Luomu ravintoloissa ja ruokapalveluissa
Luomun käyttö ammattikeittiöissä on lisääntynyt selvästi viime vuosina. Food Service Feedback 2016 -tutkimuksen mukaan luomutuotteita käytti vuonna 2016 vähintään viikoittain jo yli kolmannes ammattikeittiöistä. Päivittäin luomuraaka-aineita käytti 17 % ammattikeittiöistä.
Ammattikeittiöt kertoivat tärkeimmäksi syykseen käyttää luomua hyvän maun. Lähes yhtä tärkeinä ne pitivät eettisyyttä ja ympäristöasioiden huomiointia.
Ammattikeittiöt aikovat lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä myös tulevaisuudessa, sillä asiakkaiden uskotaan haluavan sitä: 41 % keittiöistä arvioi, että luomun kysyntä kasvaa.
Luomuraaka-aineista ammattikeittiöt käyttävät eniten viljatuotteita, maitoa ja maitovalmisteita sekä vihanneksia ja kasviksia. Vähiten luomuna käytetään lihaa ja lihavalmisteita. Jatkossa luomun käyttöä aiotaan kuitenkin lisätä kaikissa eri tuoteryhmissä.
Useimmiten luomua käytetään henkilöstö- ja ruokaravintoloissa ja pääkaupunkiseudulla. Julkisista keittiöistä eniten luomua käyttävät päiväkodit; peruskouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa luomua tarjotaan jo jonkin verran. Harvinaisinta luomun tarjoaminen on baareissa ja pikaruokapaikoissa.
Luomun käytön lisäämisen suurimmaksi esteeksi koetaan riittävän isojen raaka-aine-erien saatavuus ja jossain määrin myös hinta.
EkoCentria pitää yllä ammattikeittiöille tarkoitettua Portaat Luomuun -ohjelmaa, jonka avulla keittiöitä autetaan lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan on liittynyt jo yli 2 400 ammattikeittiötä.