Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luomua luonnosta! Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä

28.11.2014

| Vapaa

PuolukoitaInfo- ja keskustelutilaisuus Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä 28.11.2014 Yliopistokeskuksella
Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksia ja merkitystä sekä toteutustapoja esitellään ja aiheesta keskustellaan  info- ja keskustelutilaisuudessa perjantaina 28.11.2014 Mikkelissä Yliopistokeskuksella järjestettävässä tilaisuudessa.
Tilaisuudessa kuullaan mm. Lapin metsien luomusertifioinnin toteuttamisesta ja kokemuksista sekä kehittäjän että marjayrittäjän kertomana sekä keskustellaan sertifioinnin käynnistämisen mahdollisuuksista Etelä-Savossa.

Suomessa on noin 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualaa, josta valtaosa on Lapissa. Lapin metsäpinta-alasta onkin 99 % mukana luomusertifioinnissa. Koko Suomen maapinta-alasta olisi mahdollista sertifioida luomuun peräti 87 %, sillä metsähoitotoimenpiteitä, jotka estävät sertifiointia, toteutetaan erittäin vähän. Etelä-Savosta metsien luomusertifiointi tekisi todellisen luomumaakunnan. Mitä se edellyttäisi ja mitä etuja siitä olisi? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta Mikkelin yliopistokeskuksen auditorioon perjantaina 28.11.2014.

Sieni ja marjametsäAika: Perjantai 28.11.2014 klo 9.00 – 15.00

Paikka: Mikkelin yliopistokeskus, Lönnrotinkatu 5, Mikkeli, auditorio

Kohderyhmä: Metsänomistajat, luonnontuote-, elintarvike-, hyvinvointi- ja matkailualojen yrittäjät ja kehittäjät, viranomaiset ja kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Tavoite:  Antaa kokonaiskuva metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä ja keskustella Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja toimenpiteistä.

Pääsisällöt:

  • Metsien luomusertifiointi Lapissa; toteutus ja kokemuksia
  • Keruutuotemarkkinat, jatkojalostus ja luomusertifioinnin merkitys
  • Luomumarjajalostajan kokemuksia Lapista
  • Metsien luomusertifiointi matkailun näkökulmasta
  • Eteläsavolaisia luomumarjoja eteläsavolaisiin luomujalosteisiin?
  • Metsien luomusertifiointi Etelä-Savossa?

Kouluttajat: Simo Moisio, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry, Anne Ristioja, luonnontuotealan toimialapäällikkö, Lapin ELY-keskus, Taina Laitinen, yrittäjä, Vavesaaren tila ja Hiliman Puoti, Tomi Helin, materiaalivastaava, Valio Oy, Hillotehdas, Suonenjoki, Antti Heikkilä, aluejohtaja, Suomen metsäkeskus, julkiset palvelut, Eija Vuorela, hankevastaava, LuomuLappi-selvityshanke, Lapin 4H, Jaana Elo, yrittäjä, asiantuntija, KoKo Palvelut, Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Miset Oy, Jarmo Snicker, talouspäällikkö, Kangasniemen seurakunta, Auvo Ripatti, viljelijä ja metsänomistaja, Tuustaipale

Hinta: tilaisuus on maksuton

Ilmoittautumiset:  viimeistään 21.11.2014  https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/54657/lomake.html

Lisätietoja:  Birgitta Partanen, puh. 044 5382248,  birgitta.partanen@helsinki.fi
Jukka Rajala, puh. 044 3032210,  jukka.rajala@helsinki.fi

Lataa Luomua Luonnosta Esite ja Ohjelma 28112014

Tilaisuuden järjestävät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Luomuinstituutti, Etelä-Savon Metsäkeskus sekä Laadukasta liiketoimintaa luonnosta – ja Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle –hankkeet, joita rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan unionin Euroopan sosiaalirahastosta.

                                   Tervetuloa!

LUOMUA LUONNOSTA  OHJELMA 28.11.2014

Aamupäivän puheenjohtajana toimii Pirjo Siiskonen Luomuinstituutista
9.00 – 9.15      Päivän avaus
Luomumetsillä luomumaakunnaksi
Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti

9.15 – 9.45     Luomun rooli keruutuotemarkkinoilla
Simo Moisio, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry

9.45 – 10.15   Luomuluonnontuotteet viranomaisen ja matkailualan näkökulmasta
Anne Ristioja, luonnontuotealan toimialapäällikkö, Lapin ELY-keskus

10.15 – 10.30 Mistä marjat eteläsavolaisiin luomujalosteisiin?
Taina Laitinen, yrittäjä, Vavesaaren tila ja Hiliman Puoti

10.30 – 10.45 Luomu marjanjalostajan näkökulmasta
Tomi Helin, materiaalivastaava, Valio Oy, Hillotehdas, Suonenjoki

10.45 – 11.00  Keskustelua ja yhteenveto aamupäivän aiheista

11.00 – 11.45  Lounas (ravintola Kampus)

Iltapäivän puheenjohtajana toimii Antti Heikkilä Suomen metsäkeskuksesta
11.45 – 12.10  Katsaus Etelä-Savon metsiin ja metsänomistajiin
Antti Heikkilä, aluejohtaja, Suomen metsäkeskus, julkiset palvelut

12.10 – 12.45 Lapissa on maailman suurin yhtenäinen luomukeruualue
– kuinka se saatiin aikaan?
Eija Vuorela, hankevastaava, LuomuLappi-selvityshanke, Lapin 4H

12.45 – 13.55 Miten mustikasta tulee luomumustikka
– luomukeruualueiden selvitys ja sertifi ointi käytännön näkökulmasta
Jaana Elo, yrittäjä, asiantuntija, KoKo Palvelut

13.55 – 14.15 Virkistystauko, luomutarjoilua

14.15 – 14.45 Kommenttipuheenvuorot:
Luomumetsät Etelä-Savon matkailun kannalta
Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Miset Oy
Seurakunnan metsät sertifi ointiin?
Jarmo Snicker, talouspäällikkö, Kangasniemen seurakunta
Metsänomistajan mietteitä
Auvo Ripatti, viljelijä ja metsänomistaja, Tuustaipale

14.45 – 15.00 Lähdetäänkö luomusertifi oimaan Etelä-Savon metsiä?
Loppukeskustelu ja yhteenveto

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
28.11.2014
Hinta:
Vapaa
Tapahtuma Categories:
, , , ,

Tapahtumapaikka

Ruralia-instituutti
Lönnrotinkatu 7
Mikkeli, 51900 Suomi
+ Google Map

Järjestäjä

Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti