Wehmaan Kartano

Pieksämäentie 234, 51900 Juva
Anna Grotenfelt-Paunonen, Carin ja Mattias Grotenfelt
puh. 040 4101626 (Teehuone)

Keitä tilalla asuu?

Wehmaan Kartanossa asuu Grotenfeltin perhe ja heidän 60 luomulypsylehmäänsä. Perheen keskimmäinen lapsi Carin on tilan isäntä ja hän asuu yhdessä miehensä Mattiaksen kanssa tilalla. Päärakennuksessa asuvat ja töissä tukena ovat Carinin vanhemmat Nils ja Kerstin. Isosisko Anna pyörittää englantilaista teehuonetta Teahouse of Wehmaisia, joka sijaitsee komeaa kivinavettaa vastapäätä. Myös kuopus Wilhelm käy usein tilalla varsinkin kesällä, kun hän pyörittää perustamaansa Saimaan Teatteria.

Mitä tuotatte luomuna?

Tilan päätuote on luomumaito, joka menee Jalasjärvelle suomalaiselle perheyritykselle Juustoportti Oy:lle. Lisäksi tilalla myydään oman karjan luomunaudanlihaa sekä jonkun verran myös luomuviljoja siinä määrin mitä lehmien ruokinnasta jää yli.

Miksi tilanne on luomutila?

Nilsin ja Kerstinin otettua tila haltuunsa 1980-luvun alussa, heille oli heti selvää, että tilalla olisi erikoistuttava johonkin, jotta etelä-savolaisella tilalla olisi mahdollisuus tulevaisuuteen. Luomu oli vaihtoehdoista miellyttävin ja heistä kehittyi alan rautaisia ammattilaisia. Nykyiselle isännälle Carinille oli itsestään selvyys jatkaa vanhempiensa työtä. Miksi muuttaa toimivaa ja innoittavaa tuotantoa?!

Mitä yleisö näkee ja kokee tilallanne luonnon päivänä 26.8.2017? Onko kahviota; entä mitä tilalta voi tuolloin ostaa?

Suomen luonnon päivänä tilalla tapahtuu paljon, samaan aikaan on Maista luomu-viikonlopputapahtuma.

Pihamaalla on luomusadonkorjuumarkkinat avoinna klo 16 saakka ja illalla pääsee vielä iltamiin! Luentotilassa on tilan luomutuotannosta kertova esitys ja monia muita luomuruoasta ja luomuviljelystä kertovia lyhytluentoja. Tilaesittelyt alkavat klo 10 ja klo 13.

Teehuoneella voi käydä virkistymässä, syömässä suolaista tai makeaa luomutarjottavaa.

Kivinavetan oviaukosta voit katsella lypsyrobotin toimintaa, kun se lypsää lehmiä. Jos tilalla sattuu olemaan vastasyntyneitä vasikoita tapahtumapäivänä, niin näet oviaukosta myös emän ja vasikan yhteiseen karsinaan. Pääset osallistumaan viimeisimmäksi syntyneen vasikan nimeämiseen antamalla nimiehdotuksen, joka alkaa O-kirjaimella.

Ajo-ohje tilalle

Tilalle on helppo löytää! Sijaitsemme Juvalla kaksi kilometriä 5-tien ja 14-tien risteyksestä länteen päin. Eli ABC:n risteyksestä kaksi kilometriä Pieksämäkeen päin. Suuri kivinavetta ja kaunis koivukuja jäävät harvoilta huomaamatta.  Os. Pieksämäentie 234, 51900 Juva

Luonnon päivän kaikki avoimet luomutilat  löydät täältä.