« Takaisin hankelistaukseen

Palopuron agroekologinen symbioosi

Hyvinkään Palopurolla kehitetään ravinne- ja energiaomavaraista lähi- ja luomutuotannon mallia, joka perustuu ravinteiden kierrätykseen ja uusiutuvan energian tuottamiseen.

Suunnitelman mukaan jatkossa pelloilla kasvava vilja jauhetaan tilan myllyssä jauhoksi, joka jalostetaan leiväksi asti tilalle siirtyvässä luomuleipomossa. Viljan kuivaukseen, jauhamiseen ja leivinuuneihin käytetään paikallisesta puuhakkeesta saatavaa puukaasua. Viljelykierrossa viljeltävien viherlannoitusnurmien biomassa yhdessä hevosen- ja kananlannan kanssa jalostetaan biokaasulaitoksessa liikennepolttoaineeksi autoille ja maatilan työkoneille. Biokaasutuksen mädätysjäännös ja puukaasutuksesta syntyvä biohiili hyödynnetään maanparannusaineena ja lannoitteena alueen tilojen pelloilla.

Tuotantomallin kehittämiseen ja toteuttamiseen osallistuu useita yrityksiä ”agroekologisena symbioosina”. Symbioosin keskuksena on Knehtilän luomukasvinviljelytila. Muita tuottajia tällä hetkellä ovat luomuvihanneksia ja -marjoja tuottavat tilat sekä vuoden 2016 alkupuolella aukeava luomukanala. Suunnitteilla on mylly ja leipomo. Tuotteet markkinoidaan paikallisesti kotitalouksille ja ravintoloille.

Hanketta hallinnoi Helsingin yliopisto ja sen toteuttavat Helsingin yliopisto ja Luonnonvarakeskus yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön RAKI-ohjelmasta.

Toteutusajankohta ja -alue: 2015-2016 Hyvinkää
Hankkeen nettisivut: http://blogs.helsinki.fi/palopuronsymbioosi

Järjestäjän tiedot

Helsingin yliopisto
Kari Koppelmäki
0407439292
kari.koppelmaki@helsinki.fi