Kurjen tila
Rautialantie 419, 37470 Vesilahti
puh. 041 528 9672


www.kurjentila.fi
FB: Kurjen tila

HUOM. Tila on avoinna vierailijoille klo 11-14

 Ekokylä on useista kotitalouksista muodostuva kylämäinen asuntoryhmä, jossa asumiseen liittyy erilaisia ekologisia ja sosiaalisia tavoitteita. Kurjen ekokylähankkeessa vanhan Kurjen tilan ympärille on lähdetty rakentamaan ekokyläkokonaisuutta jossa perheiden perustama kiinteistöyhtiö omistaa tilan maa-alueet ja yhteiskäytössä olevat rakennukset.

Ekologisesti rakennetut uudisrakennukset on sijoitettu määräaloille, jotka yhtiö vuokraa maanvuokrasopimuksella ekokylän osakkaille. Tilalle asumaan tulevat osakkaat sitoutuvat yhteiseen osakassopimukseen, jossa määritellään kylän arkeen liittyvät raamit. Jokaiselle talolla on oma yksityinen piha-alue. Lisäksi on yhteisiä piha-alueita yhdessäoloa, lasten leikkiä, hyötykasvimaita ja rauhoittumista varten.

 Kuka tilaa pitää?

Kurjen biodynaamista tilaa viljelevät Ira ja Ari Hellsten. Tilalla työskentelee myös puutarhuri Sanni Laitila.

Mitä tila tuottaa luomuna?

Tila tuottaa luomuavomaanvihanneksia sekä kasvattaa luomunaudan, -lampaan ja – karitsanlihaa.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla Suomen luonnon päivänä 31.8.2019?

Tilan lampaita ja lehmiä pääsee tarkastelemaan laitumen laidalle. Lapsille on luvassa omaa ohjelmaa Kurjen ekokyläyhdistyksen toimesta. Puutarhurin työhön voi tutustua puutarhalla, jossa Sanni Laitila esittelee puutarhaa. Opastettuja teemakierroksia on kaksi.

Kello 11.30 ”Nosta oma satokassi” – kierroksella nostetaan itse tutuimpia juureksia, kuten punajuurta, porkkanaa, perunaa ja sipulia omaan kassiin ja samalla kuullaan niiden viljelystä ja käytöstä. Kierroksen jälkeen kassi punnitaan ja  maksu määräytyy painon mukaan. Kierros sopii erityisesti lapsiperheille, mutta kaikki muutkin ovat toki tervetulleita!

Kello 13.00 ”Kerää oma kimppusi” – kierroksella tutustutaan yrtteihin ja kukkiin ja kerätään itselle mieluinen yrttikukkakimppu ja kuullaan samlla niiden viljelystä ja käytöstä. Kierroksen jälkeen kimpun koko mitataan ja maksu määräytyy koon mukaan.

Pihasta löytyy myös kirpputori ja vierailevia myyjiä, joiden pöydistä löytää mm. leipomuksia ja ekologisia puuesineitä.

Tervetuloa viihtymään!

Nuku yö ulkona -tapahtuma:

Tila osallistuu myös Suomen Ladun organisoimaan Nuku yö ulkona – tapahtumaan. Yöpyä voi Kurkirahaston mailla sijaitsevan pienen metsälammen rannalla omissa teltoissa (Ruisvainiontie 22, 37470 Vesilahti). Paikalla on nuotiopaikka ja kuivakäymälä. Juomavettä saa ulkohanasta. Pyhäjärven rannassa olevalle uimarannalle on matkaa 400-500 metriä. Miljöö on agraarinen, sillä tilan kuivurit ovat lammen välittömässä läheisyydessä.

Tapahtuman aluksi on mahdollista osallistua kello 18:00 alkavalle tunnin kestävälle tilakierrokselle, joka lähtee Kurjen tilan pihasta osoitteesta Rautialantie 419, 37470 Vesilahti. Kello 19:00 kokoonnumme leiripaikalle pystyttämään telttoja ja sytyttämään nuotiota. Ilta jatkuu vapaan yhdessäolon merkeissä nuotion ääressä.

Kello 18:00 alkavalle tilakierrokselle voi osallistua myös ilman, että osallistuu Nuku yö ulkona –tapahtumaan.

Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Kurjen tilan luomukesätori- ja kahvila on avoinna kello 11-14. Tarjolla on puutarhan satoa, lihaa pakastimesta ja lammastuotteita; taljoja, lankoja ja neuleita. Kesäkahvila tarjoaa luomuisia leipomuksia, luomukahvin, teen ja mehun kera. Pop-up ravintola loihtii luomurosvopaistiannoksia, jotka koostetaan alusta loppuun tilan omista demeter raaka-aineista. Kasvisvaihtoehtokin löytyy.

Ajo-ohje tilalle

Vesilahden keskustasta tilalle on matkaa nelisen kilometriä; reitti kulkee Rautialantietä kirkonkylän raittia myöten, kirkolta meille on matkaa pari kilometriä. Tilalla on opasteet parkkipaikalle.

 Takaisin tilalistaan