Luokka: Alkutuotantotutkimus

Luomuviljely päihittää tavanomaisen 30 vuotisessa tutkimuksessa

Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, tuoteturvallisuus ja ympäristönhoito sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa. (lisää…)

Luomuviljely lisää monimuotoisuutta ja biologista tuholaistorjuntaa

 Luonnonmukainen viljely lisää peltojen monimuotoisuutta ja tehostaa luontaista tuholaistorjuntaa. Luomupelloilla kasvilajien ja pölyttäjien määrät ovat moninkertaisia tavanomaisiin peltoihin verrattuna. Myös kirvojen luonnollisia saalistajia on enemmän ja kirvoja selvästi vähemmän tavanomaisiin peltoihin verrattuna. Tämä osoittaa luonnonmukaisesti viljeltyjen peltojen huomattavasti suurempaa biologisen tuholaistorjunnan potentiaalia. Tavanomaisilla pelloilla torjunta-aineiden käyttö laski kirvamääriä lyhytaikaisesti, mutta kasvukauden lopussa kirvoja oli jopa enemmän hyönteisten torjunta-aineilla käsitellyillä pelloilla. Nämä tulokset on saatu saksalaisissa yliopistoissa tehdyssä EU:n rahoittamassa tutkimuksessa. (lisää…)

Öljyaikakauden huippu maailman öljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

Uppsalan yliopiston tutkijaryhmä kritisoi Kansainvälisen Energiajärjestö IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden öljyntuotantomäärien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijajärjestö, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekevät omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhmä ennustaa öljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 mennessä 75 miljoonaan tynnyriin päivässä, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. (lisää…)

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lisäksi ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ihmisten arkipäivän elämässä. Se tiedostetaan jo, että maataloutemme ei ole kestävällä pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ympäris¬töhaittoja. Siitä, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehittää, ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Luomunäkökulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kestävä kehitys. (lisää…)

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? (lisää…)

YK-raportti: Luomumenetelmät voisivat tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuvassa YK- raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä luonnonmukaisten menetelmien käyttöön, kun pyritään edistämään ruoantuotantoa ja parantamaan köyhien asemaa. (lisää…)

Avaimet kestävän viljelyjärjestelmän rakentamiseen

Jules Pretty ja Rachel Hine tutkivat vuonna 2000 kehitysmaissa toteutetuissa kestävän maatalouden kehittämishankkeissa aikaansaatuja edistysaskeleita kohti kestävämpää maataloustuotantoa ja luonnonmukaisten ja muiden kestävien, ekologisten tuotantomenetelmien mahdollisuuksia turvata kehitysmaiden ruuantarve. Selvityksessä analysoitiin 208 projektia ympäri maailmaa. (lisää…)

Niukkojen tuotantopanosten kotieläinjalostusta tutkitaan EU-hankkeessa

Low input breeds on vuoden 2009 lopulla käynnistynyt tutkimushanke, jossa tavoitteena on parantaa kotieläinten terveyttä ja tuotteiden laatua kehittämällä kotieläinten jalostusta ja hoitostrategioita niukkojen tuotantopanosten tuotantojärjestelmissä ja luomutuotannossa. Hanke liittää yhteistyöhön 21 organisaatiota Euroopasta ja muualta.
(lisää…)

Parempilaatuista maitoa luomutuotannosta – härskiintymisriski pienempi

Laaja tutkimus Tanskasta osoittaa, että luomumaidon laatu on tavanomaista parempi. Luomumaidossa todettiin olevan selvästi tavanomaista vähemmän vapaita rasvahappoja. Syynä ei ole lypsytekniikka, vaan ero johtuu erilaisesta ruokinnasta ja eläinten hoidosta

Härskiintynyt maku maidossa johtuu siitä, että maidon rasvat eli triglyseridit pilkkoutuvat vapaiksi rasvahapoiksi lipaasientsyymien hajottamina. Maidon rasvapalloset ovat luonnostaan ohuiden kalvojen suojaamia. Tämän kalvon vaurioitumisen seurauksena lipaasientsyymit pääsevät suoraan kontaktiin triglyseridien kanssa. Kova mekaaninen käsittely vaurioittaa rasvapallosia suojaavia kalvoja. (lisää…)