Saaren kartanon puutarha (Keuda)

Puutarhantie 1 a, 04920 Saarentaus (Mäntsälä)
puh. 0500 913 595

Kuka tilaa pitää?

Saaren kartano on Keudan puutarhatuotannon opetuksen opetusmaatila. Kartanon 4,5 hehtaarin luomupelto on erotettu maatilan peltolohkoista vuonna 2012 ja luomuun siirryttiin vuonna 2015. Vuosittain lohkolla viljellään vihanneksia ja monivuotista apilanurmea.

Saaren koulutilan muut pellot (n. 100 ha) ja eläimet eivät ole luomussa.

Kasvihuoneista osa on luomussa ja osaa viljellään tavanomaisin menetelmin. Rinnakkaisviljely onnistuu, kun samaa lajia (esim. tomaatti) ei viljellä eri menetelmillä samanaikaisesti. Tämä toiminta mahdollistaa ammatillisen opetuksen mahdollisimman monipuolisesti tuleville puutarha-alan ammattilaisille. Luomunäkökulma ja IP-menetelmät ovat ohjauksen ydin.

Mitä tila tuottaa luomuna?

Avomaan vihanneksia laaja valikoima. Opetustilan pellolla esitellään ja kasvatetaan käytännössä lähes kaikkia Suomessa kasvatettavia vihanneksia (taimikasvatus ja suorakylvöt).

Kasvihuoneissa salaatit, yrtit ja versot sekä taimikasvatustunnelissa avomaankurkku ja kurpitsat. Kohopenkkiviljelyssä lähinnä kurpitsat.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla luonnon päivänä 25.8.2018?

Kerromme kasvihuonekierroksella salaattilajeista ja niiden kasvatuksesta luomuna. Kierroksella tutustutaan myös yrttien korjuuseen sekä kasvisten pakkaukseen ja kuivatukseen.

Avomaalla esittelemme vihanneslajeja ja niiden kehitystä sekä luomukasvinsuojelua. Suurin osa lajeista kasvaa penkeissä, joihin on levitetty biohajoava muovi. Kastelu ja kasvukauden aikainen lisälannoitus hoidetaan tihkukastelulla. Esittelemme luomulohkojen viljelykiertoa ja havainnoimme kasvualustan viljelykuntoa.

Esittelemme myös avomaalla käytössä olevia viljelykoneita ja laitteita mm. muovinlevityskoneetta ja liekitintä.

Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Koulutilan puutarhamyymälä on auki. Myynnissä on kaikkia tilalla kasvatettavia tuotteita: kasvihuone- ja avomaan vihanneksia sekä yrttejä (luomu) ja maatilan jauhotuotteita. Myymälän yhteydessä on myös taimimyyntiä ja kukkakauppa.

Ajo-ohje tilalle facebook-sivulla:

https://www.facebook.com/keudapuutarha/

Takaisin tilalistaan.