös Eläinten hyvinvointikeskuksen eläintieto.fi -sivustolla, joka on neutraalia, tutkimukseen pohjautuvaa tietoa tarjoava julkisrahoitteinen verkkosivusto. Hanketta rahoittaa Maaseutuvirasto.

Toteutusajankohta ja -alue: 2015-2016, valtakunnallinen
Hankkeen nettisivut: http://www.elaintieto.fi/

Järjestäjän tiedot

Eläinten hyvinvointikeskus EHK
Tiina Kauppinen
044 3001 295
tiina.kauppiinen (at) helsinki.fi