Maailman terveyspäivä: Myönteisiä vaikutuksia vanhoista viljoista

Perinteisesti vehnän jalostusohjelmat ovat tähdänneet jyväsadon ja valkuaispitoisuuden sekä leivontaominaisuuksien parantamiseen. Ravitsemukselliset ja fytokemialliset ominaisuudet on kuitenkin unohdettu. Vain vähän huomiota on kiinnitetty lajikkeiden mahdollisiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen. Vanhoista vehnälajikkeista voidaan saada terveydellisiä etuja.
.
Terveysetuja antiikin vehnästä
Tutkimukset ovat osoittaneet, että  antiikin vehnälajikkeet voivat olla on ravitsemuksellisesti arvokkaampia kuin uudet lajikkeet. Tämä tarjoaa enemmän terveyshyötyjä esimerkiksi kroonisten rappeuttavien  sairauksien ehkäisyyn.

Lisäksi useissa kliinisissä tutkimuksissa uusien viljatuotteiden korvaaminen vanhoista viljoista valmistetuilla tuotteilla paransi aineenvaihduntaa, oksidatiivisia ja tulehduksellisia profiilileita terveillä vapaaehtoisilla ja ei-tarttuvia kroonisia sairauksia potevilla potilailla, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, sydän-ja verisuonitaudit, tyypin 2 diabetes ja muusta kuin alkoholista johtuva rasvamaksa (Sofi, 2010; Sofi, 2013; Sofi 2014; Whittaker, 2015; Whittaker, 2017; Dinu, 2018 painossa).

Lisääntyvä gluteenin yliherkkyys: uuden vehnän seuraus?
12-20 % ihmisistä teollisuusmaissa ei enää voi syödä uusista vehnälajikkeista valmistettuja viljatuotteita ilman terveys- tai ruoansulatuskanavan ongelmia. Uudet vehnälajikkeet tuottavat enemmän gluteeniallergian epitooppeja ja muunlaisia haitallisia valkuaisaineita (van den Broeck HC, 2010; Zevallos, 2017), ja eräät asiantuntijat esittävät, että viimeaikainen gluteeni- ja vehnäyliherkkyyden lisääntyminen on uusien vehnälajikkeiden käyttöönoton seurausta (De Lorgeril, 2014).

Tutkimustieto herättää mielenkiintoa antiikin vehnää kohtaa. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia ymmärtääksemme näiden myönteisten vaikutusten vaikutusmekanismit (Dinu, 2017).

Ensimmäinen kansainvälinen konferenssi: vehnän maatiaislajikkeita terveellisiin ruokajärjestelmiin

Aiheesta järjestetään ensimmäinen kansainvälinen konferenssi , joka kokoaa alan johtavat tutkijat keskustelemaan maatiaislajikkeista ja uusista vehnälajikkeista, muinaisista ja perinteisistä vehnälajikkeista painopisteenä terveellisyys ja ravitsemus.

Tapahtuma järjestetään 13-15.6.2018 Bolognassa, Italiassa.
Konferenssin järjestävät luomualan kansainvälinen kattojärjestö  IFOAM, Kamut International Ltd ja Kamut Enterprises of Europe bvba sekä Alma Mater Studiorum – Bolognan yliopisto.

Konferenssin yhteydessä järjestetään myös tutustumisretki  Bolognan yliopiston koekenttään, jonne on perustettu 230 maatiaisvehnälajikkeen koekenttä.

Lisätietoja https://wheat-landraces.ifoam.bio 

Lähdeviitteet:

Ciccoritti A. et al., Journal of Cereal Science, 57(2): 200-206
Dinelli G. et al., J Chromatogr A. 2009 Oct 23;1216(43): 7229-40
Dinelli G. et al., Journal of Chromatography A, 1218 (2011) 7670– 7681
Dinu M. et al., The Journal of Nutritional Biochemistry, 52 (2018) 1–9
Dinu M. et al., Journal of the American College of Nutrition, accepted for publication
Fan M.S. et al., J Trace Elem Med Biol. 2008;22(4):315-24.
De Lorgeril M. et al., Int J Food Sci Nutr, 2014; 65(5): 577–581
Sofi F. et al., J Med Food 13 (3) 2010, 1–6
Sofi F. et al., European Journal of Clinical Nutrition. 2013 Feb;67(2): 190-5
Van den Broeck HC et al., Theor Appl Genet. 2010 Nov;121(8): 1527-39
Whittaker A. et al., Nutrients 2015, May 11;7(5): 3401
Whittaker A. et al., European Journal of Nutrition, 2017 Apr;56(3): 1191-1200
Zevallos et al., Gastroenterology 2017 Apr;152(5): 1100-1113