14.11. Luomupäivä: Uutta tuotantoon!

Valtakunnallinen Luomupäivä Tampereella nostaa puheenvuoroissa esiin uusia keksintöjä luomutuotannossa. Luomuliitto palkitsee Vuoden Luomuyrittäjän ja Pirkanmaan luomuyhdistys Vuoden Luomukeksinnön.

Luomutuotanto vaatii paljon erityisosaamista. Luomupäivässä Tampere-talolla luomutuottajat kertovat onnistumisista ja yhdessä keskustellaan haasteista. Luomun kysyntä on suurta ja ennätysmäärä uusia maatiloja siirtyi luomuun tänä vuonna.

 Kauhajokelainen luomutuottaja Marko Väljä kertoo työstään korkeiden satotasojen saavuttamiseksi: muun muassa seoskasvustojen avulla rikkaongelma on saatu hyvin hallintaan ja satotasot korkeiksi. Tehokkaasta ravinteiden käytöstä puhuu Jukka Kivelä Beras-hankkeesta, jonka tavoitteena on kehittää luomutuotantoa yhä ympäristöystävällisemmäksi. 

Luomulihantuotannon lisäämisestä puhuu Eeva Vornanen ProAgria Pohjois-Karjalasta ja valkuaisrehun tuotannosta Marja Suutarla ProAgria Keskustenliitosta. Suutarla kertoo myös neuvonnan kansainvälisestä yhteistyöstä. Philipp Mayer kertoo keskieurooppalaisia terveisiä luomuinnovaatioista.

– Esimerkit ulkomailta ovat tärkeitä. Luomuliiton uuteen Mentor-toimintaan on otettu mallia Ruotsista: kokeneet tuottajat neuvovat uusia ja tietoa vaihdetaan tilakäynneillä, puhelimitse sekä ryhmätapaamisissa, kertoo Luomuliiton Mikko Rahtola puheenvuorostaan.

Luomulaatikko Oy:n Ira Hellstén kertoo tuoreet uutiset uuden pirkanmaalaisen luomutuotesarjan lanseeraamisesta kauppoihin. Tavoitteena on tuotteistaa nimenomaan lähellä tuotettuja luomutuotteita yhteistyössä tuottajien kanssa kaupan hyllyyn.

Luomupäivän järjestää Luomuliitto yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja ProAgrian kanssa.  Tapahtumaa tukee Maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

Teksti: Elisa Niemi