KEUDA, Saaren kartanon puutarha, Mäntsälä
Puutarhantie 1a , 04920 Saarenataus (Mäntsälä)
puh. 0500 913 595

FB: keudapuutarha

Saaren kartanon puutarha Mäntsälässä on opetuspuutarha, jossa viljellään vihanneksia, yrttejä, marja- ja hedelmäkasveja avomaalla. Kasvihuoneissa viljellään vihanneksia ja koristekasveja.

Puutarhurin opintojen yhteydessä opiskelijat tutustuvat monenlaisiin viljelymenetelmiin. He näkevät kasvukauden aikana kasvien kehittymisen siemenestä sadonkorjuuseen. Opintojen aikana seurataan tiiviisti maan kasvukuntoa ja pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta

Kuka tilaa pitää?

Tilan ylläpitäjä on Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (KEUDA). Puutarhalla työskentelee kolme vakituista puutarhuria. Myös opiskelijat tekevät puutarhan ajankohtaisia töitä. Opetussuunnitelmaa muokataan mahdollisuuksien mukaan kulkemaan samassa rytmissä kasvukauden ja viljelysuunnitelmien mukaan.

Mitä tila tuottaa luomuna?

Tilan avomaan tuotanto on kokonaisuudessaan luomua ja peltolohkolla on monipuolinen viljelykierto. Kasvi- ja kausihuoneessa luomuna tuotetaan salaattia, avomaan vihannesten taimet sekä yrtit.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla Suomen luonnon päivänä 31.8.2019?

Tuotannon ja viljelyn esittely vieraille on keskitetty kasvihuoneiden alueelle. Luvassa on salaattihuoneen tuotannon esittelyä ja yrttien viljelyssä käytetty kausihuone on avoinna ja siellä vierailijat pääsevät tutustumaan yrttien kasvatukseen, hoitoon, sadonkorjuuseen ja kuivatukseen.

Avomaan vihannestuotantoa ja -viljelyä esitellään kuvien ja näytteiden sekä maistiaisten muodossa. Myös luomulavatarhaviljelyksestä on luvassa esittelyä – kasvualustan perustamisesta kasvivalintoihin. Erikoisuutena on Luonnonvarakeskuksen yrtti- ja rohdoskasvien geenivarojen kaksoiskokoelma. Ja lopuksi voi vielä testata tietouttansa yrttitunnistuskisassa!

Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Puutarhamyymälä on avoinna tapahtumana ajan ja tarjolla on kahvia, vihanneksia ja kuivattuja yrttejä.

Ajo-ohje tilalle

Osoite: Puutarhantie 1a, 04920 Saarentaus
https://www.keuda.fi/assets/Saaren-kartano/SAAREN-TILAT-PYSAeKOeINTI-JA-KARTTA.pdf
Katso liitteestä s. 3. Tapahtuma sijoittuu numeroiden 21-23 väliselle alueelle.

Takaisin tilalistaan