Valvottua viljelyä

Kaikkien niiden tilojen tulee liittyä luomuvalvontaan, joiden tuotteita halutaan markkinoida luomutuotteina.

Luonnonmukaisen viljelyn aloittavalle tilalle tehdään alkutarkastus, jossa selvitetään tilan edellytykset noudattaa EU:n luomutuotannon ehtoja. Tarkastuksessa selvitetään peltojen käyttöviljelyhistoria, ja luomuviljelyn harjoittamisen muut edellytykset sekä luomusuunnitelman toimivuus. Alkutarkastuksen perusteella määräytyy siirtymäajan pituus, jonka jälkeen tilan tuotteita saa markkinoida luomutuotteina. Siirtymäaika on yleisimmin kaksi vuotta, monivuotisilla kasveilla kolme vuotta. Mutta sitä voidaan tarvittaessa pidentää tai myös lyhentää.

Hyväksytyt tilat merkitään Eviran luomurekisteriin ja jatkossa niille tehdään tarkastus vähintään kerran vuodessa.

Alkutarkastus ja valvonnat koskevat myös keruutuotealueita.

Nykyisin valvonnasta vastaavat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja paikalliset ELY-keskukset. Tarkastajina toimivat Eviran valtuuttamat koulutetut luomutarkastajat.

Suomalainen luomutuotannon ohjeistus perustuu Euroopan unionin luomuvalvonnan järjestämistä ja luonnonmukaista tuotantotapaa määrittelevien säädöksiin. Lisäksi alaa ohjaavat Suomen lakiin kirjattu asetus luonnonmukaisesta tuotannosta sekä Eviran ohjeet säädösten toimeenpanosta viljelylle ja luonnontuotteiden keruulle.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

MMM: Luomutuotannon valvonnalle tulee oma laki

Luomutuotannon valvontaan ehdotetaan ensi kertaa omaa lakiaan. Lain yhtenä keskeisenä tarkoituksena on turvata luomutuotannon edellytykset ja kasvu Suomessa säätämällä selkeästi ja nykylainsäädännön edellyttämällä tarkkuudella luomutuotannon valvontajärjestelmästä. Lue maa- ja metsätalousministeriön koko tiedote. Lue lisää »

Lisää artikkeleita »