Kuka ostaa luomua?

Luomu on suomalaisille arkea, sillä noin puolet kuluttajista kertoo ostavansa luomua säännöllisesti. Vuonna 2015 tehdyn luomun kuluttajabarometrin mukaan yli  neljäsosa kotitalouksista ostaa luomutuotteita viikoittain ja lähes puolet vähintään kerran kuukaudessa.

Aktiivisin luomukulutus keskittyy pääkaupunkiseudulle, mutta muuallakin Suomessa noin viidesosa kuluttajista ostaa luomua vähintään viikoittain.

suomalaiset_luomukuluttajina

Aktiiviset luomukuluttajat ostavat luomua vähintään kerran viikossa. Tässä ryhmässä on paljon pienten lasten perheitä sekä nuoria ja keski-iän jo ylittäneitä pariskuntia. Ryhmässä korostuu asuinpaikkana pääkaupunkiseutu ja korkea-asteen koulutus.

Säännölliset luomukuluttajat ostavat luomua muutaman kerran kuussa tai harvemmin, mutta kuitenkin säännöllisesti. Tässä ryhmässä on paljon alle 30-vuotiaita miehiä ja naisia sekä yli 50-vuotiaita naisia. Asuinpaikka on usein maaseutu ja koulutus ylempää keskiastetta.

Satunnaiset luomukuluttajat ostavat luomua vain satunnaisesti. Tähän ryhmään kuuluvat ovat yleisemmin miehiä kuin naisia, kouluikäisten lasten vanhempia sekä keski-ikäisiä sinkkuja. Ryhmässä korostuu asuinpaikkana kaupunki ja koulutustasona perusaste.

Luomusta kieltäytyjät eivät osta milloinkaan luomua. Tässä ryhmässä on enemmän miehiä kuin naisia sekä usein nuoria sinkkuja tai perheitä, joissa lapset ovat teini-ikäisiä. Asuinpaikka on usein pieni kaupunki, ja koulutus edustaa perusastetta tai alempaa keskiastetta.

Luomun kuluttajabarometrin mukaan lähes puolet suomalaisista arvioi luomukulutuksensa kasvavan vielä lähivuosina. Suurin luomun kysyntää lisäävä tekijä olisi nykyistä edullisempi hintataso. Kysyntää lisäisi myös se, jos kuluttajat tietäisivät tuottajien saavan luomusta oikeudenmukaisen hinnan.

Lähde: Pro Luomu/Luomun kuluttajabarometri 2015

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Status-motiivien aktivoiminen voi saada suosimaan luomua – ja tehdä iloiseksi!

Appetite-tiedelehdessä julkaistussa, Vaasan yliopiston, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Jyväskylän yliopiston yhteistutkimuksessa on selvitetty erilaisin kokeellisin menetelmin, kytkeytyykö luomuruokien suosimiseen sosiaaliseen statukseen liittyvää mainesymboliikkaa, ja millaisin eri tavoin se voi ilmentyä. Työn taustalla on huomioita siitä, että kestävien tuotteiden kulutussyiden on monesti osoitettu olevan myös maineellisia. Tutkimus rakentui kahdesta osiosta, joissa yliopisto-opiskelijat tekivät joko tuotevalintoja tai... Lue lisää »

Luomuhedelmien ja -vihannesten tarjoaminen pakkaamattomana voi edistää niiden myyntiä

Hollantilaisen Wageningenin yliopiston tutkijat tutkivat pakkauksien käytön ja pakkaamattomuuden vaikutuksia siihen, valitsevatko kuluttajat hedelmien ja vihannesten joukosta luomuvaihtoehdon. Tutkijat tarttuvat ristiriitaiselta vaikuttavaan käytäntöön, jossa monissa ruokakaupoissa tavanomaisesti viljellyt hedelmät ja vihannekset ovat suurimmaksi osaksi pakkaamattomia ja luomutuotteet taas useammin pakattuja.   Pakkaamiseen liittyy teknisiä perusteluja ja kuluttajien mieltymyksiä Tutkimuksen taustalla on monitahoinen keskustelu elintarvikkeiden pakkaamisen syistä ja pakkaamisen... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Do organic food systems produce healthy diets?

Professor Carola Strassner specializes in food systems sustainability, with the emphasis on the whole system approach to sustainability. Her resent research interests are institutional catering, school meals and the organic food system. Organic food consumption patterns seem to be close to both recommended healthy dietary patterns as well as sustainable diet patterns. European studies show... Lue lisää »

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita?

 Luonnonmukaisen ruuan kulutus näyttää liittyvän sekä ruuan terveellisyyteen ja kestävyyteen. Professori Carola Strassner valotti viimeaikaisia tutkimustuloksia kansainvälisen luomukonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017. Professori Strassner on erikoistunut ruokajärjestelmien kestävyyden tutkimukseen. Hänen viimeaikaisimmat tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa julkisia ruokapalveluja. Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia,... Lue lisää »

Säännöllisesti luomuruokaa syövien terveydentila ja kulutustottumukset poikkeavat muista

Eurooppalaisiin luomutuotteiden käyttäjien kärkikaartiin sijoittuva Ranska on käynnistänyt laajan tutkimuksen, jossa vertaillaan tavanomaisia elintarvikkeita ja luomutuotteita ostavia kuluttajia. Kymmenen vuotta kestävässä seurantatutkimuksessa on mukana 120 000 ihmistä ja kaikkiaan tutkijat analysoivat myös noin 20 000 veri- ja virtsanäytettä. Emeritusprofessori Denis Lairon INSERM/INRA-tutkimuskeskuksesta Marseillesta muistutti, että luomuviljelyn osuus vaihtelee EU-maissa 3–20 prosentin välillä. Kuluttajakysyntä lisääntyy vuosittain. Laironin... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »