Ruisleipia_uuniin_laittamassaRaaka-aineista 95 % oltava luomua

Luomuruoka tehdään luomutuotetuista raaka-aineista ja myös niiden jalostamisessa elintarvikkeeksi noudatetaan EU:n luomuasetusta (889/2008).

Jalostettujen luomuelintarvikkeiden kuten leivän, juuston tai lihamakaronilaatikon valmistusta säädellään tarkoin. Elintarvikkeen maatalousperäisistä ainesosista vähintään 95 % on oltava luomua: loput 5 % saa olla tavanomaisesti tuotettuja maatalousperäisiä raaka-aineita tai luomussa sallittuja lisäaineita, mutta vain, jos kyseistä raaka-ainetta ei ole saatavilla luomuna. Tällöinkään tavanomaiset raaka-aineet eivät saa olla mitä tahansa, vaan ne on määritelty tarkkaan EU:n luomuasetuksen liitteessä: yhteensä käytettävissä olevia tavanomaisia raaka-aineita on vain noin 30.

Lisäksi luomuelintarvikkeiden valmistuksessa vältetään lisäaineita niin pitkälle kuin mahdollista, pyritään minimoimaan tuotteen prosessointi ja säilyttämään sen luontaiset ominaisuudet.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää muuten samoja teknologioita kuin tavanomaistenkin elintarvikkeiden, paitsi ns. palauttamista. Se tarkoittaa, että tuotteeseen palautetaan keinotekoisesti jotain valmistusprosessissa hävinneitä ominaisuuksia, kuten aromeja.

Vain välttämättömät lisäaineet sallitaan

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on sallittu vain 47 lisäainetta, mikä on alle kuudesosa tavanomaisessa tuotannossa käytetyistä. Pääosa luomussa sallituista lisäaineista on peräisin luonnosta.  Säilöntäaineita luomussa sallitaan vain lihavalmisteissa käytettävät natriumnitraatti ja -nitriitti, kun tavanomaisten elintarvikkeiden valmistuksessa sallitaan 20 säilöntäainetta.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa ei saa käyttää lainkaan keinotekoisia väri- tai makeutusaineita, keinotekoisia aromeja eikä geenimuunneltuja tai säteilytettyjä ainesosia.

Kaikki luonnontuotteet eli metsämarjat, -sienet ja yrtit eivät ole automaattisesti luomua. Ne ovat luomua, jos ne kerätään luomusertifoidusta metsästä. Suomen Lapissa on erityisen paljon luomusertifioituja metsiä, mutta myös eteläisemmässä Suomessa muutamat luomutilat ovat sertifioineet metsänsä luomuksi.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

Health effects of organic food in discussions – more research is needed

Debates on health effects of organic food arise from time to time. There is not yet enough scientific clinical studies to give fair objective statemens, said professor Raija Tahvonen in the press conference of international NJF-conference in Mikkeli on 19th of June, 2017. Recent studies show, that organic food products contain certain nutrients and some... Lue lisää »

Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa

Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu,  että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä... Lue lisää »

Lisää artikkeleita »