Aittavaaran luomutila ja Siikalahden lintukosteikkoalue

Siikalahden luontoalue, Parikkala (autojen parkkialue: Kaukolantie 291, 59100 Parikkala)
Pertti Paajanen, puh. 040 503 8986

 

Ketkä viljelevät tilaa?

Aittavaaran luomutilan viljelijät ovat Jarkko ja Suvituuli Anttonen sekä Suvituulin isä Pertti Paajanen ja setä Erkki Paajanen.

Mitä tuotatte luomuna?

Tilalla on luomuviljelyssä 23 hehtaaria peltoa, lisäksi 25 ha Siikalahden rantoja on vuokrattu laitumiksi. Hereford-lihakarjan emolehmiä on 24 kappaletta. Päätuote on n. puolivuotiaina emästään vieroitetut välitysvasikat, jotka myydään kasvamaan toisille tiloille. Pääosa pelloista on luomuapilanurmilla, josta tehdään eläimille rehua talveksi.

Miksi tilanne on luomutila?

Luomuviljely on mielekkäämpää kuin tavanomainen viljely, luonnonläheistä.  Se on myös kannattavampaa pienelläkin tilalla. Tila on Parikkalan ensimmäinen luomutila, jo vuodesta 1989.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilallanne luonnon päivänä 26.8.2017?

Tapahtumapäivä sijoittuu Siikalahden lintukosteikon opastuskeskukseen. Aluetta hoitava Metsähallitus ja Aittavaaran tila ovat pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita.

Siikalahden lintutornista pääsee näkemään tilan luomuhereford-karjan, joka on työssään luonnonhoito-ja maisemanhoitolaidunnuksessa Siikalahden rantalaitumella. Luomuviljelijä Pertti Paajanen kertoo laiduntavan karjan hyödyistä lintujärvelle ja hän kertoo halukkaille myös luomutuotantotavasta laajemmin, kuten kompostinkäytöstä ja viljelykierrosta.

Ota kiikarit mukaan niin voit nähdä paremmin lintuja ja myös lauman siitossonnin Elmerin, joka on kuvassa ja muita kahlaavia nautoja.

Aittavaaran tilan väki on paikalla klo 12-15.

Kello 14 alkaen biologi ja tietokirjailija Pertti Koskimies kertoo asiantuntijana Siikalahdella viihtyvistä linnuista.

Opastuskeskuksen luontotuvalla on tapahtuman ajan nähtävillä luomuviljelijä Erkki Paajasen valokuvia, jotka hän on ottanut Siikalahden alueen luonnosta.

Luontotuvalla on pysyvä näyttely, joka esittelee monipuolisesti alueen runsaslukuisia lintuja ja kasvillisuutta. Siikalahden lintuvuoden kiertokulku on esillä kuvitetun kalenterin muodossa. Lisäksi näyttely kertoo alueen tutkimuksesta ja hoitotoimista.

Onko kahviota; entä mitä tilata voi tuolloin ostaa?

Opastuskeskuksen nuotiopaikalla on myynnissä klo 12-15 Palvipirtin Riitta Matikaisen myyntipiste.

Kahviosta saa luomukahvia,- teetä ja -mehua sekä Parikkalan Pika-Pullan luomuruisleipiä erilaisin höystein ja makkaroita, jotka voi itse paistaa nuotiolla.

Ajo-ohje

Etäisyydet lähikaupungeista:

100 km Lappeenranta
60 km Imatra
60 km Savonlinna

Autolla tulijoiden tulee kääntyä Parikkalan kohdalla Lappeenranta – Joensuu-tieltä (E6) kohti Kaukolaa. Tien varrella olevalta pysäköintialueelta lähtee polku, joka vie lintutornille Siikalahden luontotuvan kautta. Pysäköintialueelta on 200 metrin matka luontotuvalle.

Julkisilla kulkuneuvoillakin pääsee lähelle. Siikalahti sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Parikkalan keskustasta, jonne pääsee lauantaisinkin junalla.

Ajo-ohjeet kartalla. Siikalahden sivuilta lisätietoa.

Luonnon päivän kaikki avoimet luomutilat löydät täältä.