Paikka: Satakunnan Ammattikorkeakoulu, Satakunnankatu 23, Pori

Torstai 15.11.

Puheenjohtaja: Pauli Talvitie, Luomuliitto

9.15 Ilmoittautuminen ja aamiainen
10.15 Luomupäivien avaus
10.20 Avauspuheenvuoro, Arto Satonen, kansanedustaja (kok.)
10.40 Luomutuotanto muuttuvassa ilmastossa, Stephen Briggs (UK)
11.40 Verryttelytauko
11.45 Kuinka maan kasvukuntoa kehitetään – vinkkejä ja kokemuksia OSMO-hankkeesta, Tuomas Mattila
12.35 Mitä tavanomaisessa viljelyssä voitaisiin oppia luomusta? Leila Warén-Backström, Brusaby gård
12.55 Retkille ohjeistus
13.00 Lounas
14.00 Retkille lähtö

Retket klo 14.00 – n. 17.15

1. Saaren luomutila
Puutarhaviljelyä (marjoja, vihanneksia, yrttejä, taimia), jatkojalostusta, myymälä
Enintään 30 osallistujaa
2. Tenhon tila
Luomupihvikarjaa ja -lampaita, tilateurastamo ja -myymälä
Enintään 2 x 20 osallistujaa
3. Biolan Oy
Kaasvualustat, luomulannoitteet ja kuivikkeet
Enintään 2 x 30 osallistujaa
4. Satamuna Oy
Luomukananmunien sopimustuotanto, pakkaamoon tutustuminen
Enintään 20 osallistujaa

Iltajuhla 18.30 alkaen

Vuoden Luomuyrityksen ja Luomukonkarin palkitseminen

Juontajana ja muusikkona Julle Kallio

Perjantai 16.11.

Rinnakkaisohjelmat klo 8.30–12.00

1. Luomutuotteita markkinoille

Elintarvikkeiden vienti, Csaba Jansik, Luke
Välittäjän käyttäminen viennissä ja erottautuminen markkinoilla, Saija Peltomaa, Peltomaan Parhaat
Myynti, markkinointi, brändäys, Marko Mikkola, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy
Tuotteiden brändäys ja lanseeraaminen markkinoille, Riitta Saloniemi, Saloniemen Juustola
Luomutuotteiden matka kaupan hyllyyn, Kalle Wahlroos, K-Citymarket Mikkola

2. Puutarhatuotanto – lisää luomutuotantoa yhteistyöllä!

8.45 Paneelikeskustelu: Tuottajaorganisaation mahdollisuudet luomupuutarhatuotannossa
Alustus: MTK:n sopimusasioihin erikoistunut lakimies Marica Twerin

  • Viljelijä: Antti Vauhkonen, Kalliolan luomu
  • Tukku: Jussi Nevanpää, Kespro
  • Tuottajaorganisaatio: Stefan Skullbacka, Närpiön vihannes
  • Ammattikeittiö: Timo Lepistö, Finlandia-talo

10.30 Puutarhatuotannon tietoiskuja:
Uuden luomuasetuksen vaikutus kasvihuonetuotantoon, Susann Rännäri, Luomuliitto ry
Lannoitus ja kasvualustat, Eeva-Liisa Juvonen, HAMK
Porkkanakempin torjunta, Anne Nissinen, Luke

3. Siementuotanto

Luomusiementuotanto – nurmi ja apila, Esa Heinonen
Luomusiementuotanto – viljat ja puitavat palkokasvit, Auvo Heikkilä, Heikkilän luomutila
Pakkaamon vaatimukset ja tarpeet luomusiemenelle, Timo Mäkinen, Naturcom Oy

Mikä on tuottajaorganisaatio?, Marica Twerin, MTK
Tuottajarinki ja sen organisointi, Erkki Vihonen, Luomuliitto ry
Keskustelua tuottajaorganisaation luomisesta ja mahdollisuuksista
Luottamus ja sopimukset siementuotannon tueksi, Erkki Vihonen, Luomuliitto ry

4. Sianlihantuotanto – terveys, talous ja ruokinta

Reproductive problems in sows, Stefan Björkman, Helsingin Yliopisto
The topics of piglet mortality, Stefan Björkman, Helsingin Yliopisto
Talouden johtaminen, Ari Nopanen, ProAgria Liha Osaamiskeskus
Huomioita ruokinnan suunnittelussa, Terhi Hemmilä, Rehux Oy

12.00 Lounas

Yhteisohjelma

Puheenjohtaja: Sari Iivonen, Luke, Luomuinstituutti
13.00 Kehitetään luomutuotantoa, Timo Kaila, Apetit Ruoka Oy
13.20 Kaistilla kukkokin kiekuu luomuna – tilan tarina taviksesta luomuun, Vesa Harjunmaa, Kaistin tila
13.40 Lisää tärkkelysperunan tuottajia tarvitaan, Ossi Paakki, Finnamyl Oy
14.00 Uusi luomuasetus, Tero Tolonen, MMM
14.20 Yhteenveto ja keskustelua
14.40 Kahvit
15.00 Luomuliiton syyskokous

Pidätämme oikeudet muutoksiin ohjelmassa.

Takaisin tapahtuman pääsivulle