Luokka: Kysymykset

Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Kysymys: Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Vastaus: Luomujalosteissa käytetään mahdollisimman vähän lisäaineita (n. 10 % verrattuna tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista) ja ylipäänsä perustavoitteena on käyttää elintarvikkeiden luontaisesti sisältämiä aineita kuten sitruunahappoa, pektiiniä jne. (lisää…)

Luomulihan eettisyys?

Jos luomutuotannossa kasvien sadot jäävät tavanomaista pienemmiksi, niin luomulihantuotannossa tarvitaan vastaavasti enemmän peltopinta-alaa ja lisäksi tarvitaan vielä laajat jaloittelualueet. Eikö tämä suuri pinta-alavaatimus tee luomulihan tuotannosta epäeettistä? (lisää…)

Mistä saa luomusiemeniä?

Luonnonmukaisesti viljeltyjen siementen myyjistä on tiedot Eviran ylläpitämässä Luomusiemenrekisterissä. Sieltä löytyvät tiedot eri kasvilajien ja eri lajikkeiden siementen myyjistä. (lisää…)

Mitä erityispiirteitä liittyy luomuleivontaan?

Useat luomuraaka-aineet käyttäytyvät leivonnassa osin eri tavoin kuin tavanomaiset, esimerkiksi luomujauhojen leipoutuvuusomainaisuuksissa voi olla eroa. Luomuviljan leipoutuvuusominaisuuksia voidaan parantaa lisäämällä askorbiinihappoa tai lesitiiniä. Leipomoalan tukuilta on myös saatavissa luomuleivänparannetta. (lisää…)

Montako luomumerkkiä voi olla yhdessä tuotteessa?

Useimmiten samassa tuotteessa on vain yksi tai korkeintaan kaksi luomumerkkiä. Luomumerkkejä voi kuitenkin samassa pakkauksessa olla periaatteessa useita:
Suomalaiset merkit – Aurinkomerkki, Leppäkerttumerkki ja Demeter-merkki – voivat kaikki olla samassa tuotteessa. Lisäksi siinä voi olla EU-merkki ja esim. Ruotsin vientiä varten KRAV-merkki jne. (lisää…)