Evira: Muista tarkistaa kylvösiemenpakkausten vakuustodistus

Näin kylvöjen alla on muistettava tarkistaa siemenpakkaukset ja vakuustodistukset. Sertifioidun kylvösiementen pakkauksiin on aina kiinnitetty vakuustodistus. Vakuustodistus takaa sen, että kylvösiemen on virallisesti tarkastettua ja valvottua.

Suomessa saa markkinoida vain sertifioitua kylvösiementä. Sertifioinnin merkkinä on pakkauksiin kiinnitetyt vakuustodistukset. Vakuustodistukset tulee olla kiinnitettynä jokaiseen pakkaukseen silloin, kun erä luovutetaan ostajalle. Ilman vakuustodistuksia erää ei saa markkinoida.

Vakuustodistuksesta selviää laji ja lajike, siemenluokka, kauppaerän tunnus ja näytteenoton ja itävyyden määrittämisajankohta. Suomessa vakuustodistukseen merkitään myös tieto siitä, onko erä tuotettu luonnonmukaisesti. Lisäksi vakuustodistuksesta löytyy itävyys, puhtaus, tuhannen siemenen paino ja erän pakannut pakkaamo.

Tuontisiemenerillä ei vakuustodistukseen tarvitse laatutietoja merkitä, joten tästä syystä ulkomaisissa vakuustodistuksissa ei useinkaan ole itävyystietoa tai tuhannen siemenen painoa. Oletuksena on, että erä täyttää vähintään lajin minimi laatuvaatimukset, esimerkiksi viljoilla itävyysvaatimus on 85 %.

Lisätietoja:
Ritva Vallivaara-Pasto, Evira, Siementarkastusyksikkö, puh. 040 833 2482

luomu_vakuuskuvat