PuolukoitaVilliä luomua

Metsämarjoja ja villivihanneksia on saatavana luomumerkittyinä. Suomessa on maailman suurin luomusertifioitu keruuala, yhteensä noin 9 miljoonaa hehtaaria.

Mikä tahansa metsästä kerätty syötävä kasvi ei kuitenkaan ole automaattisesti luomua, vaan keruupaikan on täytettävä EU:n luomuehdot. Myös kerääjän on sitouduttava kirjallisesti noudattamaan luomun ehtoja. Tuotteet myydään ainoastaan luomujärjestelmään kuuluvalle tukkuostajalle.

Luomukeruutuotteen alkuperä on voitava jäljittää ja keruupaikkoja koskevat samat säännöt kuin muutakin luomukasvintuotantoa. Luomussa kiellettyjä teollisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei saa käyttää alueilla, jotka on hyväksytty luomukeruutuotantoon. Keruualueiden on oltava riittävän etäällä saastelähteistä. Myös vuosittaiset luomutarkastajan käynnit kuuluvat luonnonmukaiseen keruutuotantoon.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Organic wild collection in forests creates new possibilities

Birgitta Partanen has always been interested in nature. Her career as a project manager and now as a doctoral candidate has also the special emphasis on utilizing nature-based products. Current research maps out the possibilities the organic certification of forests will bring the forest owners as well as entrepreneurs in natural product sector. Almost all... Lue lisää »

Metsistä on moneksi – etenkin luomuna

  Tohtorikoulutettava Birgitta Partasen työtä on koko uran aikana leimannut kiinnostus luontoon ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Nyt meneillään oleva tutkimus kartoittaa, mitä mahdollisuuksia metsien sertifiointi luomuun toisi sekä metsänomistajille että luonnontuoteyrittäjille. Lähes kaikki Suomen metsät olisivat sertifioitavissa luomukeruualueiksi nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä muuttamatta. Tämä toisi mahdollisuuksia hyödyntää puhtaita metsiämme entistä monimuotoisemmin ja täysipainoisemmin. Metsä on muutakin kuin puuta,... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »