Luokka: Kulutustutkimus

FSA: Luomutuotteiden terveyshyödyistä ei selkeää näyttöä

Erot luomu- ja tavanomaisten tuotteiden koostumuksessa ravitsemuksen kannalta ovat pieniä ja luomutuotteiden terveyshyödyistä ei löytynyt selkeää näyttöä. Näin todetaan yli 50 tutkimusta käsittävässä kirjallisuustutkimuksessa, joka on tehty Isossa Britanniassa. Tutkimuksen teki London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) ja sen tilasi ja rahoitti Food Standard Agency FSA.162 tutkimuksesta (137 kasvituote- ja 25 eläintuotetutkimusta) 55 kelpuutettiin lopulliseen tutkimukseen niiden tutkimuksellisen laadun perusteella.Tuotteiden koostumuksessa keskityttiin yleisimmin analysoituihin aineisiin. Koostumusanalyysi jaettiin 11 koostumusryhmään. Tavanomaisissa tuotteissa oli merkittävästi enemmän typpeä ja luomutuotteissa on merkittävästi enemmän fosforia ja titrattavaa happamuutta. Muissa 8 ryhmässä ei todettu merkittäviä eroja tuotantomenetelmien välillä. (lisää…)

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sisällä tavanomaista enempää mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sisältävät sitä vastoin merkittävästi vähemmän antibiooteille resistenttejä mikrobeja. Tämä on luomusiipikarjoista saatavien elintarvikkeiden selkeä etu kuluttajille. Tähän tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotieläinhygienian laitoksen tutkimuksissa. Yliopiston eläinlääkärit tutkivat kymmenen luomutilaa ja kymmenen tavanomaista tilaa neljästi neljän kuukauden välein.

(lisää…)

Luomuravinto edullista rottien fysiologialle

Veressä oli enemmän seerumia, ja vähemmän rasvaa sekä koe-eläimet olivat rauhallisempia, kun ne saivat niukalla lannoituksella ja ilman torjunta-aineita kasvatettuja rehuja. Tulokset saatiin Tanskassa tehdyssä laajassa eri tutkimuslaitosten yhteisessä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa rottia ruokittiin neljällä eri tavalla tuotetulla rehulla; 1. Niukka lannoitus ilman torjunta-aineita. 2. Niukka lannoitus torjunta-aineiden kanssa. 3. Runsas lannoitus ilman torjunta-aineita. 4. Runsas lannoitus torjunta-aineiden kanssa. (lisää…)

Luomumaito terveellisempää osoittaa uusi tutkimus Britanniasta

Luomumaito on selvästi terveellisempää kuin tavanomainen maito, osoittaa uusi tutkimus Britanniasta. Tutkijat löysivät enemmän vitamiineja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja luonnonmukaisesti hoidettujen lehmien maidosta.

Kun lehmät laiduntavat ja syövät runsaasti nurmirehua, niin niiden maito sisältää enemmän terveydelle edullisia ainesosia. Riski sairastua syöpään tai sydän- ja verisuonisairauksiin voi täten pienentyä. (lisää…)

Luomukasvikset ravinteikkaampia, osoittaa yhteenvetotutkimus

Luomuvihannekset ja –hedelmät sisältävät enemmän vitamiineja, kivennäisiä ja terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja kuin tavanomaisesti viljellyt kasvikset, osoittaa yli 100 tieteellistä tutkimuksesta tehty yhteenveto.

Uusi raportti, jonka ovat tehneet Organic Centerin tutkijat selvitti perusteellisesti eri tutkimuksissa käytetyt tutkimusmenetelmät. Keskimäärin kuudessa tapauksessa kymmenestä luomukasviksissa oli tavanomaista enemmän ravinteita. (lisää…)

Vastustuskyky paremmaksi luomuruualla

Vastustuskyky tauteja vastaan paranee syömällä luomuruokaa. Kanat, joita ruokittiin luomurehulla, kasvoivat aluksi hitaammin, mutta kasvoivat paremmin tautialtistuksen jälkeen. Nämä merkittävät tulokset saatiin hollantilaistutkimuksessa, jossa tutkittiin luomuelintarvikkeiden potentiaalisia terveyshyötyjä käyttäen kaksi sukupolvea kanoja koe-eläiminä.

Kanojen immunologinen vaste oli merkittävästi parempi, kun eläimet ruokittiin luomurehuilla. Vastustuskyky tauteja vastaan näyttää tämän perusteella olevan luomurehua käytettäessä parempi. (lisää…)

Luomua ostettiin 10 prosenttia edellisvuotta enemmän vuonna 2007

Suomalaiset ostivat luomutuotteita 10 prosenttia enemmän vuonna 2007 kuin edellisenä vuonna. Elintarvikkeiden kokonaisostot kasvoivat vajaa 2 %, ilmenee Nielsenin Kuluttajapaneelista.

Luomutuotteiden myynti on kasvanut eniten päivittäistavarakaupassa, jonka osuus luomumyynnistä on kasvanut noin kaksi prosenttia. Luomun erikoiskauppojen ja suoramyynnin kautta myyntiin16 prosenttia koko luomutuotteista vuonna 2007. (lisää…)

Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta jo raskauden aikana

Äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito suojaa pikkulapsia ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus, joka tehtiin useiden hollantilaisten terveydenhuollon tutkimuslaitosten yhteistyönä. Tutkimus julkaistiin äskettäin englantilaisessa British Journal of Nutrition- tiedelehdessä.

Hollantilaisessa KOALA Birth Cohort Study –tutkimuksessa tutkittiin pikkulasten ihottuman ja hengitystiesairauksien yleisyyttä kahden vuoden ikään asti. Tutkittuja lapsia oli yhteensä 2764, joista kohtuullisesti (50-90 %) luomuruokaa syövien ryhmään kuului 283 lasta (10 %) ja valtaosin luomuruokaa (>90 %) syövään ryhmään 175 lasta (6 %). (lisää…)

Cornellin yliopisto:Ruokavaliolla suuri vaikutus peltoalan tarpeeseen

Vähärasvainen kasvisruokavalio on hyvin ekotehokas, sitä käyttäen asukasta kohti tarvitaan vähiten peltoalaa. Mutta kun kasvisruokaa täydennetään pienellä määrällä maitotuotteita ja lihaa, niin alue voi ruokkia enemmän asukkaita. Syynä on se, että märehtijöiden avulla huonompituottoiset pellot voidaan pitää tuotannossa mukana. Tulokset ilmenevät Cornellin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin äskettäin tiedelehti Renewable Agriculture and Food Systems´ssä. (lisää…)

Luomuruoka ravitsevampaa osoittaa EU-tutkimus

Ennakkotulokset 18 miljoonan euron 4-vuotisesta EU-luomuruoka tutkimuksesta osoittavat, että hedelmät, vihannekset ja maito sisältävät terveydelle edullisia aineita tavanomaisia elintarvikkeita enemmän. Luomutuotteissa on enemmän mm. syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä antioksidantteja.

Tutkimuksen alustavia tuloksia lehdistötilaisuudessa kertoi tutkimuksen johtaja professori Carlo Leifer Newcastlen yliopistosta. Tutkimuksen nimi on Quality Low Input Food (QLIF), tähän mennessä maailman laajin luomuelintarvikkeiden laadun tutkimiseen keskittyvä tutkimushanke. (lisää…)