Luokka: Kulutustutkimus

Luomusalaatti yhtä turvallista kuin tavanomainenkin

Luomusalaatin mikrobiologinen laatu oli yhtä hyvä sekä tavanomaisin että luomumenetelmin viljelyissä salaateissa, osoittaa Saksassa Bonnin yliopistossa tehdyt tutkimukset. Erilaisten lannoitusten vaikutusta tutkittiin salaatin kokonaisbakteerien ja Coliformien bakteerien määriin sekä Salmonellan ja Enterobakteerien määriin. Karjanlannalla lannoitetut salaatit eivät sisältäneet merkittävästi enempää bakteereita verrattuna väkilannoitukseen ja nokkoskäytteeseen. Eloperäisen lannoituksen maahan muokkaamisella ei myöskään ollut selvää vaikutusta mikrobiologiseen laatuun. (lisää…)

Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle

Laitumella kasvaneiden eläinten liha ja maito ovat terveellisempiä ihmiselle ja parempia ympäristölle ja eläinten hyvinvoinnille, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus.

Laitumella tuotettujen eläinten tuotteissa on enemmän omega 3-rasvahappoja, ravinteiden päästöt ympäristöön jäävät pienemmiksi ja eläimet voivat paremmin, koska ne saavat liikuntaa ja auringonvaloa. Parempi lannan hyödyntäminen vähentää myös uusiutumattomien raaka-aineiden kulutusta. (lisää…)

Torjunta-ainejäämät haitallisempia lapsille kuin aikaisemmin uskottu

Imeväisikäisten ja pienille lasten altistuminen kemiallisten torjunta-aineiden ja muovien jäämille voivat lisätä syövän riskiä myöhemmällä iällä.

Alhaiset pitoisuudet kemikaalijäämiä voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen ja lisätä myöhemmällä iällä puhkeavan syövän riskiä. Nämä tulokset on saatu Liverpoolin yliopistosta tehdyissä tutkimuksissa. Luomuruoka on lapsille turvallisin vaihtoehto. (lisää…)

Terveellinen ruoka hyväksi kukkarolle ja ympäristölle -Kansanterveyslaitoksen tutkimus Ruotsista

Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi säästää sekä rahaa että ympäristöä, osoittaa Ruotsin kansanterveyslaitoksen uusi tutkimus. Kuluttaja voi säästää jopa 750 euroa vuodessa puolittamalla epäterveellisten elintarvikkeiden kuten perunalastujen ja makeisten oston. Näin luomutuotteiden käyttö voidaan kaksinkertaistaa nykytasosta ilman ruokamenojen kasvua. (lisää…)

Teollismaisen maatalouden ruoka altistaa mielenterveysongelmille

Ravinto voi vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen, niin myös mielenterveyteen, todetaan Britannian mielenterveyssäätiön uudessa raportissa.

Viidenkymmenen vuoden aikana tapahtuneet muutokset ravitsemuksessa saattavat olla osasyynä mielenterveysongelmiin. Teollistunut maatalous on ottanut käyttöön torjunta-aineita ja muuttunut ruokinta on muuttanut eläintuotteiden rasvahappokoostumusta, stressiperäiset sairaudet ovat yleistyneet ja väestön yleinen kunto on heikentynyt. (lisää…)

Ruoan lisäaineet haitallisia hermosoluille

Keinotekoinen makeutusaine aspartaamin, aromivahvenne mononatriumglutamaatin sekä eräiden väriaineiden yhdistelmät vaurioittavat hermosoluja. Yhteisvaikutus oli 4-7-kertainen verrattuna yksinään käyttöön verrattuna. Lisäaineet voivat olla osasyynä lasten käyttäytymishäiriöihin, kuten keskittymisvaikeuksiin ja yliaktiivisuuteen. Lisäaineiden yhteisvaikutusta tutkittiin Liverpoolin yliopistosta hiirillä. Tutkimuksessa käytetty annostus vastasi lasten saamia määriä tavallisista välipaloista ja virvoitusjuomista. (lisää…)

Kestävä kehitys yhteinen haaste maaseudulla ja kaupungeissa

Suomen haasteena on tuottaa kaksi kertaa enemmän käyttämällä vain puolet tuotantopanosten nykyisestä määrästä. Tähän tarvitaan tuotantomenetelmien monipuolista kehittämistä sekä kulutustottumusten muutoksia. Näin sanoi kansleri Kari Raivio Helsingin yliopistosta maaseudun ja kaupunkien välisten suhteiden reiluutta ja hyvinvointia käsitelleessä kansainvälisessä Rural-Urban-seminaarissa Mikkelissä 8.12.2005. Hän esitteli seminaarissa KULTU-työryhmän esityksiä kestävän tuotannon ja kulutuksen ohjelmaksi. (lisää…)

Kuluttajien mielikuvat jalostetuista luomutuotteista

Tutkimuksen tavoitteena oli hankkia kuluttajalähtöisen tuotekehityksen ja markkinoinnin kannalta hyödyllistä tietoa luomutuotteiden ja erityisesti jalostettujen luomutuotteiden hyväksyttävyyteen vaikuttavista tekijöistä. Kvalitatiivisessa tutkimuksessa selvitettiin sitä, mitä uskomuksia ja mielleyhtymiä kuluttajat liittävät erityisesti jalostettuihin luomutuotteisiin ja mitkä tekijät estävät tai edistävät näiden tuotteiden hyväksyttävyyttä. Aineisto kerättiin ryhmäkeskusteluilla. (lisää…)

Joulukinkun ekotehokkuus

Tutkimuksessa tarkasteltiin tavanomaisen ja luonnonmukaisen sianlihan tuotannon ekotehokkuutta Etelä-Suomessa ja Tanskassa. Ekotehokkuus tähtää ympäristöä säästävään tuotantoon: vähemmästä pyritään tuottamaan enemmän. Tässä tutkimuksessa ekotehokkuutta mitattiin ekologisen selkärepun ja energia-analyysin avulla: ekologinen selkäreppu ilmaisee hyödykkeen tuottamiseen vaadittujen materiaalipanosten määrän ja energia-analyysi kertoo tuotteen tuottamiseen tarvittavan koko energiamäärän. (lisää…)

Luomun terveellisyys ja turvallisuus

Ympäristönsuojelu on osa Euroopan Unionin maatalouspolitiikkaa ja sen uudelleensuuntaamista. Tavoitteena ovat tuotantomenetelmät, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja tuottavat laadukkaita tuotteita. Erääksi ympäristöystävälliseksi tuotantotavaksi on uskottu luonnonmukainen tuotanto. Kuluttajatutkimusten mukaan terveellisyys ja turvallisuus ovat keskeisiä kuluttajien valintaperusteita. Tätä taustaa vasten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luomuelintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden tieteellistä perustaa. Selvitys perustuu tietoon, joka on hankittu kansainvälisestä tieteellisestä kirjallisuudesta tietohakujen avulla ja perustuu noin 130 kirjallisuusviitteeseen. (lisää…)