Lisäaineita rajoitetusti

Lisäaineita käytetään elintarvikkeiden valmistuksessa yleensä jonkin teknologisen ominaisuuden kuten tuotteen säilyvyyden varmistamiseksi. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain välttämättömiä ja luonnossakin esiintyviä lisäaineita.

Luomussa sallitaan yhteensä 48 lisäainetta. Määrä on vain noin 1/7 tavanomaisten elintarvikkeiden valmistuksessa sallituista lisäaineista, joita on yli 300.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa sallitut lisäaineet ovat hapettumisenestoaineita, emulgointi-, stabiolointi- ja sakeuttamisaineita, happamuudensäätöaineita sekä paakkuuntumisenestoaineita ja pakkauskaasuja. Sallittuja on myös kaksi väriä (kasviperäinen lääkehiili ja annatto), joita kuitenkin saa käyttää vain tiettyjen erikoisjuustojen vahakuoren värjäämiseen.

Syyskuusta 2016 lähtien Suomessa on saanut lisätä D-vitamiinia homogenoituun rasvattomaan luomumaitoon, mutta homogenoimattomaan luomumaitoon sitä ei lisätä. Kaupoista löytyykin sekä D-vitaminoitua että D-vitaminoimatonta luomumaitoa. Maa- ja metsätalousministeriön asetusmuutoksella haluttiin avata luomumaidolle ovia koulujen ja päiväkotien ruokapalveluihin, joissa käytetään kansanterveydellisistä syistä D-vitaminoitua maitoa.

Monet lisäaineryhmät kokonaan kielletty

Luomutuotteiden valmistuksessa ei saa käyttää fosfaatteja, muunneltua tärkkelystä, makeutusaineita, arominvahventeita eikä muita väriaineita kuin em. juustonkuoren värjäämiseen tarkoitetut.

Monille luomussa sallituille lisäaineille on määritelty erityisedellytyksiä, esimerkiksi käyttömäärä on rajoitettu tai lisäainetta saa käyttää vain tiettyjen tuotteiden valmistuksessa. Esimerkiksi säilöntäaineina toimivia nitraattia ja nitriittiä saa luomussa käyttää vain lihavalmisteiden valmistuksessa, koska ne katsotaan välttämättömiksi mikrobikasvun ehkäisemiseksi. Nitriitin suurin sallittu käyttömäärä on kuitenkin huomattavasti vähäisempi kuin tavanomaisissa lihavalmisteissa. Muita säilöntäaineita luomussa ei saa käyttää.

Luomuelintarvikkeen valmistuksessa käytetyt lisäaineet kerrotaan tuotteen pakkausmerkinnöissä aivan kuten tavanomaistenkin elintarvikkeiden lisäaineet. Kaikki luomussa sallitut lisäaineet käyttökohteineen on lueteltu EU:n luomuasetuksen liitteessä VIII A.