Kaupunkilaisten oma pelto
(Herttoniemen ruokaosuuskunta)
Anttilantie 11, 01450 Vantaa
puh. 050 571 5032

www.omapelto.fi
FB: Kaupunkilaisten oma pelto

Community Supported Agriculture (CSA) on maatalousmalli, jossa joukko kuluttajia maksaa viljelijälle kasvukauden alussa sellaisen summan rahaa, että tuottaja pystyy viljelemään heille vihanneksia koko kasvukauden. Yleensä CSA:n jäsenet myös auttavat viljelijää talkootyötä tekemällä ja osallistumalla toimintaan.

Kaupunkilaisten oma pelto on Suomen ensimmäinen CSA-maatila (community supported agriculture) ja perustuu kumppanuusmaatalouteen, jossa yritetään luoda uutta kestävämpää maatalousmallia. Kumppanuusmaatalouteen liittyy voimakkaasti yhdessä tekeminen ja yhdessä asioiden ratkaiseminen. Kumppanuusmaatalous luo henkilökohtaisen suhteen viljelijän ja kuluttajan välillä. Kun jäsen liittyy kumppanuusmaatilan jäseneksi hän saa yhden osan pellon sadosta. Jäsenet saavat sato-osuuden eli satokassillisen kasviksia suoraan tilalta koko satokauden. Investoinnit päätetään yhdessä jäsenten kanssa.

Kuka tilaa pitää?

Kaupunkilaisten oma pelto on Ruokaosuuskunnan viljelemä biodynaaminen tila, joka perustettiin vuonna 2011. Osuuskuntaan kuuluu 200 kotitalouden lisäksi mm. muutama ravintola, päiväkoti ja koulu. Tilalla työskentelee osuuskunnan palkkaamat puutarhurit, työharjoittelijat ja osuuskunnan jäsenet.

Mitä tila tuottaa luomuna?

Tilalla vieljällään luomuna ja biodynaamisesti 3,5 hehtaarin avomaata, joka tuottaa yli 30 erilaista kasvilajia. Viljelyssä on mm. salaatteja, papuja, runsaasti erilaisia kaaleja, kurpitsoja ja sipuleita sekä yrttejä kuin myös mustaherukkaa.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla Suomen luonnon päivänä 31.8.2019?

Tilan viljeltäviin kasveihin pääsee tutustumaan peltotilakierroksilla, joissa kerrotaan miten ja mitä tilalla viljellään. Lisäksi omatoiminen kilpailu, jossa tunnistetaan kasviksia ja maatilan koneita. Lapsille on myös iso leikkitraktori!

Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Tilapuoti on auki ja sieltä on mahdollista ostaa sesongin mukaisesti tarjolla olevia tuotteita. Lisäksi kesäkahvila on auki ja siellä on tarjolla kahvia sekä muita herkkuja.

Ajo-ohje tilalle

Autot kannattaa jättää Vantaan Steinerkoulun parkkipaikalle osoitteeseen punatulkuntie 2. Pellolle on parkkipaikalta kävelymatkaa noin 300 metriä. Pellolle pääsee myös helposti ja kätevästi julkisilla. Sijainti kartalla: https://bit.ly/2vsb53m

Tervetuloa!

Takaisin tilalistaan