« Takaisin hankelistaukseen

Taimisipulin käytön mahdollisuudet sipulintuotannossa

Hankkeessa tuotetaan tietoa taimisipulin tuotantoon soveltuvista lajikkeista ja taimisipulin mahdollisuuksista vähentää Fusarium-sienen aiheuttamaa satohävikkiä pellolla ja varastossa. Tulokset antavat myös tietoa taimisipulin käytön kustannuksista verrattuna istukkaan käyttöön. Luomutuotannossa hyväksytyillä biologisilla torjuntavalmisteillakaan ei ole riittävää tehoa Fusarium-sieniin, jos niitä esiintyy runsaasti lisäysmateriaalissa.

Sipulilla sipulinnäivetettä aiheuttavista Fusarium-sienistä (useita lajeja) on tullut viime vuosina sipulin pahin taudinaiheuttajaryhmä harmaahomeen (Botrytis allii) rinnalle. Fusarium-sienet aiheuttavat ajoittain niin IP-tuotannossa kuin luomutuotannossakin suuria satotappioita jo pellolla ja pilaantuminen jatkuu varastoissa.

Aiemmissa vihanneshankkeissa (EKOkas, Luomupuutarha) on vuosina 2013–2014 tutkittu Suomeen tuodun istukasmateriaalin Fusarium-saastuntaa. Suurin osa istukkaiden Fusarium-tartunnasta oli niin sanottua piilotartuntaa, jota ei pysty silmämääräisellä arvioinnilla havaitsemaan.

Tutkimuksen rahoittaa Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö.

Toteutusajankohta ja -alue: 1.1.2016-31.12.2018 koko Suomi
Hankkeen nettisivut: https://www.luke.fi/projektit/taimisipuli/

Järjestäjän tiedot

Luonnonvarakeskus (Luke) Mikkeli, sipulinviljelijät, ÅTH Ahvenanmaa, ProAgria Ålands Hushållningssällskap
Pirjo Kivijärvi
+358408288254
pirjo.kivijarvi@luke.fi