Luokka: Kulutustutkimus

Torjunta-aineet heikentävät lasten oppimistuloksia ja lisäävät ennenaikaisia synnytyksiä

Kesällä alkunsa saaneet lapset saavat matematiikassa ja kielissä heikompia arvosanoja kuin muuna vuoden aikana alkunsa saaneet lapset. Kesällä torjunta-aineita ja nitraattia on pintavesissä eniten, joka on yhteydessä oppilaiden kouluosaamiseen. Näin osoittaa USA:ssa tehty tutkimus, johon osallistui 1,6 miljoonaa peruskoululaista Indianan osavaltiosta. Tutkimuksen teki professori Winchester työryhmineen Indianan yliopiston kliinisen lääketieteen laitoksella.

Aivot alkavat kehittyä heti hedelmöityksen jälkeen. Kehityksen alkuvaiheessa ne ovat herkimmillään, jolloin vieraat aineet ja ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa haitallisesti aivojen ja hermoston kehitykseen. Torjunta-aineiden sekä nitraattipitoisten väkilannoitteiden käyttö pelloilla, kotipuutarhoissa ja nurmikoilla on nykyisin suurta kesäkuukausina, sanoo profesori Winchester, joka myös johtaa St Francisin sairaalan lasten neuvolaa Indianapolisissa. (lisää…)

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riittävästi ruokaa maailman väestölle. Kemialliset torjunta-aineet, väkilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen lähes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. (lisää…)

Luomutomaateissa enemmän flavonoideja

Luomutomaatit sisältävät noin kaksikertaisen määrän flavonoideja verrattuna tavanomaisiin. Flavonoidit voivat suojata sydän- ja verisuonitaudeilta sekä muilta kroonisilta sairauksilta.

Davisin yliopiston tutkijat Kaliforniasta tutkivat 10 vuoden ajan luomu- ja tavanomaisia tomaatteja. Luomuviljelyajan lisääntyessä luomutomaattien flavonoidi pitoisuudet lisääntyivät. Tavanomaisessa viljelyssä pitoisuudet pysyivät vakaina. (lisää…)

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja lihalla

Luomumaito ja –liha vaikuttavat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Tulokset tuovat tieteellistä tukea yleiselle käsitykselle luomutuotteiden terveellisyydestä, sanoo tutkimuksen johtaja tri Lucas Rist Paracelsus-sairaalasta Sveitsistä.

Hollannissa suoritetussa tutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä. Äidin maidon koostumus analysoitiin ja taustatiedot äitien nauttimasta ravinnosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. (lisää…)

Luomukiwin koostumus tavanomaista terveellisempi

Ravitsemuksellinen koostumus oli luonnonmukaisesti viljellyssä kiwi-hedelmässä parempi kuin tavanomaisesti viljellyssä, raportoivat amerikkalaistutkijat Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the Science of Food and Agriculture –lehdessä maaliskuun lopulla, verrattiin kiwi-hedelmiä, jotka kasvatettiin samanlaisessa maaperässä ja samanlaisissa ilmasto-olosuhteissa samalla maatilalla ja korjattuna samassa kypsyysasteessa. Tutkimuksessa verrattiin hedelmien ominaisuuksia ja niiden muuttumista 4 kk varastoinnin aikana 0 C asteen lämpötilassa. (lisää…)

Ilmastolle ruokavalion vihertäminen hybridiautoja parempi vaihtoehto

Kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät 1,5 tonnilla asukasta kohti, kun sekaruokaa syövä keskivertoamerikkalainen siirtyy kasvissyöjäksi, osoittaa Chicagon yliopiston tutkimus. Ruokavalion ympäristöystävällisellä koostamisella saadaankin tutkimuksen mukaan suuremmat kasvihuonekaasujen päästövähennykset kuin auton vaihtamisella pienipäästöiseksi hybridiautoksi. (lisää…)

Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja

Luomumaito sisältää tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tämä käy selville Glasgow´n yliopistossa Skotlannissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat keräsivät vuoden ajan maitonäytteitä 17 luomutilalta ja 19 tavanomaista maitoa tuottavalta tilalta.

Analyysitulosten mukaan luomumaito sisältää 68 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettua maito. Lisäksi luomumaidossa omega-3-rasvahappojen suhde linolihappoihin on tavanomaista maitoa edullisempi. (lisää…)

Luomutuotteet laadukkaampia, kertoo FIBL:n julkaisu

Ei torjunta-ainejäämiä, parempi maku, terveellisempiä meille ja parempia ympäristölle. Nämä ovat useimmin kuluttajien mainitsemia esimerkkejä luomutuotteiden paremmasta laadusta. Synteettisten torjunta-aineiden ja helppoliukoisten väkilannoitteiden asemesta luomuviljelijät käyttävät ekologisia menetelmiä kasvinsuojelumenetelmiä ja eloperäistä lannoitusta. Erilaisten menetelmien käytön tuotannossa ja jalostuksessa voidaan olettaa johtavan tuotteiden laatueroihin eri viljelymenetelmien välillä. Luomutuotteiden laatua ja turvallisuutta tarkastellaan Sveitsin luomututkimuslaitos FIBL:in äskettäin julkaisemassa kirjasessa. (lisää…)

Luomumaidon terveellisyys tulisi tuoda ravitsemusneuvonnassa esiin, esittävät brittitutkijat

Luomumaidon terveelliset ominaisuudet tulisi tuoda ravitsemus-neuvonnassa esiin, esittää tutkijaryhmä Britannian Elintarvikevirastolle tekemässään esityksessä.

14 kansanterveystutkijaa ja eläinlääkäriä on jättänyt luomumaidon terveellisyyttä koskevan esityksensä Elintarvikevirastolle. Tutkimusnäytöt luomumaidon korkeammasta omega-3-rasvahappojen määristä ovat riittävän selkeitä. Britanniassa Glasgow´n yliopistossa tehtyjen tutkimusten perusteella luomumaito sisältää 68 % tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tulokset ovat samansuuntaisia jo aikaisemmin tehdyn mm Aberdeen yliopiston tutkimuksen kanssa. (lisää…)