Kallelan luomutila 
Niemenkulmantie 86, 21250 Masku
puh. 0400 953 660

FB: Kallelan luomutila

Perinnemaisemat ovat pääosin perinteisen karjatalouden muovaamia maisematyyppejä. Perinnemaisemat jaetaan ihmisen rakentamiin perinnemaisemiin ja niitto- ja laiduntalouden synnyttämiin luontotyyppeihin eli perinnebiotooppeihin. Erilaiset niityt ovat maamme tärkeimpiä perinnebiotooppeja.

Perinnebiotooppien määrä on maassamme hälyttävästi laskenut. Alueet ovat rehevöityneet ja monin paikoin kasvaneet umpeen. Kallelan luomutilalla hoidetaan ympäristösopimuksiin kuuluvia perinnemaisemia laiduntamalla ja niittämällä. Perinnebiotooppien säilyttäminen vaatiikin alueiden jatkuvaa käyttöä.

Kuka tilaa pitää?

Tilaa viljelee Minna ja Heikki Ajosenpää.

Mitä tila tuottaa luomuna?

Tilalla viljellään luomuna viljoja – ruista, vehnää, kauraa – ja härkäpapua, hernettä sekä tärkkelysperunaa.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla Suomen luonnon päivänä 31.8.2019?

Tapahtumapäivän aikana yleisö pääsee tutustumaan luomukasvinviljelyyn erikoistuneen kulttuurimaisemassa toimivan luomutilan toimintaan. Samalla yleisö pääsee näkemään tilan metsälaitumia ja niittyjä hoitavia Mäksmäen lammastilan ahvenanmaan lampaita.

Lisäksi yleisölle nähtävillä traktoreita ja muita maatilan arjessa käytettäviä työkoneita.

Päivän aikana (klo 12:30 & 14:00) järjestetään myös paimennusnäytös yhteistyössä paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen, SLL Hirvijokilaakso ry:n kanssa. Näytösten välissä saatavilla tietoa lampaiden laidunnuksesta ja paimennuksesta – paimenkoirat ottavat myös mielellään vastaan rapsutuksia.

Läheisten peltojen, lammaslaitumen ja metsän halki kulkee luontopolku, jonka varrella voi sään salliessa itse paistaa lettuja nuotiolla pientä maksua vastaan. Luontopolun pituus on n. 1 km.

Nuku yö ulkona -tapahtuma:

Kallelan tilalla vierailijoilla on mahdollisuus myös osallistua Suomen Ladun organisoimaan Nuku yö ulkona –tapahtumaan, nimellä Nuku yö laitumella! Yöpyminen tapahtuu Kallelan luomutilan lammaslaitumella. Tapahtuman ajaksi lampaat on siirretty toiselle laitumelle, mutta niitä voi ohjatusti käydä katsomassa illan aikana.

Osallistujille on tarjolla iltanuotiolla lettuja + kahvia/teetä sekä aamupuuroa + kahvia/teetä. Lisäksi alueella on ulkohuussi ja juomavettä. Osallistujat tarvitsevat oman teltan ja yöpymisvarusteet, säänmukaisen vaatetuksen ja omat ruokailuvälineet. Muutamia telttoja on saatavilla myös järjestäjiltä, jos omaa telttaa ei ole. Mukaan kannattaa varata myös omaa evästä. Alueelle voi saapua klo 18 alkaen. Illan aikana on luvassa vapaamuotoista ohjelmaa kiinnostuksen mukaan mm. nuotiolauluja, tarinoita tilan historiasta, leikkejä.

Tapahtuma on lapsiystävällinen ja päihteetön. Koirat ja muut lemmikkieläimet pyydetään jättämään kotiin.

Nuku yö laitumella -tapahtuman kulukorvaus on (sis. iltaletut, aamupuuron ja kahvit/teet) 10 €/aikuinen ja 5 €/lapsi. Ilmoittautuminen viimeistään ke 28.8. mennessä terhi.ajosenpaa@gmail.com tai 040 835 6478.  Ilmoittautumisen yhteydessä annetaan tarkemmat ohjeet saapumisesta ja pysäköinnistä. Tapahtumaan mahtuu 40 henkilöä.

 Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Tapahtuman aikana tilalla toimii latokahvio jossa myynnissä tilaherkkuja. Suoramyynnistä ostettavissa tilan sesongin mukaisia tuotteita sekä Mäksmäen lammastilan lammastuotteita.

Ajo-ohje tilalle

Kallelan luomutila sijaitsee Maskun Niemenkulmalla. Kustavintieltä käännytään suuntaan Naantali Lietsalantielle, ajetaan n. 2,4 km ja käännytään Niemenkulmalle. Niemenkulmantietä ajetaan noin 700 metriä. Tien varressa on opastus pellolla sijaitsevalle P-alueelle

Takaisin tilalistaan