Ruoka_annosTerveellistä luomuruokaa

Luomun ravitsemuksellista laatua on tutkittu vasta vähän, mutta joitakin eroja luomun eduksi on jo havaittu.

Ihmisen kokonaisruokavalion tasolla eri tuotantotavoilla tuotetun ruoan ravintosisällöissä ei ole merkittäviä eroja. Samat välttämättömät ravintoaineet saa siis niin luomusta kuin tavanomaisestikin tuotetuista elintarvikkeista.

Tiettyjen luomutuotteiden on kuitenkin todettu sisältävän tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä makro- ja mikroravintoaineita kuten tyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Näitä luomuruoan etuja on analysoitu mm. Ranskan maatalouden tutkimuskeskuksessa INRA:ssa laaditussa kirjallisuuskatsausartikkelissa, jossa on tarkasteltu Euroopassa tehtyä luomututkimusta ja vertailtu eri tavoin tuotettujen elintarvikkeiden koostumusta.

Merkittäviä eroja löytyy esimerkiksi eläintuotteista. Luomumaidon ja lihan rasvahappokoostumus on tavanomaisia terveellisempi, sillä ne sisältävät tavanomaisia tuotteita enemmän tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Erot ruokalautasella

Tutkimusten mukaan luomujuurekset, kasvikset ja hedelmät sisältävät tavanomaisia enemmän ravinto-aineita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on korkeampi. Useissa luonnonmukaisesti tuotetuissa kasveissa onkin enemmän elimistöä suojaavia antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetuissa. Esimerkiksi tomaateista, perunoista, mandariineista ja mansikoista löytyy runsaasti fenoleita, salisyylihappoa ja flavonoideja.

Merkittävä ero luomun eduksi löytyy myös kasvisten nitraattipitoisuudesta. Viljelytapojen erot vaikuttavat siis lautasella saakka.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Ihmistoiminnan ja elämäntyylien vaikutus ja kytkennät mikrobistoon, terveyteen ja ekosysteemeihin

Meitä kaikkia ympäröivät monimuotoiset mikrobiyhteisöt, joiden merkitystä terveyden ylläpitämiselle ei kaikilta osin vielä tunneta kovin hyvin. Ihmiskunnan toiminta ja elintapamme kuitenkin muuttavat mikrobiyhteisöjä. Tässä tutkimuskatsauksessa käydään läpi ihmisten, eläinten, kasvien ja mikrobiyhteisöjen välisiä vuorovaikutuksia sekä tutkimustarpeita niiden paremmaksi ymmärtämiseksi One Health -periaatteen mukaisesti. Artikkelissa on mukana suomalaisia tutkijoita.   Monikansallinen tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuskatsauksen kasvien,... Lue lisää »

Maidon torjunta-aine-, antibiootti- ja kasvuhormonijäämät tavanomaisessa ja luomutuotannossa

Amerikkalaisessa tutkimuksessa mitattiin torjunta-aineiden, antibioottien ja kasvuhormonien jäämiä tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti tuotetuista maidoista. Vähittäismyynnissä olevia kuluttajien suosimia maitoja ostettiin elintarvikemyymälöistä eri puolilta Yhdysvaltoja.   Näytteitä oli yhteensä 69, joista 25 tavanomaisesti tuotettua ja 26 luomutuotettua 2 % rasvaa sisältävää maitoa ja vastaavasti 9 ja 9 näytettä kummankin tuotantotavan täysmaitoa. Näytteet lähetettiin tuoreina analysoitaviksi Emory-yliopiston lääketieteen... Lue lisää »

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa

Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista. Erilaisten tuotantotapojen vaikutusta nopeasti kasvavien broilereiden lihan laatuun on tutkittu vielä vähän. Tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten laidunnus vaikuttaa broilerinlihan laatuun. Vertailussa neljä kasvatustapaa Kiinteiden kanaloiden... Lue lisää »

Luomuruoan laatu ja terveyshyödyt

Luonnonmukaisesti tuotetun ja tavanomaisen ruoan ravitsemuksellista laatua vertailtiin italialaisessa katsauksessa. Sertifioitu luomutuotanto edellyttää, että tuotannossa noudatetaan agroekologisia viljelymenetelmiä, jotka painottavat maaperän hoitoa ja vähentävät ympäristön kuormitusta. Luomutuotannossa ei hyväksytä synteettisiä kasvinsuojeluaineita ja lannoitteita, vaan kasvinsuojelussa turvaudutaan ennaltaehkäiseviin viljelytoimiin ja mekaanisiin menetelmiin sekä lannoitetaan viljelykierrossa olevilla viherlannoitusnurmilla, orgaanisilla kierrätyslannoitteilla ja karjanlannalla. Luomukarjataloudessa pyritään myös tuotantoeläinten hyvinvointiin... Lue lisää »

Puolukalla on verisuoniterveyttä parantavia vaikutuksia

Suomalainen puolukka alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa verenpainetaudin eläinmallissa. Sydän- ja verisuonisairaudet koskettavat suurta osaa suomalaisista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan sydän- ja verisuonisairauksista aiheutuu miltei puolet suomalaisten työikäisten kuolemista. FINRISK2012-tutkimuksessa selvisi, että kohonnut verenpaine on jopa yleistynyt viime vuosina. Kohonneeseen verenpaineeseen liittyy usein muitakin riskitekijöitä, kuten verisuonten jäykistyminen ja elimistön lievä tulehdustila.... Lue lisää »

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

Health effects of organic food in discussions – more research is needed

Debates on health effects of organic food arise from time to time. There is not yet enough scientific clinical studies to give fair objective statemens, said professor Raija Tahvonen in the press conference of international NJF-conference in Mikkeli on 19th of June, 2017. Recent studies show, that organic food products contain certain nutrients and some... Lue lisää »

Do organic food systems produce healthy diets?

Professor Carola Strassner specializes in food systems sustainability, with the emphasis on the whole system approach to sustainability. Her resent research interests are institutional catering, school meals and the organic food system. Organic food consumption patterns seem to be close to both recommended healthy dietary patterns as well as sustainable diet patterns. European studies show... Lue lisää »

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita?

 Luonnonmukaisen ruuan kulutus näyttää liittyvän sekä ruuan terveellisyyteen ja kestävyyteen. Professori Carola Strassner valotti viimeaikaisia tutkimustuloksia kansainvälisen luomukonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017. Professori Strassner on erikoistunut ruokajärjestelmien kestävyyden tutkimukseen. Hänen viimeaikaisimmat tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa julkisia ruokapalveluja. Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia,... Lue lisää »

Luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon rasvahappokoostumuksessa on eroa

Meta-analyysi osoittaa, että luonnonmukaisesti tuotetussa maidossa on enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotetussa. Runsas laitumen ja nurmipalkokasvien käyttö luomulehmien ruokinnassa vaikuttaa maidon koostumukseen suotuisasti. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä kasvaa Suomessa ja muualla maailmassa. Ympäristöystävällisyyden ja eettisyyden lisäksi luomutuotteisiin yhdistetään usein mielikuva terveellisyydestä. Luonnonmukaisesti tuotettuun maitoon liittyvät terveysväittämät perustuvat muun muassa siihen, että luonnonmukainen tuotanto... Lue lisää »

Lisää artikkeleita » 1 2