Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

20-21.2.2013 Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen

20.2.2013 - 21.2.2013

Miten tehostaa kotoista valkuaisrehun tuotantoa ja ruokintaa sekä  laitumien hyväksikäyttöä ovat 20-21.2.2013 järjestettävän seminaarin aiheina.
Seminaari on tarkoitettu kaikille karjatiloille parantamaan valkuaisomavaraisuutta ja kehittämään laitumien hyväksikäyttöä.

 

 

 

.

Aika: 20-21.2.2013

Paikka: Kylpylä Vesileppis, Vokkolantie 1, Leppävirta,   http://www.vesileppis.fi/ 

Kohderyhmät: Maidon- ja naudanlihan tuottajat sekä lampurit, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään tilansa kilpailukykyä EU-Suomessa sekä parantamaan tilansa valkuaisomavaraisuutta ja kehittämään laitumien hyväksikäyttöä sekä neuvojat ja kouluttajat ja muut sidosryhmien edustajat.

Pääsisällöt:

  • Edullisen nurmirehun ja valkuaisen tuotanto kotovaraisesti
  • Hyvän nurmirehun ominaisuudet, tuottaminen ja säilöminen
  • Säilörehujen rehuanalyysit ja tuotantovaikutus
  • Lypsylehmien ja nuorkarjan ruokinta kotovaraisin rehuin
  • Kokemuksia sinimailasen viljelystä ja käytöstä
  • Kokemuksia härkäpavun viljelystä säilörehuksi
  • Laiduntamisen hyödyt ja haasteet laajentavilla tiloilla
  • Kokemusten vaihtoa osanottajien kesken

Alustajat:

  • Hindrek Older,  tutkija  ja meijerin neuvontavastaava (emeritus ), Viro; Omavaraisen ja edullisen nurmirehun tuotannon asiantuntija, palkokasvien hyväksikäyttö
  • Dan Undersander, Professori ja neuvoja, Wisconsinin yliopisto, USA; Sinimailasen viljelyn ja ruokinnan erityisasiantuntija
  • Marketta Rinne, professori, MTT, märehtijöiden ruokinnan asiantuntija
  • Laura Nyholm, vastaava tutkija, Valio, rehuanalyysien asiantuntija
  • Eeva Kuusela, tutkija, Joensuun yliopisto, laiduntamisen asiantuntija
  • Viljelijäpuheenvuoroja

Ulkomaisten asiantuntijoiden alustukset tulkataan suomeksi.

Hinta yöpyjille:
150 eur 2 h hh, ennen 10.1.2013, sen jälkeen 170.
180 eur 1 h hh, ennen 10.1.2013, sen jälkeen 200.
Sisältää seminaarin, ateriat, kahvit ja majoituksen sekä kylpylän käytön.
Hinta päiväosallistujille:
100 eur, ennen 10.1.2013, sen jälkeen 120 eur.

Ilmoittautuminen: Viimeistään ke 9.1.2013    https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/39012/lomake.html  tai Sirpa Nupposelle sirpa.nupponen@helsinki.fi , puh. 050 3902441.

Lisätietoja: Jukka Rajala, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, 044 3032210, jukka.rajala@helsinki.fi
OHJELMA   PDF-Tiedostona  ja alla. 

Järjestäjät:
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle-hanke, MTT, ProAgrian MaitoTaito- ja Tosilampurihankkeet sekä Lihatilan Skarppi-ohjelma, Valio   ja Older Grupp.

 

 

 

 

 

 

 

OHJELMA

Päivitä tietosi märehtijöiden rehustuksesta

Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen

Keskiviikko 20.2.2013

10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi
10.30-10.50 Seminaarin avaus

10.50-12.15 Edullisen nurmirehun ja valkuaisen tuottaminen tilalla.
Uusimmat tutkimustulokset Viron tiloilta ja tutkimusasemalta.
Tri Hindrek Older. Viro.

12.15-13.15 Lounastauko

13.15-14.00 Lypsylehmien ja nuorkarjan ruokinta kotovaraisin rehuin.
Rehuanalyysien tuloksia Virosta. Kuinka virolaiset viljelijät tekevät hyvää säilörehua?
Hindrek Older

14.00-14.45  Edullisen säilörehun ja valkuaisen tuotanto tilalla palkokasvien avulla. Kuinka viljellä sinimailasta? Professori Dan Undersander, Wisconsinin yliopisto, USA.

14.45- 15.15 Kahvitauko

15.15-16.45 Millainen rehu on parasta rehua ja kuinka sitä tehdään?
Miten heinäkasvit eroavat palkokasveista säilörehun teossa?
Mitkä ovat tärkeitä tietoja rehuanalyysien tuloksissa?  Dan Undersander.

17.00-17.45 Kokemuksia sinimailasnurmien viljelystä ja käytöstä ruokinnasta.
Maidontuottaja Marko Mäki-Arvela, Kalanti.

Torstai 21.2.2013

8.30 -9.15  Palkokasveja kokoviljasäilörehuihin.  Seokset, korjuuaika, säilöntä, rehuarvot ja käyttö ruokinnassa.
Professori Marketta Rinne, MTT.

9.15 -9.45 Kokemuksia härkäpavun viljelystä säilörehuksi
.
Maidontuottaja Harri Pihlaja, Jalasjärvi.

9.45-10.15 Kahvitauko

10.15-11.00 ARTTURI-rehuanalyysi soveltaa uusinta tutkimustietoa rehujen analysoinnissa.
Vastaava tutkija Laura Nyholm, Valio.
11.00-11.30 Keskustelua

11.30-12.30 Lounastauko

12.30-13.30  Laiduntamisen hyödyt ja haasteet laajentavilla tiloilla.
Tutkija Eeva Kuusela, Itä-Suomen yliopisto.

13.30-14.00  Ajatuksia ja kokemuksia kotoisten rehujen tuotannosta ja
pyrkimyksestä kohti rehuomavaraisuutta lammastilalla.

Lampuri ja kasvinviljelijä  Mikael Westerstråhle, Rantasalmi.

14.00-14.30  Loppukeskustelu
14.30 Seminaarin päätös
14.30 Loppukahvit

Ulkomaisten asiantuntijoiden alustukset tulkataan suomeksi.

Hindrek Older on tehnyt viljely- ja ruokintatutkijana uraauurtavaa työtä lypsylehmien lajinmukaisen ja edullisen rehujen tuotannon ja ruokinnan kehittämisessä Viron maataloustutkimuksessa ja meijerijärjestön palveluksessa.

Dan Undersander työskentelee professorina Wisconsin yliopistossa.  Tutkijana ja neuvojana hän on perehtynyt nurmiviljelyyn ja laiduntamiseen sekä erityisesti sinimailasen viljelyyn, säilörehun korjuuseen, rehun laatuun ja hyväksikäyttöön ruokinnassa.

 

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
20.2.2013
Loppuu:
21.2.2013
Tapahtuma Category: